K

Kotiolutkisan voittaja lähtee Roomaan EM-kisoihin

Harri Puhakka on Suomen Kotiolutmestari 2016. Kotkalainen Puhakka, 43, voitti ensimmäisen kerran järjestetyn Suomen Kotiolutmestari -kilpailun. Hän lähtee edustamaan Suomea Roomassa järjestettäviin kotioluenvalmistuksen Euroopan mestaruuskisoihin.
Kilpailussa oli kaksi sarjaa ale- ja lageroluille. Puhakan Copper Mallet Red Ale löi finaalikierroksella tuomariäänin 3–2 toiseksi tulleen Jussi Kanervan Bunny Hop Lagerin.

Tuomaristo joutui kovan tehtävän eteen valitessaan parhaan kotioluen.

Korkeatasoiseksi muodostunut kotiolutkilpailu järjestettiin perjantai-iltana panimoravintola Bruuverissa Helsingissä.
Kotioluenvalmistusta Puhakka kertoo harrastaneensa vasta vuoden verran. Oluentekijäksi hän lähti työkaverin innoittamana.
”Olen hionut voittajaoluen reseptiä pikkuhiljaa. Tämä on jo viides versio. Kyseessä on kieltämättä paras noin 20 erilaisesta oluesta, joita olen vuoden aikana tehnyt. Silti olen täysin yllättynyt oluen näin valtavasta menestyksestä”, hämmentynyt Puhakka sanoi kilpailun jälkeen.
Voittaja sai palkinnoksi Saimaan Juomatehtaan ja Olutliiton kustantaman matkalahjakortin ja osallistumisoikeuden kotioluenvalmistajien Euroopan mestaruuskisoihin, jotka käydään lokakuussa Roomassa Italiassa. Palkintona Puhakka pääsee valmistamaan oikean panimo-oluen yhteistyössä Saimaan Juomatehtaan kanssa.
”Luonnollisesti lähden paikan päälle seuraaman, miten olueni menestyy eurooppalaisessa vertailussa. Sain tuomareilta ansiokasta palautetta, josta täytyy ottaa oppia EM-kisaversion hiomisessa”, Puhakka sanoi.
Tuomarit Jaakko Matikainen (vas.) ja Simo Hämäläinen arvioivat voittajaoluita.
Tuomarit Jaakko Matikainen (vas.) ja Simo Hämäläinen arvioivat voittajaoluita.

Suomen Kotiolutmestari -kilpailun ratkaisi viisihenkinen asiantuntijaraati, johon kuuluivat olutsommelier Maria Markus Jyväskylästä, olutbloggari Jaakko Matikainen Joensuusta, Suomen Olutseuran puheenjohtaja Simo Hämäläinen Espoosta sekä olutharrastaja Tove Ruuskanen ja oluttoimittaja Jussi Rokka Helsingistä.
Tuomaristo oli yllättynyt kilpailuun lähetettyjen oluiden korkeasta tasosta. Jokaisesta oluesta tuomaristo löysi kuitenkin vielä kehitettävää. Osan tuotteista voisi pienen hiomisen jälkeen laittaa suoraan kaupalliseen valmistukseen.
”Hyvän lageroluiden valmistaminen kotiolosuhteissa on taitolaji. Kilpailutuotteiden joukossa ei ollut yhtään heikkoa tai lähes juomakelvotonta olutta, joita on joskus mukana jopa ammattilaisten välisissä kilpailuissa. Suomalainen kotiolutharrastaus on hyvissä käsissä”, raati totesi kilpailun jälkeen.
Saimaan Juomatehdas, Panimoravintola Bruuveri, Viking Malt ja Olutliitto järjestivät Suomen Kotiolutmestari -kilpailun ensimmäisen kerran. Kisasta on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne.
Suomessa on tuhansia kotioluen valmistajia. Harrastajat valmistavat olutta kotona joko yksin tai pienellä porukalla. Kotiolutharrastajat ovat perustaneet omia toimintaryhmiä, keskustelupalstoja ja olutseurojakin.
”Kotioluen valmistaminen on valtavassa kasvussa tällä hetkellä. Haluamme olla mukana tukemassa suomalaista olutkulttuuria, johon kotona valmistettu olut kuuluu olennaisena osana”, sanoo Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen.
Kotiolutbuumi on seurausta kansainvälisestä käsityöpanimoiden trendistä. Monen pienpanimon alku on saanut keittiön nurkassa tai autotallissa virinneestä harrastuksesta.
Suomen Kotiolutmestari 2016: Harri Puhakka.
Parhaat ale-oluet
1.Copper Mallet, Red Ale, Harri Puhakka,
2. Wee Heavy Scotch Ale, Jussi Wallendahr
3. Pekkola Komscha Russian Imperial Stout, Joni Hokkanen
4. Modern Day Magic India Pale Ale Santeri Saloniemi
5. 28° varjossa Pale Ale, Tommi Nummelin
Parhaat lageroluet
1. Bunny Hop Lager India Pale Lager, Jussi Kanerva
2. Kuovi Lager, savuinen ruislager, Jukka-Petteri Moisio
3. American Wheat Lager, Jussi Wallendahr
4. Steamer Lane California Lager, Sampo Järvi
5. Hiivaperse Lager, Mika Moilanen
Teksti ja kuvat: Heikki Kähkönen

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments