Viisi Tähteä on jälleen laittanut järjestykseen suomalaiset olutvaikuttajat. Edellisen kerran teimme sen kesäkuussa. Tätä listaa voidaan pitää myös olutvuoden 2016 merkittävien vaikuttajien yhteenvetona.
Kyseessä ovat siis henkilöt, joilla on valtaa ja hegemoniaa suomalaisessa olutbisneksessä ja -keskusteluissa. He päättävät, mitä me enimmäkseen juomme. Heitä kuunnellaan, he kirjoittavat ja heistä kirjoitetaan, kun kyse on suomalaisesta oluesta.
Nämä ihmiset luovat olutalalle agendaa ja päättävät, mitä olutkansa juo.
Kyseessä ei ole wanna be -lista hyvistä tyypeistä ja olutkulttuuripersoonista. Tässä puhuvat bisnes, media sekä kulttuurinen ja poliittinen vaikuttaminen.
Suomen kärkipään olutvaikuttajat edustavat kolmea suurinta panimoa, merkittävimpiä pienpanimoita, kauppaa, maahantuojia ja edunvalvontajärjestöjä. Suomen olutvaltikka istuu Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitossa, sen jäsenpanimoissa sekä päivittäistavarakaupassa. Niiden lobbaus on tehokkainta, ja isot määräävät, mitä kansa juo ja laivoilta mukanaan kantaa.
Viisi Tähteä -toimitus on koonnut listan kuultuaan useita juoma-alan asiantuntijoita. Lista uusitaan noin puolen vuoden välein. Ennen juhannusta näemme, kuka on olutpörssissä nousussa ja kuka laskussa.
Suomen olutalan vaikuttajat (suluissa sijoitus edellisellä listalla)
1 (1) Pekka Tiainen – Sinebrychoffin toimitusjohtaja, Panimoliiton puheenjohtaja. Sinebrychoff on vallankahvassa suomalaisessa olutteollisuudessa. Tiaiselle ei ole löytynyt haastajaa piikkipaikalla. Hänestä kirjoitetaan yllättävän vähän, vaikka mies vaikuttaa laajalla rintamalla maan elintarviketeollisuudessa. Valtaosa Suomessa juodusta oluesta on vaaleaa lageria. Melko usein se on joko Koffia tai Karhua.
Tiaisen voi horjuttaa kärjestä hänen isäntänsä, ylikansallisen olutjätin Carlsbergin, Suomen tuuppaaminen olutteollisuuden ja -markkinoiden periferiaksi. Sinebrychoff on jo joutunut lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitään. Sen sivutuotteena yhtiön henkilöstöjohtaminen ei ole saanut viime päivinä työntekijöiltään kiitosta.
2 (2) Lasse Aho – Olvi-konsernin toimitusjohtaja. Suomalaisuuden puolustaja olutteollisuudessa siitökin huolimatta, että Olvi on suurin hyötyjä Viron-viinarallista. Olvi lähti ensimmäisenä isoista panimoista pintahiivaoluiden markkinoille. Ensiksi tuli Sandels-vehnäolut, sitten IPA ja APA.
Nyt pintahiivaoluiden myynti kaupoissa on kaksinkertaistunut ja Olvi-konsernin uusia oluita juodaan koko Baltiassa sekä tuodaan laivoilta ja satamamarketeista. Tapparan entinen luottopakki pitää myös huolen, että Olvi näkyy suomalaisessa jääkiekossa.
3 (6) Kari Luoto – Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja, jonka suuri haave on toteutumassa, kun A-oluet ja lonkerot tulevat kauppoihin. Panimoliitto ja kauppa juonivat jo 2010, että viinien ja kaikkien oluiden sijaan on järkevintä vaatia kaupoissa myytävien oluiden rajan nostamista 4,7:stä 5,5 prosenttiin.
