S

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys käynnistyi – lista julki Gastro-messuilla maaliskuussa

Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä perinteinen Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestys on käynnistynyt. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 23. helmikuuta saakka. Tulokset julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsutaan mukaan horeca-alojen, juomabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisia.

Äänestyksen ja listauksen toteuttaa Viisi Tähteä Media. Pääyhteistyökumppani on ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste. Kumppaneina ovat myös Gastro Helsinki 2020 -messut ja Helsingin Messukeskus.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevia antaumuksellista työtä tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa ja huippuosaamista. Maukas suomalainen ruoka, puhtaat raaka-aineet ja innovatiivisuus nousevat kunniapaikalle.

Äänestäjiksi kutsuttujen joukkoon kuuluu yli 1000 ravintoloitsijaa, keittiömestaria, salipuolen johtotehtävissä toimivaa, alkoholialan tekijää sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista. Äänestykseen osallistuvien joukko on suurin listauksen historiassa.

Helsinkiläinen Bas Bas palkittiin parhaasta palvelusta vuosina 2018 ja 2019. Kuva. Andres Teiss.

Viisi Tähteä käynnisti 50 Parasta Ravintolaa -listauksen vuonna 2004. Äänestys järjestetään jo 12. kerran.

Äänestys oli tauolla vuodet 2013–2017. Uuden tulemisen tehneen ravintolalistan parhaimmaksi alan ammattilaiset valitsivat vuosina 2018 ja 2019 Ravintola Grönin Helsingistä. Alkuvuosina ykkössijaa piti peräti seitsemän kautta Hans Välimäen luotsaama Chez Dominuique.

”Suomen 50 parasta ravintolaa on selkeästi arvostetuin ja luotettavin ravintolalistaus Suomessa. Perustuuhan se satojen alan ammattilaisten arvioon. Listan julkistaminen saa koko ravintola-alaa seuraavan median ja alan ammattilaisten huomion, joka noteerataan naapurimaitamme myöten”, sanoo Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Eero Vottonen nosti uusitun Palacen neljänneksi vuoden 2019 äänestyksessä. Samalla tuli kategoriavoitto Paras ruoka -sarjassa. Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä on listauksen ohella eri alakategorioita, joita ovat mm. Paras palvelu, ruoka, sisustus työnantaja ja eettinen ravintola. Esiin nousevat myös parhaat liha- ja kalaravintolat sekä kahvitarjonta.

”Nyt ensimmäistä kertaa äänestäjien on mahdollista äänestää henkilöä otsikolla Ammattilaisten Ammattilainen, joka on arvostettu, yhä alalla oleva, ennakkoluuloton ja idearikas alan kehittäjä. Hän luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Kategoriakumppanina on Gastro Helsinki 2020 -messut”, Rislakki kertoo.

Valtakunnallinen äänestys järjestetään 4.–23.2. Vastaukset on siis palautettava viimeistään sunnuntaina 23. helmikuuta. Vastaaminen tapahtuu kutsutuille lähetetyllä äänestyskaavakkeella.

”Äänestyksen vahvuus on siinä, että omaa työpaikkaa tai omistamaansa ravintolaa ei voi äänestää. Myös samaan ketjuun kuuluvien ravintoloiden äänestäminen ei ole sallittua. Näin taataan, että ravintolan vetovoimatekijät, osaaminen ja laatu nousevat arvotukseen kollegoiden ja muiden ammattilaisten silmissä”, Rislakki perustelee.

Helsinkiläinen Grön oli ylivoimainen voittaja vuosina 2018-19. Kuva: Julius Konttinen.

Äänestys huipentuu keskiviikkona 11. maaliskuuta klo 11.00–12.45 Gastro Helsinki 2020 – messuilla Helsingin messukeskuksessa järjestettävään julkistamistilaisuuteen. Tulokset on nähtävissä välittömästi tilaisuuden jälkeen www.viisitahtea.com ja www.toptaste.fi -sivuilla.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen tulosten julkistamisen yhteydessä paljastetaan ensimmäistä kertaa koko äänestyksen historiassa myös sijat 51–100. Listauksesta syntyy nettijulkaisun ohella 50 + 50 ravintolaa -vuosikirja, joka on jaossa listan ravintoloiden, kumppanihotellien ja mm. kaupunkien matkailuinfopisteiden kautta.

Listan julkistukseen kutsutaan kaikkien 50 parhaan ravintolan edustajat, äänestyksen yhteistyökumppanit asiakkaineen sekä mediaväkeä ja bloggareita. Tilaisuudessa on läsnä merkittävä joukko suomalaisen ravintolaelämän huipputekijöitä Suomen 50 parhaan ravintolan kovien ammattilaisten lisäksi

Gastro Helsinki 2020 -messuille on ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaisille vapaa pääsy. Ilmoittaudu ja rekisteröidy messuille osoitteessa: https://gastro.messukeskus.com/

Onko pizzakeisari Ripe Mikkolalla aihetta tuulettaa jälleen tänä vuonna? Mies on mm. joensuulaisen Local Bistron menestyksen takana, Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat
2004 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2019 Grön, Helsinki 

Facebook Comments