5

50 Suomalaista olutvaikuttajaa – kesäkuu 2016

Viisi Tähteä lyö nippuun ja järjestykseen suomalaiset olutvaikuttajat. Kyseessä ovat siis henkilöt, joilla on valtaa ja hegemoniaa suomalaisessa olutbisneksessä ja -keskusteluissa.
Yli 90 prosenttia Suomessa juodusta oluesta on isojen panimoiden vaaleaa lageria. Niinpä Suomen kärkipään olutvaikuttajat edustavat kolmea suurinta panimoa ja niiden edunvalvontajärjestöä. Suomen olutvaltikka istuu Panimoliitossa ja sen jäsenpanimoissa sekä päivittäistavarakaupassa. Niiden lobbaus on tehokkainta, ja isot määräävät, mitä kansan enemmistö juo ja millä hinnalla.

Suomen olutvaikuttajien 10 kärjessä -listalle mahtuu ilahduttavasti kolme naista. Olut ei ole pelkästään miesten juoma.

Pienpanimot, maahantuonti ja ravintola-ala ovat nekin saaneet edustajansa TOP10:een. Siellä keikkuu mukana myös Alkon toimitusjohtaja. Suomen olutvaikuttajien 10 kärjessä -listalle mahtuu ilahduttavasti kolme naista. Olut ei ole pelkästään miesten juoma.
Viisi Tähteä -toimitus on koonnut listan kuultuaan useita juoma-alan asiantuntijoita. Lista uusitaan 3–4 kuukauden välein. Syksyllä näemme, kuka on olutpörssissä nousussa ja kuka laskussa.

Suomen olutalan vaikuttajat

Pekka Tiainen, kuva Sinebrychoff
Pekka Tiainen, kuva Sinebrychoff

1 Pekka Tiainen Sinebrychoffin toimitusjohtaja, Panimoliiton puheenjohtaja. Sinebrychoff on ottanut hegemonian suomalaisessa olutteollisuudessa. Tiainen on edennyt urallaan tasaisti kuin jyrä. Hänelle ei ole löytynyt haastajaa suomalaisen olutteollisuuden piikkipaikalla.

 
Lasse Aho, kuva Olvi Oyj
Lasse Aho, kuva Olvi Oyj

2 Lasse AhoOlvi-konsernin toimitusjohtaja. Suomalaisuuden puolustaja olutteollisuudessa, vaikka Olvi on suurin hyötyjä Viron-viinarallista. Tapparan entinen luottopakki pitää huolen, että Olvi näkyy suomalaisessa jääkiekossa.
 
Elina Ussa, kuva Panimoliitto

3 Elina Ussa – Panimoliiton toimitusjohtaja. Olutihminen ja tinkimätön lobbari, joka nostettiin paikalleen Kokoomuksen eduskuntaryhmästä. Alkoholipolitiikassa teollisuuden ääni.

 
Marja-Liisa Weckström
Marja-Liisa Weckström

4 Marja-Liisa Weckström – Sinebrychoffin viestintä- ja lakiasiainjohtaja. Sympaattinen ja diplomatian keinot hallitseva tahtonainen, jonka äänenpainot näkyvät ja kuuluvat suomalaisessa olutkeskustelussa

Olli Heikkilä, kuva Olvi
Olli Heikkilä, kuva Olvi

5 Olli Heikkilä – Olvin markkinointijohtaja ja Panimoliiton viestintäryhmän puheenjohtaja. Olvin julkisesta kuvasta ja imagosta ankarasti huolta pitävä Heikkilä symppaa pienpanimoita, kunhan ne eivät vain kasva liian suuriksi.
 
Kari Luoto, kuva PTY ry.
Kari Luoto, kuva PTY ry.

6 Kari Luoto – Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja, jonka suurin haave on toteutumassa, kun 5,5-prosenttiset oluet ja lonkerot tulevat kauppoihin. Sitä vahvemmat pysykööt Alkon riesana. Volyymin hoitaminen on prinsiippi.
 
Antti Orkola, kuva Viking Malt
Antti Orkola, kuva Viking Malt

7 Antti Orkola – Pohjois-Euroopan suurimman mallastamon, lahtelaisen Viking Maltin toimitusjohtaja. Suomalaisen mallasraaka-aineen takuumies kansainvälisessä olutbisneksessä.
 
