H

Herukan kasvatukseen haetaan mallia viininviljelystä

Luonnonvarakeskus Luke on ryhtynyt selvittämään, onnistuuko täydellisen herukkatertun tuottaminen viininviljelystä tutuin opein. Luke tutkii Piikkiön toimipaikassa Kaarinassa, miten näyttäviä ja laadukkaita puna- ja valkoherukoita voidaan tuottaa uudenlaisella viiniköynnösten viljelyssä käytetyllä kasvatustavalla.
”Jotta saamme mahdollisimman pitkiä ja suurimarjaisia terttuja, pitää kasvi ohjata tuottamaan vähemmän mutta täydellisempiä marjaterttuja. Tähän päästään, kun kasveja leikataan voimakkaasti. Ne tuetaan ja leikataan kuin viiniköynnökset. Pääversoja on vähän ja sivuversot typistetään voimakkaasti”, kertoo Luonnonvarakeskuksen professori Saila Karhu.

Punaherukka_Punahilkka_Kuva_Saila Karhu 2 533x800
Punahilkka soveltuu hyvin uuteen viljelytapaan. Kuva: Saila Karhu.

Menetelmää on alettu jo käyttää herukankasvatuksessa muun muassa Hollannissa. Samoin Norjassa 40 viljelijää kokeilee ja 20 kasvattajaa jo tuottaa terttuherukoita tällä menetelmällä.
Luken tutkimusten mukaan ainakin kotimaiset marjaviinin tuotannossa käyteytyt valkeat lajikkeet Lepaan Valkea ja Piikkiön Helmi sekä syvänpunainen Punahilkka soveltuvat saksittuun kasvatustapaan erittäin hyvin.
”Lukessa jalostettu uusin, vielä nimeämätön punaherukka, oli vähällä tulla hylätyksi liian rennon kasvutapansa vuoksi. Lajike on kuitenkin osoittautumassa erinomaiseksi valinnaksi tähän kasvatusmenetelmään”, Karhu sanoo.
Uutta viljelytapaa esitellään ja opetetaan herukantuottajille viljelijäpäivässä Luken Piikkiön toimipaikassa 14.7. Tilaisuudessa viljelijät pääsevät myös ehdottamaan uudelle rennolle jalosteelle virallista lajikenimeä. Lisäksi viljelijät arvioivat mustaherukan uusia lajikkeita. Näistä monet saattaisivat sopia tuoremarjojen valikoiman laajentamiseen.
Luonnonvarakeskus: www.luke.fi

CategoriesViini

Facebook Comments