K

Kantapöydässä: Tullin pitäisi palkata Max Perttula tuoksukonsultiksi makusiiderien tunnistamiseen

Tullin tulkinta EU-asetuksesta, jonka mukaan maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drinkit luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan, on herättänyt suurta närää juomavalmistajien sekä pt-kaupan ja ravintolaväen joukossa. Päätös sisältää myös humoristisia piirteitä: nimittäin Tulli tekee jatkossa ratkaisunsa maku- ja tuoksutestein.

EU:n pari viikkoa sitten antama asetus määrittelee, minkä tullinimikkeen mukaan maustettujen siidereiden ja käymisen avulla valmistettujen alkoholijuomien valmistevero eli alkoholijuomavero määräytyy. Tähän asti esimerkiksi mansikalta tai mustikalta maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, mutta nyt ne ovat vaarassa joutua kalliimpaan veroluokkaan 2208. Tuotteen sisältämästä alkoholimäärästä riippuen vero voi nousta jopa 40 prosenttia.

Juomanvalmistajat, päivittäistavarakauppa sekä ravintola-ala kertoivat keskiviikkona yhteisessä tiedotteessaan, että Tullin päätös on vähintäänkin epäselvä ja jättää mahdollisuuden erilaisille tulkinnoille.

Tullin jakaman ohjeen mukaan alkoholituotteiden luokittelu on jatkossa tehtävä yksittäisinä tapauksina tarkastelemalla muun muassa juoman aistinvaraisia ominaisuuksia, kuten makua, hajua tai ulkonäköä.

Arvostan tullimiesten ja -naisten ammattia erittäin paljon. Varsinkin heidän pikkutarkkaa sinnikkyyttään ja salapoliisin kykyjään pidän esimerkillisenä. Tullimiestä ei noin vain huijata. Hän on rehellinen ja päätöksissään oikeudenmukainen. Suomalainen tullivirkailija kusettaa vain koiraansa.

Parfyrmööri Max Perttula aistii myös oluiden aromien eri vivahteet. Kuva: Andres Teiss.

Yhtä lailla arvostan Suomen ainoan parfyrmöörin Max Perttulan osaamista ja kykyä erotella erilaisia tuoksuja ja aromeja. Perttulan uskomattoman tarkka nenä on tunnistanut jo yli 1000 erilaista tuoksua. Hänelle omenan eri vivahteiden, puhumattakaan mansikasta ja muista marjoista, löytäminen makusiidereistä olisi lastenleikkiä.

Niinpä näin mittumaarin ja keskikesän valtaisan tuoksujen innoittamana ehdotankin, että Tulli palkkaa Perttulan kouluttamaan Tullin virkamiesjohdosta sekä yksittäisistä verotuspäätösten tekijöistä Suomen parhaita makujen ja tuoksujen ammattilaisia, maan arvostetumpia lonkeronokkia.

Pieni sijoitus Perttulan palveluihin toisi miljoonia takaisin korotettuina veroina, kun virkailijan lahjomaton nenä ilmaisisikin, että ”Ehei, tämä tuoksu ei ole omenaa. Siitä nousee esiin ilmiselvästi senga sengana, ja vieläpä poimittuna Kesälahden Kiteen puoleisilta pelloilta.”

Huume- ja rahakoirista siidereiden ja lonkeroiden verohuijausten paljastajia.

Tullin koiratoiminta täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Tulli on kouluttanut ja käyttänyt koiria huumausaineiden etsintään vuodesta 1969 lähtien. Nykyisin tullikoirat etsivät myös savukkeita, käteistä rahaa, aseita ja räjähteitä sekä eläinperäisiä elintarvikkeita.

Lihan ja makkaran tunnistamiseen koulutetut tullikoirat voisivat ottaa sivuhommakseen makusiidereiden ja lonkeroiden tunnistamisen. Näin virkailijoilta säilyisi aikaa varsinaiseen tarkastustoimintaan ja koirat hoitaisivat alkoholijuomien verotuksen.

Olisipa se metkaa, kun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikka kiikuttaisi Tullin labraan repullisen makusiidereiden näytteitä ja lopullisen verotuspäätöksen tekisi tullivirkailija Suskin labradorinnoutaja Jörö.

Koirista voisi kouluttaa makusiidereiden ja -lonkeroiden tunnistukseen tullivirkailijoille apureita. Kuva: Tulli.

Sitten asiaan. Tullin juoma-alalle ja kauppiaille antama juhannuslahja pistää lisää vauhtia Suomenlahden viinaralliin

Kirjoitan tätä paluumatkalla Tallinnasta Helsinkiin. Kannan juhannuksen kalapöydän ruokaviinit laukussani tuliaisina. Samalla asialla ovat laivalla sadat kanssamatkustajat. Vain dorka ostaa Alkosta, koska laivalta ja sataman marketeista saa skumpat, bisset ja brenkut puoleen hintaan Suomeen verrattuna – tai itse asiassa samalla rahalla saa parempaa tavaraa kuin handelista.

Viro laskee alkoholiverojaan heinäkuun alussa 25 prosenttia. Uutisten mukaan Latvia vastaa huutoon laskemalla omia verojaan 23 prosentilla, jotta halvin viinan hinta Baltian maiden keskinäisessä nokituksessa säilyy Riianlahden pohjukassa Liivinmaalla.

Mutta mitä tekee Suomen hallitus? Nostaa tietysti ”fiskaalisin ja kansanterveydellisen” perustein meidän alkoholiverojamme ensi vuoden alusta. Ja kun joku toimittajaparka erehtyy kysymään tämän Hölmölän logiikan järkevyyden perään, pääministeri Antti Rinne (sd.) vetää kikherneet ja Presidentti-kahvinsa porot sieraimiinsa ja kuittaa tuohtuneena, että ”Me teemme itse ratkaisumme”.

Niinpä. Me kansalaisetkin teemme itse päätöksemme. Ei ole kaukaa haettua, että Neste Rally Finlandin eli Jyväskylän Suurajot voittaa tänä vuonna suomalainen tai virolainen kuski. Olemmehan me maailman parhaat rallikansat – erityisesti viinarallikansat.

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka aikoo heinäkuussa suunnata lomamatkallaan Etelä-Viroon ja Latviaan.

Max Perttulan kuvat: Andres Teiss.

Facebook Comments