Teemu Lehto
Teemu Lehto

8 Teemu Lehto – Captol Investin perustaja ja toimitusjohtaja, Panimoliiton hallituksen jäsen. Lehto on noussut kohisten suomalaisten olutvaikuttajien TOP10:een. Hallitsee oluiden maahantuonnin, valmistuksen ja anniskelutoiminnan.
 
Rami Aarikka, kuva Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Rami Aarikka, kuva Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

9 Rami Aarikka – Suomen suurimman pienpanimon, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja. Suomalaisen pienpanimoyrittämisen äänitorvi, jonka linjaukset ovat käytännössä yhtä Pienpanimoliiton lausuntojen kanssa.
 
Hille Korhonen, kuva Alko
Hille Korhonen, kuva Alko

10 Hille Korhonen – Alkon toimitusjohtaja, joka lunasti paikkansa TOP10:ssä kantamalla huolta viinamonopolin oluenmyynnistä silloin, kun se alkoi olla uhattuna. Ehkä jonakin päivänä sekin tulee nähdyksi, että Korhonen kuvauttaa itsensä olutlasi kädessä.
 
11 Pekka Kääriäinen
Lammin Sahdin toimitusjohtaja, Suomalaisen pienpanimotoiminnan grand old man, jonka vastuulla ovat myös Panimoravintola Bryggeri Helsinki sekä Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaalit. Tinkimätön pienpanimoiden ulosmyynnin ja sahtiperinteen puolustaja.
12 Tapio Pajuharju
Hartwallin toimitusjohtaja. Julkisuudessa kilpailijayritysten kollegoja värittömämpi panimojohtaja, joka siirtyy elokuussa valmistamaan saunankiukaita. Visiitti Hartwallin peräsimessä jäi puolentoista vuoden mittaiseksi.
13 Heikki Kähkönen
Olutliiton puheenjohtaja, Viisi Tähteä -median toimituspäällikkö. Vajaan kahden tuhannen olutharrastajan järjestön puheenjohtaja, joka mielellään puhuu julkisuudessa suulla suuremmalla eli yli kahden miljoonan oluenkuluttajan äänellä.
14 Matti Heikkilä
Nokian Panimon toimitusjohtaja, Suomen Paras Olut -kilpailun järjestävän Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja. Irtisanoi Nokian Panimon Panimoliiton jäsenyydestä liiton toimitusjohtajaan kohdistuneen luottamuspulan vuoksi. Kuuluu Pienpanimoliiton ns. kovaan ytimeen.
15 Mika Tuhkanen
Pienpanimoliiton puheenjohtaja, Beer Hunter’sin panimo- ja ravintolayrittäjä Porista. Pienyrittäjän kiireiden vuoksi jäänyt Pienpanimoliitossa kollegoidensa varjoon.
16 Mika Kauppinen
Alkon tuoteryhmäpäällikkö, joka päättää käytännössä, mitä vahvoja oluita suomalaiset voivat ostaa kotiinsa. Supliikki olutmies, jonka juuret ovat syvällä Sinebrychoffilla.
17 Anikó Lehtinen
Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkö ja olutkirjoittaja. Lehtinen on työllä ja kunnianhimolla sekä työnantajansa myötävaikutuksella luonut asemansa yhtenä suomalaisen uuden olutkulttuurin sekä oluen ja ruoan yhdistämisen käytetyimmistä asiantuntijoista. Kilpailijat varmasti kadehtivat.
18 Annika Wilhelmsson
VTT:n johtava tutkija, Panimolaboratorio Oy. Espoon Otaniemessä tehtävän olut- ja panimotutkimuksen johtaja ja alan piireissä kansainvälisesti arvostettu tutkija.
19 Tomas Salmi
Alkon oluiden tuotepäällikkö. Kasvaa Mika Kauppisen tiukassa ohjauksessa ja valmennuksessa pitkäripaisten oluthyllyjen vastaavaksi.
20 Jussi Laukkanen
Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja, Panimoliiton viestintäryhmän jäsen. Edesmenneen Pertti Oksan oluiden maailmaan kouluttama ekonomi, joka vie kasvuyritystä eteenpäin. Tunnetaan myös räväköistä kannanotoistaan.
21 Pia Hortling
Olvin panimomestari sekä tuotekehitys- ja hankintajohtaja. Omistajasukuun kuuluva olutammattilainen, jonka kädenjälki näkyy ja maistuu Olvin ja sen tytäryhtiöiden olutvalikoimissa. Runsaasti kansainvälistä kokemusta ja kontakteja.
22 Tapio Kangas-Heiska
Sinebrychoffin pääpanimomestari ja oluiden suunnittelija. Saksalaisen panimomestarikoulutuksen käynyt peruskoffilainen.
23 Erkka Schönberg
Servaali Suomen maajohtaja, jonka vahvuudet ovat laajassa juomatuntemuksessa sekä alkoholijuomien maahantuonnissa, myös kilpailijayrityksissä.
24 Kari Ylänne
Ilta-Sanomien toimittaja, joka kuuluu suomalaisen olutjournalismuin kulmakiviin. Kirjoittanut tuhansia juttuja ja uutisia suomalaisista ja kansainvälisistä oluista ja olutkulttuurista. Tuntee myös viinit ja viskit.
25 Sakari Nupponen
Helsingin Uutisten päätoimittaja ja Keskisuomalaisen mediakonsernin olutasiantuntija. Kirjoittanut oluesta jo yli kolme vuosikymmentä. Suomalaisen sahdin ja vaalean lageroluen puolustaja.
26 Arto Koskelo
”Viiinipiru”, bloggari ja viinikirjoittaja, joka on käsityöoluiden buumin myötä siirtynyt trendikkäästi oluiden maailmaan. Kirjoittaa oluesta mm. Iltalehteen.
27 Mikko Numminen
Viini-lehden päätoimittaja, joka sai vastuulleen myös kerran vuodessa ilmestyvän Oluelle-lehden.
28 Mariaana Nelimarkka
Suomen Olutseuran julkaiseman OlutPOSTI-lehden päätoimittaja ja ruokatoimittaja, joka viihtyy siidereiden ja hyvien ruokien maailmassa.
29 Walter Himanen
Diamond Beverages Oy:n toimitusjohtaja ja monien palkittujen menestysoluiden maahantuoja.
30 Sami Lappalainen
Tamperelaisen Gastropub-ketjun johtaja ja panimoyrittäjä. Tampereen seudun näkyvin ja kuuluvin olutalan yrittäjä.
31 Alexander Sneen, Sinebrychoffin markkinointijohtaja
32 Matti Ristola, Hartwallin markkinointijohtaja
33 Outi Heikkinen, Panimoliiton viestintäpäällikkö
34 Markku Orasmaa, Delifox-ravintoloiden toimitusjohtaja
35 Veli-Matti Aittoniemi, MaRan varatoimitusjohtaja
36 Markku Korhonen, Helsinki Beer Festivalin festivaalijohtaja
37 Mikki Nyman, OlutExpon pääjärjestäjä
38 Maria Markus, freetoimittaja, olutkouluttaja
39 Hannu Nikulainen, olutharrastaja ja oluiden arvioija
40 Seppo Äyräväinen, olutharrastaja, Olutopas.infon ylläpitäjä ja perustaja
41 Markku Ristevirta, ravintoloitsija, Olut- ja viskiravintola Pikkulintu
42 Vessu Juvonen, HOK-Elannon OlutHuoneiden ravintolapäällikkö
43 Jussi Rokka, toimittaja, ”Olutneuvos”
44 Cyde Hyttinen, Facebookin Pienpanimot -sivun ylläpitäjä
45 Mikko Salmi, Pieni Olutkoulu, olutkouluttaja ja oluenpanija
46 Ari Juntunen, vuoden olutbloggari 2015, ”Arde arvioi”
47 Ilkka Sipilä, Hollolan Hirven isäntä ja sahdintekijä
48 Simo Hämäläinen, Suomen Olutseuran puheenjohtaja
49 Jaakko Matikainen, olutbloggari, Jaskan Kaljat
50 Thomas Aschan, ravintoloitsija, The Gallow’s Bird

CategoriesJuomat Olut Panimot

Facebook Comments

Comments are closed.