K

Kuin sieniä sateella – Uusia ravintola-avauksia syksyllä 2023, osa 1

Bistroutuminen ja paluu ranskalaisen keittiön taikoihin jatkuvat ennätysvauhdilla. Hakaniemi on Helsingin uusi keskusta – ainakin ravintoloiden kiihtyvä keskittyminen alueelle kertoo niin.

Kannen kuvassa Le Ankan Sari Helin ja Ilkka Lääveri. Kuva Eeva Mela.

Eläköön ravintolat ja ravintoloitsijat! Ala on visionäärien esikartano. Vain ne, joilla on ajan herkkä tunto ja aistimus tietävät, minne sijoittaa liiketoimintansa – tai ainakin toimintansa – eli sinne, missä on hyvä pössis. Tietenkin myös Helsingin niemellä on tilaa, mutta tarkkana saa olla taantuman alettua.

Kuvaavaa on, että kaupungin virallinen ääni puhuu keskustan elävöittämisestä, mutta tietäähän sen, mitä virkatyönä tapahtuva elävöittäminen lopulta on: se on huonojen päätösten aiheuttaman näivettymisen peitetarina. Samoin hallinnon siiloutuminen tarkoittaa sitä, että toinen käsi ei tiedä, mitä toinen jalka puuhaa kuten Tukkutorin Pakastamon lopettamisuhka osoittaa, minkä toteutuessa pienet tukut ja kunnianhimoiset ravintolat sekä Helsingin ruokakulttuuri taantuvat.

Mutta uudet ravintola-avaukset luovat toivoa, ja keskihintainen kategoria tarjoaa kuluttajille kiinnostavan lisän uusia vaihtoehtoja.

Le Ankka

Le Ankka sai nimensä ja sisustuksen petrolisen värin Sari Helinin kotiin hankitusta Kaj Stenvallin ankkamaalauksesta. Myös kalustuksessa ja katteissa suomalaisuus, uusi ja vanha toimivat ohjenuorana. Kuva Eeropekka Rislakki.

Le Ankka avautui samaan tilaan Helsingin jugend-pääkadulla, Huvilakadulla, jossa sijaitsi aiemmin Sasu Laukkosen Ora ja sitä aiemmin Chef & Sommelier.

Tilan ja keittiön ottivat haltuun viime aikoina Punkaharjulla Luston Metsämuseon ravintolaa menestyksekkäästi ohjanneet Ilkka Lääveri ja Sari Helin. Luston mentyä remonttiin, Lääveri-Helin-pari on tuonut erityisesti Punkaharjun alueen laaturaaka-aineet Helsinkiin, mutta kenties astetta urbaanimmalla silauksella.

Le Ankan ilta koostuu kahdesta kattauksesta ja sesonginmyötäisistä menuista, joiden takana on lähinnä ranskalaisen keittiön tekniikat. Uusi ja vanha lyövät kättä.

Salissa Helinin lisäksi henkeä luo kokenut Jussi Lehtonen, ja keittiössä Lääverin työparina on ainakin Hassanein Al-itawa.

Sari Helin ja Ilkka Lääveri. Kuva Eeva Mela.

Le Ankka
Huvilakatu 28, 00150 Helsinki

 

Gina

Gina – The Italian Bistro on ravintola, jossa on tarjoiltu 19.9.2023 lähtien perinteisiä italialaisia herkkuja moderneilla aatoksilla, mikä tarkoittaa ranskalaisen keittiön tekniikan miksaamista italoperinteisiin. Puhdashenkisyys ei muutoinkaan ole pidäke, sillä nimeen liitetty bistro-sana viittaa juuri Ranskaan samalla, kun Italiassa on samaa rentoutta ja ravintolan mielenmaisemaa edustava käsite trattoria tai viinillisempi osteria. The-määre menee jo pidemmälle huumorin puolelle.

Ginan keittiössä häärivät italialaiseen ruokaan ihastuneet, ranskalaisen koulukunnan kokit. Taustalla on tamperelaisjoukkue Arto Rastas ja Hans Välimäki sekä Miika Lönn ja Maria Von Graevenitz-Välimäki.

Tässä Ginan lupaus: ”Jos siis olet todellinen italofiili, uskomme, että Ginan herkkujen äärellä et pety. Meno keittiössä on savuisen sakeaa, ruoka maittavaa, juomat kylmiä ja ravintolan tunnelma iloluonteista.”

Liikeidea nojautuu hyvään ruokaan ja erinomaiseen palveluun, tyylikkääseen baariin ja ajattomaan lämpimään sisutukseen sekä loistavaan tunnelmaan.

Ginan keittiössä Miika Lönn (vas.), Arto Rastas ja Hans Välimäki. Kuva Jarno Jussila, Gina.

Gina
Korkeavuorenkatu 34, 00130 Helsinki

 

Karppi

Ravintola Karppi avattiin elokuussa ja sitä kuvaillaan fuusio-izakayaksi. Aasia-fuusio yltää myös cocktaileista sakeen – ehkä eniten vietnamilaisella painotuksella.

Kaikkiaan ydinryhmän kulttuuriset taustat näkyvät, maistuvat ja tuoksuvat Karpissa, ja ohjaavat myös ajattelua liikeidean takana. Niin annokset kuin juomat keräävät kehuja kekseliäisyydestä, makujen yllättävyydestä kuin estetiikastakin.

Karpin sanoin:
”Karppi on uudenlainen ravintola, jossa on ripaus aasialaista fuusiota. Rakkaudella ja kunnioituksella juuriamme ja myös länsimaista keittiötä kohtaan Karppi vie sinut maku- ja elämysmatkalle. Tavoitteenamme on luoda harmoninen yhdistelmä ruoan, tilan ja elämyksen välille, missä asiakkaat voivat jakaa ja kokea yhteyttä läheisiinsä. Karpin kriteerinä on parhaan kokemuksen tuominen asiakkaille”.

Vielä nimestä: Karppia pidetään Ông Táon – jokaisen vietnamilaisen perheen keittiötä suojelevan jumalan symbolina. Legendan mukaan karpilla on erityisiä ominaisuuksia, joissa yhdistyvä kova työ ja sitkeys, joilla kykenee saavuttamaan kunniaa. Lopulta tapahtuu muutos menestykselliseksi lohikäärmeeksi – pyhäksi olennoksi taivaalle. Karppi on seurannut vietnamilaista perinnettä, jossa uhrautuminen, sitkeys ja tahto auttavat kohtaamaan haasteita unelmien saavuttamiseksi.

Karppi
Punavuorenkatu 3, 00120 Helsinki

 

Bistro Le Coin

Ravintoloitsijat Hanna Kaartoaho ja Eero Suhonen lupaavat Bistro Le Coinin asiakkaille huipputason ruokaa ja rentoa meininkiä. Kuva: Bistro Le Coin.

Helsingin ranskalaisaalto voimistui, kun Bistro Le Coin avasi ovensa Hakaniemessä Siltasaari 10:ssä 19.9.2023. Näin Hakaniemi vahvistui entisestään Helsingin uutena gastronomisena ravintolakeskittymänä.

Pääosin ranskalaiseen keittiöön pohjaava Bistro Le Coin pyrkii perinteiseen bistrotunnelmaan lounaasta illalliseen. Tuotelupauksena ovat laadukkaat, kestävästi tuotetut raaka-aineet, laadukas ruoka ja juoma, jotka yhdistyvät rentoon ilmapiiriin ja rehevän sydämelliseen palveluun.

Ravintoloitsijoina ovat keittiömestari Eero Suhonen ja salista vastaava ravintolapäällikkö Hanna Kaartoaho. Yli 25 vuotta alalla toiminut Suhonen tunnetaan lukuisista pesteistä pääkaupungin ravintoloissa. Kaartoaho on pitkän linjan ravintola-alan osaaja hänkin.

