Monikansallinen olutjätti AB InBev on ostanut erityisesti käsityö- ja pienpanimo-oluisiin keskittyvän verkkosivuston RateBeer.comin. Suosittua amerikkalaista sivustoa ryhtyy kehittämään ja pyörittämään AB InBevin tytäryhtiö ZX Ventures, joka on aiemmin ollut vähemmistöosakkaana RateBeerissä.
RateBeer.comin siirtyminen kokonaan monikansallisen AB InBevin haltuun tuli yllätyksenä käsityöoluiden nimiin vannoville kuluttajille ja alan harrastajille. Anheuser-Busch InBev N.V. on yksi maailman suurimmista panimoyhtiöistä.
Kauppa ei ole kuitenkaan herättänyt suuria tunnekuohuja käyttäjien joukossa, sillä uuden omistuspohjan myötä itse sivuston käytettävyyttä on luvattu parantaa sekä tuoda ulkoasua lähemmäksi nykyaikaa.
Yhdysvaltalainen Joseph Tucker perusti RateBeer.com-sivuston Portlandissa Oregonissa vuonna 2000.
RateBeer on vahvasti yhdistetty maailmanlaajuiseen pienten ja itsenäisten panimoiden buumiin. Tucker myi kuitenkin jo osan RateBeeristä vuonna 2016 AB InBevin tytäryhtiölle ZX Venturesille, joka nyt siis omistaa koko sivuston.
RateBeerin alkuperäisenä tavoitteena on ollut toimia olutalan harrastajien keskustelufoorumina sekä vaihtaa mielipiteitä erilaisista oluista. Samalla sivustolle on kerätty käyttäjien mielipiteitä ja pistearvioita oluista, panimoista sekä olutravintoloista ja -kaupoista.
Kyseessä on valtava tietopankki craft beerin harrastajista, panimoista ja oluista ympäri maailman.
Vajaassa parissakymmenessä vuodessa RateBeeristä on kasvanut massiivinen koneisto, jolla on myös markkina-arvoa. Sivustolla on tällä hetkellä yli 600 000 käyttäjää, jotka ovat kirjoittaneet 9,5 miljoonaa olutarvioita.
Erilaisia oluita käyttäjät ovat listanneet 640 000. Valmistajia on merkitty lähes 35 000 sekä paikkoja eli ravintoloita ja olutkauppoja on 70 000. Kävijöitä on pari miljoonaa kuukaudessa.
RateBeeriin on kertynyt maailman mittakaavassa ainutlaatuinen tietopankki sadoista tuhansista olutharrastajista ja heidän mieltymyksistä sekä panimoista ja ravintoloista. On oletettavaa, että se sirtyy kaupan myötä olutjätti AB InBeville, joka pystyy hyödyntämään tietoja markkinoinnissaan sekä tuotesuunnittelussaan.
Datan avulla pystyy periaatteessa profiloimaan koko maailman craft beer -harrastajien kentän.
Oluita arvioivia suomalaisia käyttäjiä RateBeerissä on satoja. Ja tuhannet heidän lisäkseen seuraavat jatkuvasti, miten erilaiset oluet ja panimot sijoittuvat listoilla ja minkälaisia pisteitä niille annetaan.
Käytännössä RateBeeriin ovat kirjautuneet liki kaikki suomalaiset, jotka harrastavat oluiden arviointia sekä heidän lisäkseen jokainen pienpanimo ja käsityöolut, joka tässä maassa on liki parinkymmen vuoden aikana valmistettu.
”RateBeerin merkitys on Suomessa hiipunut viime vuosina. Tilalle ovat tulleet sosiaalinen media ja muut kanavat. Silti RateBeer kerää runsaasti käyttäjiä ja sen tuloksista puhutaan”, kertoo vaasalainen oluenpanija ja entinen RateBeer-aktivisti Patrik Willför.
Ahkerimmalla käyttäjällä jopa yli 50 000 olutarviota.
Willför on ”reitannut” eli arvioinut järjestelmään 26 485 olutta. Hän käyttää nimimerkkiä oh6gdx. Listan kärjessä on neljä tanskalaista olutharrastajaa, joista nimimerkki fonefan eli Jan Bølvig on reitannut käsittämättömät 56 800 olutta. Ahkerimpien listalla Willförin sijoitus on 11:s satojentuhansien käyttäjien joukossa.
Willför pitää Suomen kärkipaikkaa ylivoimaisesti hallussaan, vaikka hän ei ole sanojensa mukaan enää ollut parin vuoteen aktiiviisesti mukana RateBeerissa.
”Kyllä mä hupireittaan vielä huvikseni, mutta en läheskään kaikkea enää arvioi RateBeeriin. Vuoden 2017 jälkeen olen jättänyt merkitsemättä sinne kaiketi jopa 800 kotimaista olutta. Useimmin tulee seurattua, miten omat oluemme siellä pärjäävät kuin että tekisin jonkun olutarvion”, Willför kertoo.
Willförin mukaan reittaaminen vie aikaa, vaikka arvioteksitn vähimmäismerkkimäärää on pudotettu vuosien saatossa 300:sta 150:een.
”Luulen, että nuoremmat ovat siirtyneet käyttämään Untappd-sivustoa. Vaikka RateBeerin kävijämäärä on kansainvälisesti kasvanut, uskon, että ainakin Suomessa Untappd on napannut siltä oman siivunsa olutharrastajien keskuudessa”, Willför pohtii.
Willförin aika menee tällä hetkellä Mustasaaressa pari vuotta sitten käynnistyneellä Kvarken-panimolla jossa hän on osakkaana.
”Alkuvuodesta saimme lisättyä panimomme käymiskapasiteettia. Toivon mukaan saamme sen myötä yhä enemmän oluitamme myytyä Rannikko-Pohjanmaan ulkopuolella, mikä tarkoittaa samalla myös lisää reittauiksia sekä RateBeerissä että Untappdissa”, Willför naurahtaa.
Facebook Comments