P

Pohjoismaiden Michelin-tähdet julkistetaan 18.2. Århusissa Tanskassa

Maanantaina 18. helmikuuta 2019 järjestetään Michelin Guide Nordicin julkistus noin 500 kokin ja median edustajan edessä Århusin Musiikkitalossa, Tanskassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun pohjoismaisen oppaan tähtien jako tapahtuu muualla kuin pääkaupungeissa.

Päivää jännitetään niin ravintoloiden kuin alan harrastajien keskuudessa. Suomessa jännätään, pystyvätkö aiemmat tähditetyt ravintolat pitämään tähtensä. Vahvimmin veikkaukset uusista tähdistä osuvat osuvat Inarille ja Palacelle Palacelle jopa kaksi tähteä, joka olisi ensimmäinen kerta sitten Chez Dominiquen valtakauden 20032013.

Helsingin nykyiset tähtiravintolat ovat Demo, Olo, Ask, Grön ja Ora.  Suomessa Bib Gourmand -mainintoja saivat helsinkiläiset ravintolat Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin sekä Jord.

Ruotsissa Michelin-tähtiä oli viime vuonna 28, Norjassa 6, Islannissa 1 ja Tanskassa 28.

Viikon kuluttua maanantaina 18.2. Michelin Guide Nordic Cities julkistetaan Århusissa ja pohjoismaiden tähtitilanne selviää. Ai, miksi Århusissa? No siksi, ettei ainakaan Helsingissä.

Skandinavian maiden valta-asema oppaassa käy hyvin ilmi siitä, että nyt pääkaupunkien sijaan julkistuspaikaksi on valikoitunut Århus.

Helsinki ei ole ollut koskaan oppaan julkistuksen näyttämönä. Kyse on myös kaupunkien omasta aktiivisuudesta, kuten Århus osoittaa.

Århusista tuli vuonna 2015 ensimmäinen tanskalaiskaupunki Kööpenhaminan lisäksi, jonne jaettiin Michelin-tähtiä. Samana vuonna kaupungin turismi kasvoi 17 prosenttia. Nyt Århusissa on neljä Michelin-ravintolaa ja kaksi Bib Gourmand -ravintolaa.

Michelin-tähdet auttavat Århusin sijoittumista maailmankartalle. Niillä on suuri merkitys turismille, sillä vuodesta 2015 alkaen olemme voineet tarjota ruokailuelämyksiä Michelin-luokan ravintoloissa. Sen vuoksi pidämme tärkeänä panostaa edelleen kaupungin ja maakunnan kehittämiseen gastronomisena must-see -kohteena. Michelin Guide Nordic Countries -isännyys on tästä loistava esimerkki, painottaa VisitAarhusin johtaja Peer H. Kristensen.

Århus oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2017. Kaupunki lähtee siitä, että Michelin Guide Nordic Countries 2019 -tapahtuma on tärkeä lisä kaupungin tunnettuuteen ja maakunnan turismin kehittymiselle.

Michelin-tilaisuuden isäntänä toimii VisitAarhus läheisessä yhteistyössä Århusin kunnan, Region Midtjyllandin, Business Region Aarhusin ja Food Organisation of Denmarkin kanssa.

VisitDenmarkin mukaan 43 prosenttia ulkomaisista turisteista sanoo hyvien ruokapaikkojen olevan yksi syy Tanskan valikoitumisesta matkakohteeksi.

Noin joka kymmenes turisti ilmoittaa hienon gastronomisen elämyksen olevan pääasiallinen kriteeri lomakohteen valinnassa.

Michelin-tähtien jakamista voi seurata 18. helmikuuta verkossa klo 19.45 lähtien täältä.

Kuva: Jonas Høholt

CategoriesYleinen

Facebook Comments