Illallislistalla on neljä menuvaihtoehtoa (yksi on vegaaninen). Kaikkea on saatavilla myös yksittäisinä à la carte -annoksina. Klassikkomenu edustaa ranskalaisen keittiön perinneherkkuja, maalaishenkinen Menu Le Coin edustaa puolestaan rouheampia annoksia. Viiden ruokalajin Chef’s menu on sitten ruokapuolen kruunu. Kuratoitu viinivalikoima painottaa eurooppalaisia tuottajia.

Bistro Le Coinin taustalla vaikuttavat samat pääomistajat kuin Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevassa Mauritz-bistrossa, joka on kerännyt isosti kiitosta heti alusta lähtien uuden ajan bistrona.

Bistro Le Coin
Siltasaarenkatu 8–10, 00530 Helsinki

 

Bistro O mat Hakaniemi

Bistro O mat Hakaniemi sijaitsee Lyyra-talon ylimmässä kerroksessa. Tila tarjoaa erihenkisiä alueita ja näköala yli Hakaniemen ja Siltasaaren on huikea. Kuva Lassi Saijets, Visionary Design Partners.

Viimeinkin Bistro O mat saapui Helsinkiin. Eikä kestänyt kuin 13 vuotta.

Ensimmäinen ja originaali Bistro O mat putkahti Kirkkonummelle marketin parkkialueelle paikkaan, jolle monikaan ei ennustanut pitkää ikää. Mutta toisin kävi ja Päivi ja Marko Palovaara ovat osa suomalaista bistrohistoriaa. Toinen Bistro O mat avasi ovensa Tapiolan Ainoa-kauppakeskukseen nelisen vuotta sitten.

Helsingin Bistro O mat sijaitsee kattojen yllä Hakaniemen uudessa Lyyra-talossa. Tila on isompi kuin heillä koskaan. Paikkoja on 180.

Hakaniemen/Kallion alueen erityisluonne on muokannut konseptia. Alueella on lounastarvetta ja kasvisruokaa on enemmän aikaisempaan nähden. Terassi toimii lämpimänä vuodenaikana DJ- ja bändivetoisena. On hyvä muistaa, että jokainen Bistro O mat toimii paikallisten olosuhteiden mukaan, kadottamatta bistroydintään.

Ytimessä on tietenkin ranskalaisuus, mutta bistroklassikoiden raskaus taittuu usein pohjoismaisilla kikoilla. Kalaa, lihaa ja simpukoita; entrecote, tartar, hauki-taimenkvenelli – raaka-aineet saadaan Hakaniemen hallista. Bistro O matin ikiklassikko Gambas de Paris -jättikatka-annos on tietenkin saatavilla Hakaniemessäkin.

Vaikka Palovaarat ovat jo bistrokonkareita, heilläkin on esikuvia. Hakaniemessä näkyy klassisten bistrojen vaikutus ja niiden hallittu, värivoimallinen mutta tunnelmallinen päivitys Tukholman Brasserie Astoria etunenässä.

Bistro O mat Hakaniemen baari henkii klassista bistroa parhaimmillaan. Kuva Lassi Saijets, Visionary Design Partners.

Bistro O mat Hakaniemen kohdalla on syytä nostaa framille myös sisustuksesta vastannut, Visionary Design Partnersin voimanainen Jaana Ekman. Kuva Lassi Saijets, Visionary Design Partners.

Bistro O mat Hakaniemi
Toinen linja 7, Lyyra-talo, 9. krs, 00530 Helsinki

 

305

Taas ollaan Hakaniemessä.

Janne Keskevaari, joka muistetaan kuuden vuoden rupeamasta misukka-Grönissä, on toteuttanut oman haaveensa. Tuloksena avautui 4.8.2023 korttelibistro matalalla kynnyksellä tilassa, jossa sijaitsi aiemmin rempattu Silvoplee.

Mukana Kolmenollavitosessa ovat lisäksi Katajanokan klassikon, Wellamon haltuun ottanut keittiömestari Dani Hänninen ja kumppanit Jesse Teerenmaa, Atte Puolakka, Turo Kotajärvi, Jun Kondo ja Timo Aalto, jotka ovat myös tekijäryhmä The Bull & The Firm -ravintolassa sekä The Firm -cocktailbaarissa.

