K

Kieltolaki myy uutuuslonkeroissa – Trokari ja Kova tee jo markkinoilla

Kieltolaki on nyt hitti lonkerobrändeissä. Sinebrychoff toi tällä viikolla markkinoille Trokari-tuoteperheen. Vakka-Suomen Panimon Kovaa teetä ja Kaffeplöröä on saanut kaupasta jo vuoden verran.
Kieltolain päättymisestä tulee 5. huhtikuuta kuluneeksi 86 vuotta. Lain tarkoituksena oli raitistaa Suomen kansa, mutta viinan salakuljetuksesta ja myymisestä tulikin monelle suomalaiselle ammatti. Kieltolain ansiosta me jälkipolvet olemme saaneet juomasanastoomme monta käyttökelpoista sanaa.
Kieltolain aikana salakuljetusta ja pimeän viinan myyntiä harjoittivat trokarit. Pirtua kanniskeltiin palttoon povessa neljänneslitran taskumatissa eli varpusessa. Se oli kätevä pitää mukana vaikka kahvilassa tai ravintolassa, ja sekoitella pöydän alla kovaa teetä tai tehdä kahviplöröä.

Alkoholipoliittisen poikkeustilan vanhat termit kokevat renessanssin lonkeromarkkinoilla.

Uusia alkoholilaki, joka sallii enintään 5,5-prosenttisten juomien myynnin kaupoissa, on innoittanut juomavalmistajia palaamaan kieltolain teemoihin tuotteiden nimissä. Sinebrychoff toi tällä viikolla markkinoille tölkkiin pakatun Trokari-juomasekoituksen.
Tuoteperheeseen kuuluvat aluksi kurkulla raikastettu vodka-tonic sekä kirkas gini & greippi. Kieltolain ajan innoittamat Trokari-juomat ovat saaneet ajan romantiikkaa henkivät nimet Salaperäinen Paroni ja Sulava Tanssija.

Alkiohooliprofeetta Diogenes. Kieltolakiaiheinen pilakuva, Santeri Alkio tynnyrissä sädekehä päässään.Piirros: Sigurd Wettenhovi-Aspa 1923. Museoviraston historian kuvakokoelma.

Sinebrychoffin mukaan Trokari muistuttaa ajasta jolloin alkoholin käyttö, valmistaminen ja myyminen oli kiellettyä, mutta salakapakat, lestinheittäjät ja trokarit kukoistivat. Tämän päivän Trokari kuitenkin haluaa puhua kohtuukäytön puolesta.
”Suomalainen juomakulttuuri on vahvasti muuttumassa. Kuluttajille alkoholi on yhä enemmän tunnelman luoja tilanteissa, joissa halutaan rauhoittua ja nauttia. Tätä kehitystä Trokari haluaa olla tukemassa”, Sinebrychoffilla perustellaan.

Länsirannikolta tulee Kaffeplöröä, Kovaa teetä ja  Taskumatti.

Uudessakaupungissa toimiva Vakka-Suomen Panimo julkisti viime keväänä pirtuaikaa symbolisoivan lonkerosarjan. Sen 5,5-prosenttiset tuotteet ovat nimeltään Kaffeplörö, Kova omena ja Kova tee.
”Kaffeplörön kehittelyssä mielessä oli kieltolain aikaan suosittu pirtulla vahvistettu kahvijuoma. Meidän juomamme on myös terästetty maustamattomalla viinalla, mutta se on lisäksi hiilihapotettu. Tämä kaffeplörö nautitaan viileänä”, panimon tiedotteessa kuvataan.
Kova omena on pirtulla terästetyn Kova Pommac -juoman moderni versio eli hiilihappoinen omenamehun ja ginin yhdistelmä. Kova tee hakee makunsa ginin ja teen lisäksi inkivääristä ja sitruunasta.
Laitilan Virwoitusjuomatehtaalla on valikoimissaan viinipohjainen lonkero Taskumatti Mustikka (4,7 %). Se perustuu Finnish Nightmares -sarjakuvaan, joka oivaltavasti valottaa suomalaisten syvimpiä tuntoja. Sarjakuvassa esiintyy suomalainen Matti ja suomalaisuuteen kuuluu myös mustikka – ja taskumatti, joka sopii raittiusmiehillekin.

Sinebrychoffin Trokari-juomat (vas.), Vakka-Suomen Panimon kieltolakilonkerot ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Taskumatti.

Facebook Comments