K

Keskustelu oluen laadusta leimahti liekkeihin – Citymarket-kauppias ja Alko luottavat suomalaiseen olueen

Viiden Tähden tiistaina esille nostamat kotimaisten oluiden mikrobiologiset ongelmat ovat herättäneet laajan oluiden laatukeskustelun Suomessa. Easton Citymarketin kauppias Mika Timonen toivoo, että laadusta tulee panimoille aiempaa tärkeämpi kilpailutekijä.

Helsingin Itäkeskuksen yhteydessä olevan Easton-kauppakeskuksen K-Citymarket voi ylpeillä yhdellä Suomen parhaimmista olutvalikoimista. Marketin olutosasto on rakennettu lähiruokatorin kupeeseen melkein kuin omaksi kaupaksi myymälän sisälle.

Suomalaiset oluet ovat esillä selkeästi ja tuotteet jakautuvat omiin hyllyihinsä valmistuspaikan mukaan. Kauppias Mika Timonen kertoo, että varsinkin pienpanimoiden valikoimaa on viime kuukausina rakennettu kuunnellen asiakaspalautetta.

”Olemme saaneet runsaasti myönteistä palautetta valikoimastamme, jota olemme rakentaneet asiakkaiden toiveiden perusteella. Asiantuntevat asiakkaamme ovat antaneet meille vinkkejä ja toivoneet runsain mitoin suosikkioluitaan, Timonen sanoo.

Easton Citymarketissa oluet ovat poikkeuksellisen hyvin esillä. Kuva: Heikki Kähkönen.

Viiden Tähden laboratorioanalyysissa K-Citymarketista oli mukana 25 olutta, jotka olivat sekä isojen että pienten panimoiden valmistamia. Easton CM valikoitui kohdemyymäläksi siksi, että marketin suomalaisten oluiden tarjonta on poikkeuksellisen laaja.

Timonen on yllättynyt, että Citymarketin hyllyissä oli useita oluita, joista löytyi mikrobiologisia ongelmia. Kauppias sanoo luottavansa suomalaiseen laatuun ja että oluet ovat panimolta tullessaan ovat kunnossa eli valmistajan omavalvonta toimii.

”Ehkä meidän tulee olla jatkossa tarkempia valikoimaan ottamisessa sekä tutustua tuotteisiin ja niiden valmistajiin paremmin. Toivon myös, että keskustelun myötä laadusta tulee kilpailuvaltti panimoille, mikä parantaa myös tarjonnan laatua”, kauppias toteaa.

Alkon mukaan Mikrobiologiset ongelmat eivät välttämättä vaikuta oluen makuun.

Alkon tuotteita 33 analysoidun oluen joukossa oli viisi, joista yhdestä löytyi laboratoriotutkimuksissa oluenpilaajabakteereita. Alkon olutvalikoiman perustana on kattava ja käytännössä lähes aukoton laadunvalvontaohjelma.

”Laadun kulmakivinä ovat tuotteiden aistinvarainen arviointi, laboratoriomittaukset, Alkon valikoiman satunnaiset tarkastukset sekä asiakkailta tuleva palaute”, Category Manager Kasper Kukkonen luettelee.

Kaikki pitkäripaisten myyntiin tulevat tuotteet testataan laboratoriossa. Kukkonen tähdentää, että bakteerikasvun löytyminen oluesta ei suoraan tarkoita sitä, että tuote maistuisi virheelliseltä.

”Valtaosa tuotteista, joissa on havaittu kasvua, on aistinvaraisesti edelleen hyväksyttävissä. Terveydelle haitallista bakteerikasvua emme ole koskaan mittauksissa löytäneet. Yhtä lailla monelle havaitulle makupoikkeamalle ei löydy selitystä mikrobiologisesta tutkimuksesta”, Kukkonen muistuttaa.

Alkon Prisman Itäkeskuksen myymälä Helsingissä Kuva: Heikki Kähkönen.

Pienpanimo-oluiden ystävät ovat erittäin aktiivisia ja vaativat Alkolta mahdollisimman laajaa ja monipuolista valkoimaa. Kukkonen ei myönnä, että Alko olisi joutunut tinkimään laatukriteereistään asiakkaiden vaatimuksesta, vaikka myyntiin onkin livahtanut laadultaan mikrobiologisesti epäkelpoja oluita.

”Kokonaisuudessaan voidaan sanoa, että kotimaisen oluen ja pienpanimo-oluiden laatu on hyvä. Mikäli tunnistamme poikkeamia, käymme ne tavarantoimittajan kanssa läpi. Meillä on jopa esimerkkejä, kuinka Alko on pystynyt auttamaan valmistajaa parantamaan tuotteensa laatua ja paikallistamaan laatupoikkeaman syyn”, Kukkonen perustelee.

Viisi Tähteä tutki: Lähes joka kolmas kaupasta ostettu kotimainen olut oli laadultaan viallinen 3.7.2018 

Käsityöoluiden laatu suuri huolenaihe – Pienpanimot tarvitsevat oman laatujärjestelmän 8.8.2017

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments