T

Tee simasta uusi elämys – mausta vappusima marjoilla ja yrteillä

Viiden Tähden Sima-Ellu kehottaa ottamaan tänä vappuna luovuuden mukaan vappusiman valmistukseen. Marjat ja yrtit sopivat tuunatun vappusiman mausteiksi.

Suomalaisessa juomaperinteessä simalla on vuosisatainen historia. Kevätjuomana nykyisen tyyppistä makeaa simaa on Suomessa nautittu 1700-luvulta alkaen. Sima vakiinnutti paikkansa suosittuna kesäjuomana 1800-luvun loppupuolella, jolloin sen suosio yleistyi raittiusaatteen voimistuessa.

Tänä päivänä sima on ensisijaisesti vappujuoma, jota valmistetaan sadoissa tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Myös monissa perhejuhlissa, varsinkin häissä, tarjotaan yhä useammin vieraille kotona tehtyä kuplivaa juhlasimaa.

Sima-Ellu, helsinkiläinen simaan hurahtanut kotikokki Elina Lehmusvuo, muokkaa vappusimasta monikäyttöisiä juhlajuomia erilaisiin tilanteisiin maustamalla niitä yrteillä, hedelmillä sekä erityisesti kotoisilla metsän ja puutarhan marjoilla.

”Kun tuunaa vanhaa reseptiä uuteen uskoon, siman maku ja käyttömahdollisuudet kasvavat ja monipuolistuvat. Vain taivas ja saatavilla olevat raaka-aineet asettavat ideoinnille rajoja”, Sima-Ellu paljastaa.

Perhejuhlassa on tärkeää, että samaa kotitekoista juomaa voivat nauttia kaikki simasuut, aina perheen pienimmistä mummoihin ja vaareihin saakka.

Simaa voi maustaa marjoilla, hedelmillä ja jopa yrteillä ja mausteilla. Kuva: Andres Teiss..
Sima-Ellun marjaisa kevätsima

Syksyllä talteen otetuista marjoista saa makua monenlaisiin simaherkkuihin, joita voi maistella vapun ohella keväisissä juhlissa, illanistujissa tai saunan jälkeen.

Sima-Ellu on valmistautunut pitkään simakauteen säilömällä pakkaseen erilaisia marjoja. Osan marjoista hän keittää mehuiksi. Tuoreet ja pakastetut marjat sekä niistä tehdyt mehut sopivatkin hyvin siman raaka-aineeksi.

Raaka-aineet
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
8 dl karpaloita, puolukoita, vadelmia tai mustikoita
(vaihtoehtona 5 dl marjoista keitettyä mehua)
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen: sokeria ja rusinoita.

1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerit kattilaan. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu ja marjat tai marjamehu. Kiehauta vielä kerran ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä astiassa kelmun alla huoneenlämmössä noin vuorokauden. Siivilöi marjat pois ennen pullotusta.

3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullo.

4. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin kolme päivää. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
5. Säilytä valmis sima viileässä ja nauti viikon kuluessa.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 teelusikallista) saat riittävästi simaa suuremmallekin seurueelle!
Vinkki: jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan fariinisokeria (500 g).

Sima-Ellun tyrnin ja rosmariinin makuinen vappusima

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
10-12 tuuheaa rosmariinin oksaa
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Valmista sima normaalisti. Lisää kuitenkin ennen kiehautusta veteen 2-3 rosmariinin oksaa antamaan makua. Laita tarjoiluvaiheessa lasin pohjalle hiukan aitoa tyrnimehua maun mukaan ja kaada valmis sima mehun päälle.
Lue myös: Maustettu kotisima on mainio joulujuoma (14.12.2017)

Syksyn puolukat ja karpalot sopivat myös vappusiman kirpeyttäjiksi. Kuva: Andres Teiss.
CategoriesYleinen

Facebook Comments