F

Fiksuviini kokoaa tiedon Alkossa myytävistä edullisista laadukkaista poistoviineistä yhteen paikkaan ja on samalla ekoteko

Viinien maahantuojat ovat aina kamppailleet poistoviinien kanssa. Joskus ravintoloille tilataan erikoiseriä, jotka eivät kaikki tulekaan myydyksi. Joskus Alkon listausten odotettu myynti ei kohtaa todellisuutta. Pahimmillaan viinejä on jouduttu tuhoamaan tuhansia pulloja. Järjetöntä, sanoisi moni. Koska viinit sitovat varastossa sekä tilaa että rahaa, on luonnollista, että poistoerät halutaan mieluummin kiertoon kuluttajille kuin tuhottaviksi. Uusi Fiksuviini-palvelu kokoaa Alkon valikoimissa olevat, eri maahantuojien poistoerät samaan paikkaan kuluttajalle helposti löydettäviksi.

Fiksuviinin tavoite on yhtäältä saada poistoerät myydyiksi, mutta samalla tuottaa kuluttajille positiivisia kokemuksia sellaisten viinien parissa, joita ei ehkä muuten ostaisi.

Jos itävaltalainen Pinot Noir ei ole tuttu tai et ole ennen maistanut vaikkapa Blaufränkisch-lajikkeesta tehtyjä punaviinejä, löydät sellaisen Fiksuviini.fi:n kautta. Fiksuviini on siis samalla kuin elämysmatka.

Lisäksi Fiksuviinin kautta viinimyynti Alkoissa vähentää turhaa ympäristökuormitusta, sillä usein poistoeriä myydään esimerkiksi Viron viinikauppiaille, jotka myyvät niitä Tallinnassa meille takaisin tarjoushintaan, mutta heille ihan hyvällä katteella.

On järjetöntä kuljettaa pulloja edestakaisin Suomenlahden yli, jos poistoeräviinit voi myydä Suomessa.

Fiksuviinin kautta kuluttaja saa usein viininsä juomakuntoisina eli hiukan kypsyneinä, sillä yleensähän Alkon hyllyissä olevat viinit ovat tuoreinta vuosikertaa, mutta nyt sieltä voi helpoiten saada juuri parhaimmillaan olevia viinejä.

Maahantuojalle Fiksuviini tuo tehokkaan ja helpon tavan poistoerien hallintaan. Ja juuri sehän on tärkeätä, kun poistoerissä itse myyntiin ei haluta tai voida kuluttaa liikaa aikaa ja vaivaa.

Springfield Sauvignon Blanc 2018.

Miksi kuluttaja ei ole ennen nähnyt Alkoissa hinnanalennuksia kuin satunnaisesti? Syynä on se, että hinnanmuodostuksesta vastaa maahantuoja. Harvat nähdyt alennustuotteet ovat koskeneet pääosin glögejä ja joulun erikoispakkauksia. Nyt siis Fiksuviini on lähes ainoa keino kuluttajalle tehdä Alkosta edullisia viinilöytöjä, ja näin viini-ihmisen näkökulmasta voi toivoa, että mahdollisimman moni maahantuoja liittyy mukaan Fiksuviinin.

Kuluttajalle Fiksuviini.fi:n viinien tilaaminen on helppoa. Seuraat Fiksuviini-sivuston julkaisuja, liityt postituslistalle, tai saat tietoa myös Facebookin kautta. Heti, kun uusia tuotteita on myynnissä, tilauksen voi tehdä Alkon verkkokaupasta.

Maahantuojista ovat mukana alussa Nordalco, Domaine Wines Finland sekä Solera Finland, mutta on odotettavissa, että tarjonta lisääntyy.

Kysyimme Nordalcon tuotepäälliköltä Joachim Kurténilta, miksi he lähtivät mukaan Fiksuviiniin.

”Fiksuviinin kotisivuteksti kiteyttää asian, miksi mekin haluamme olla mukana”:

’Fiksuviini on tehty ihmistä varten, joka haluaa parempaa laatua huokeampaan hintaan. Haluatko kuulla fiksut viinilöydöt ensimmäisenä? Tilaamalla fiksun viinin, estät samalla hävikkiä ja pienennät hiilijalanjälkeä.’

’Me olemme ainoa paikka, joka auttaa sinua löytämään nämä laatuviinit. Tilaukset teet turvallisesti ja vastuullisesti Alkon verkkokaupan kautta.’