Tila on reippaasti isompi kuin porukan aiemmat paikat. Mutta Keskevaari ja Hänninen ovat ideoineet konseptia jo pitkään ennen tilan löytämistä. Tila jakautuu pääosin ravintolaksi ja baariksi, mutta osaan ravintolaa ei oteta pöytävarauksia, joten teoriassa Ex tempore -asiakkaillekin on tilaa. Myös baarin puolella on purtavaa. Cocktail-baari tarjoaa klassikoita talon mentaliteetilla; luomuviinit edustavat vanhaa maailmaa; sesongit maistuvat cocktaileissa, joista vastaa Jesse Teerenmaa. Asiakas on siten jännän äärellä.

Ennakkoon 305 manifestoi, että se tarjoaa kaupungin edullisimman viiden ruokalajin menun. Kaikkea saa tietenkin yksittäisinäkin annoksina. Lista päivittyy kahden kuukauden sykleissä ja sesongit ohjaavat. Samoin maku ja luonnollisuus.

Vielä nimestä 305: talo, jossa ravintola on, sijaitsee Helsingin tontilla numero 305.

305
Toinen linja 3, 00530 Helsinki

 

The Rook

Brittiläistyylinen ja matalan kynnyksen gastropub The Rook – Ministry of Horns and Fins avautuu ennakkotietojen mukaan Helsingin Yrjönkadun ja Ratakadun kulmaan loppusyksystä. The Rook painottaa mereneläviä ja riistaa gastropubien herkullisella, mutta rennolla asenteella.

Brittiläiseen tapaan panimotuotteiden lisäksi tarjolla on kattava viini- ja drinkkilista. Ravintolan ja baarin lisäksi erikoisuutena on salahuone, jonne astutaan ravintolan kirjahyllystä.

Samaten kuten uuden italo-ihmeen Ginan, myös The Rookin takana ovat Bistro Bardotissa yhteen kouliintunut tiimi: Arto Rastas, Hans Välimäki, Miika Lönn ja Maria Von Graevenitz-Välimäki.

Gastropub The Rook – Ministry of Horns and Fins on jälleen välimäkinen nimiassosiaatio, joka lienee viittaus hillittömään pohjoisyorkilaiseen Brass & Drums -party bandiin Ministry of Hornsiin, joka lainaa hitti-covereihin New Orleans -soundeja. Mutta toisaalta The Rook sijaitsee rakennuksessa, jossa majaa ovat pitäneet monet ministeriöt. Yhtä kaikki – ajatukset ja kädet halutaan pitää vapaina mihin tahansa kunhan se on hauskaa.

The Rook
Yrjönkatu 2, 00120 Helsinki

Scolare

Scolaren maut ovat täyttä Italiaa, sillä lukuisat raaka-aineet ovat parasta, mitä Italian eri alueet tarjoavat. Keittiöstä vastaa jo monessa liemessä keitetty Kalle Tanner, Olo Collectionin kortteliravintola Egosta tuttu sekä Vuoden kokki 2018 ja Suomen Bocuse d’Or -joukkueen valmentajana toiminut monimestari. Ravintolapäällikkönä on Kirsi Kedonperä. Hämärä työmaakuva Eeropekka Rislakki.

Useita Helsingin maukkaimpia ravintoloita operoiva Olo Collection avaa jälleen uuden paikan. Nyt on vuorossa italialainen Scolare, joka avautuu lokakuun puolella Fabianinkadulle kulmittain Kasarmintorin tuntumaan. Jälleen kerran uusi ravintola avaa pääsyn rakennukseen, joka ei ole ollut julkista tilaa – sisällä on upea halli, jossa on valokatto.

Ristorante Scolare sekä sen baari Enoteca Banco Vini ovat syntyneet suuresta rakkaudesta italialaista ruokakulttuuria kohtaan. Pyrkimyksenä on luoda hyväntuulinen paikka, jossa saa pöllyttää pastajauhoja, hörppiä viiniä, paseerata tomaatteja, puristella burrataa, viipaloida kinkkuja, raastaa parmesania, avata baroloja, kokoontua yhteen, ja nauraa sekä pitää elämäniloista meteliä. Lisäksi ravintolan kunnianhimoisena tavoitteena on olla CO2-päästötön jo vuoden 2024 alussa.