”Kyseessä on hyvä foorumi tuoda esille ne tuotteet, joiden hintoja on selkeästi alennettu, koska Alko ei näitä viinejä tuo muutoin esille millään tavalla”, Joachim Kurtén kertoo.

”Alkon algoritmit aiheuttavat välillä päänvaivaa maahantuojille ja sen seurauksena myynnin ennustaminen menee joskus metsään. Silloin varastoon jää mainioita viinejä, jotka eivät enää liiku esimerkiksi heikon myymäläpeiton takia.”

”Tuomme Fiksuviinin avulla kuluttajien tietoisuuteen mahdollisuuden ostaa hyviä viinejä poistohinnoin ja korjaamme samalla omaa varastoarvoa paremmalle tasolle. Kuten sanotaan, ylisuuri varasto on kauppiaan surma”, Kurtén muistuttaa.

Joachim Kurtén on varmasti oikeassa viinin ystävien ja maahantuojien näkökulmasta toteamalla:

”On kaikille mukavampaa, kun hyvät ja kurantit viinit saatetaan asiakkaille edullisesti, kuin että ne jossain vaiheessa kaadettaisiin epäkurantteina viemäriin.”

Kokosimme muutaman tammikuun alussa myyntiin tulevan Fiksuviinin maistettavaksi. Yhteistä viineille on laatu. Noin kympin hinnalla on nyt tarjolla erinomaisia viinejä.

Springfield Sauvignon Blanc 2018

Springfield Sauvignon Blanc 2018 on kirkas ja vaalean kellanvihertävä viini. Puhdas, raikas ja vielä nuorehko tuoksu, jossa on karviaismarjaa, limeä ja hiukan trooppista otetta ananaksen muodossa. Maku on kuiva ja raikkaan hapokas. Viinissä on hyvä, kypsä ja intensiivinen hedelmäisyys sekä tasapaino ja kevyttä mineraalisuutta. Maku vastaa tuoksua ja viinillä on pitkähkö karviaismarjan ja limen sävyttämä jälkimaku. Loistava viini vähän aromaattisemmille äyriäisruoille, kuten aasialaistyyliin tehtyjen kampasimpukoiden kanssa. Rinnalle Pak Choita tai pinaattia, seesaminsiemeniä ja hiukan Ponzukastiketta.
91/100p.

Esterházy Chardonnay Leithaberg 2017

Esterházy Chardonnay Leithaberg 2017 on kirkas ja hiukan oljenkeltainen viini. Puhdas ja kehittynyt tuoksu, jossa on voita sekä paahdettua ruisleipää. Mukaan nousee hasselpähkinää sekä kaneliomenaa. Vivahteikas, hieno ja runsas tuoksumaailma. Maku on kuiva ja viinillä on hyvä intensiteetti. Hiukan kermainen suutuntuma. Hyvä hapokkuus tukee runsasta ja voimakasta makua. jossa on samoja paahdettuja elementtejä kuin tuoksussa, mutta mukana on myös maukasta kaneliomenaa ja viinin pitkä jälkimaku päättyy omenan ja pähkinän makuun. Hyvin ikääntynyt viini, joka tuo mieleen ikääntyneempien ja kalliimpien Bourgognen Chardonnay-viinien makumaailman mieleen. Klassikkoviini voissa paistetulle merianturalle.
92/100p.

Esterházy Estoras Pinot Noir 2017

Esterházy Estoras Pinot Noir 2017:n väri on kirkkaan granaatinpunainen ja hivenen kuulakka. Tuoksu on nuorehko, raikas ja karpalon sekä hapankirsikan sävyttämä. Aistittavissa on myös hiukan vaniljaa sekä hento floraalinen ote kevyen ruusun tuoksun kautta. Maku on kuiva ja raikkaan hapokas sekä vielä nuori. Hedelmäisyydessä on hyvä intensiteetti. Maku toistaa tuoksun elementtejä korostamalla karpalon, hapankirsikan ja vaniljan aromeja. Kevyet kypsät tanniinit antavat ryhtiä viinille. Pitkähkö jälkimaku päättyy tummasuklaiseen, hiukan vaniljaiseen makuun. Mainio viini esimerkiksi paahdetulle ankalle tai hanhelle.
91/100p.

Teksti ja kuvat Petri Pellinen
Fiksuviini verkossa

CategoriesJuomat Viini

Facebook Comments