Scolaren viinit ja muut juomat ovat kohdillaan, sillä ravintolan juomaosaaminen on yhteistä mm. Olon, Brasan, Emon ja Egon kanssa.

Taide ja ruoka kättelevät

Koska ruoka on kiistatta kulttuuria, Scolaressa kulttuurin ymmärretään jatkuvan myös lautasen reunan yli. Siksi Scolare liittyy niiden harvojen ravintoloiden joukkoon, joissa taiteella on sijansa (mm. Kosmos, Elite, Sea Horse, Ragu, Bar 9, Art Hotel Glo, Taidehotelli AX, St. George).

Scolaren ollessa vielä työmaa tilassa julkistettiin belgialaisen, kansainvälisen taidetähden Koen Vanmechelenin teos. Yhteys on syntynyt Vanmechelenin ja Olon Pekka Terävän kohtaamisesta Serlachius museoissa Mäntässä vuonna 2018. Sittemmin Terävä on kokannut Vanmechelenin häissä ja nyt vastavuoroisesti Terävän & kumppaneiden uusimpaan ravintolaan saatiin teos.

Nuo mainiot miehet Ristorante Scolaren remonttivaloissa: Olo Collectionin toimitusjohtaja Mikko Heinonen (vas.), taiteilija Koen Vanmechelen ja luova johtaja Pekka Terävä. Yllä teos sarjasta The Cosmopolitan Chicken (mukana munankuoria ja kanan sulkia). Kuva Eeva Mela.

Vanmechelen tunnetaan erityisesti kanan alkuperäislajien tiede- ja taideprojekteista, luonnon monimuotoisuuden puolestatoimijana sekä omasta eläintarhasta, jossa on lajistoa kirahveista laamoihin ja mm. n. 400 kanaa. Mutta sitä ei taideta tietää, että taiteilijalla on historia myös ammattikokkina.

Scolare
Fabianinkatu 19, 00130 Helsinki

 

Babista

Uuden polven kebab-ravintolaketjun Fafa’sin sekoilut ja mm. lihattomuuspäätös ovat ajaneet toiminnan vikateille, ja osuuskaupan kumppanuus on merkeistä päätelleen tiensä päässä.

Kaikki Fafa’sin opit ovat kuitenkin S-ryhmän plakkarissa ja se on käynnistänyt oman Babista-nimeä kantavan versionsa.

Uuden kebab-ketjun on tarkoituksena saavuttaa 20 ravintolan rajapyykki parissa vuodessa.

Ensimmäinen Babista avautui kesällä Mikkelissä. Nyt HOK-Elanto tuo Babistan pääkaupunkiseudulle ja aloitus tapahtuu Vantaan Jumbossa suljettavan Fafa’sin tilalle marraskuun alussa.

Perinteisesti maahanmuuttajien vetämät kebab-paikat ovat sisustukseltaan karuja, mutta osuuskauppa tuo näyttämölle enemmän ravintolamaisuutta. Tarkoituksena on houkutella laajaa asiakaskuntaa. Kebab on uusi hampurilainen, joka on uusi pitsa.

Jumbon jälkeen HOK-Elannon suunnitelmissa on avata pika-aikataulussa useita Babista-pisteitä myös Helsinkiin.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat ravintoloiden somesivut,
Bistro O mat: Lassi Saijets, Visionary Design Partners, Gina: Jarno Jussila

Uusien avauksien osa 2 ilmestyy, kun toimituksessa tulee valmista:
Armiina
BasBas Studio
Dagmar Bistro & Wine Bar
Fat Lizardin uusi
Le Cou Cou Vert
Eka Ravintola
MyStuu
Jim Lim
Kirsikka
Restaurant Outo
Kape Aihisen uusi
Kozeen Shiwanin uusi
Terroir
Viinihuone Vinossa, Turku
Sirly Ylläsjärvi, Kolarin Hannukainen

CategoriesKansi

Facebook Comments