Vahvoista lagereista ja erityisesti lonkeroista odotetaan huonokatteisen keskaribisneksen paikkaajaa. Sujuvakielisestä Luodosta on kehittymässä alkoholilain uudistuksen yhteydessä koko toimialan lausuntoapparaatti.
4 (3) Elina Ussa – Panimoliiton toimitusjohtaja. Hengeltään olutihminen ja sielultaan tinkimätön lobbari, joka on kotonaan eduskunnan käytävillä ja valiokuntasalien ovenpielissä. Ussan vaikutus näkyy erityisesti Kokoomuksen linjauksissa hallituksessa. Alkoholipolitiikassa hän ajaa kovan teollisuuden etuja.
Ussa on joutunut luovuttamaan näkyvää media-aikaa PTY:n Kari Luodolle. Samalla hän on ajautunut törmäyskurssille Panimoliittoon kuulumattomien suurimpien pienpanimoiden kanssa, mikä on hieman heikentänyt koko toimialan yhtenäisyyttä.
5 (10) Hille Korhonen – Alkon toimitusjohtaja. Korhonen on uusinut Alkon olutfilosofiaa yhdessä alaistensa kanssa. Alkolle oluen kaupparajan nostaminen 5,5 prosenttiin ei merkitse katastrofia, sillä viinamonopoli on saanut vaihtokaupassa verkkomyynnin sekä kauppa-autot ja -veneet. Ja jääväthän sille kaikki vahvimmat oluet, sikäli mikäli lakiehdotus menee läpi.
Alko on Korhosen johdolla käynyt pari vuotta tiiviitä neuvotteluja kotimaisten pienpanimoiden kanssa, mikä näkyy valikoiman laajentumisena. Ensi vuoden alussa lienee luvassa myös uusia olutviinakauppoja. Ja ehkä jonakin päivänä sekin tulee nähdyksi, että Korhonen kuvauttaa itsensä olutlasi kädessä.
6 (9) Rami Aarikka – Suomen suurimman pienpanimon, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan perustaja ja toimitusjohtaja. Suomalaisen pienpanimoyrittämisen puhemies, jonka linjaukset ovat käytännössä yhtä kuin Pienpanimoliiton lausunnot.
Aarikka on ajanut näkyvyydessään ohi Pienpanimoliiton puheenjohtajan Mika Tuhkasen. Varsinkin loppusyksystä tapahtunut mittelö Hartwallin Oktoberfest-tuotemerkistä, yhtiön vientiponnistelut Amerikkaan sekä loppumaton taistelu pienpanimoiden puolesta alkoholilain uudistuksessa olevan 500 000 litran käsityölaisoluen rajan kaatamiseksi ja pienpanimoiden ulosmyynnin sallimiseksi ovat ostaneet Aarikan taas parrasvaloihin.
7 (11) Pekka Kääriäinen – Lammin Sahdin perustaja ja suomalaisen pienpanimotoiminnan grand old man, jonka vastuulla ovat myös Panimoravintola Bryggeri Helsinki sekä Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) -festivaalit. Tinkimätön suomalaisen olutkulttuurin, pienpanimoiden etujen ja sahtiperinteen puolustaja.
Kääriäisen SOPP-festivaalit kokosivat viime kesänä melkein 50 000 oluenystävää. Ensi kesänä SOPP järjestetään peräti kuudella paikkakunnalla. Kääriäinen on tottunut noutamaan ja jakamaan alan palkintoja. Veteraanin ääntä kuunnellaan hyvinkin tarkasti alan piireissä ja niiden ulkopuolella.
8 (5) Olli Heikkilä – Olvin markkinointijohtaja ja Panimoliiton viestintäryhmän puheenjohtaja. Olvin julkisesta kuvasta ja imagosta lähes mustasukkaisesti huolta pitävä Heikkilä haluaa olla hengeltään pienpanimoiden puolella, kunhan niistä ei vain kasva konkreettisesti Olville kilpailijoita.
Olvi pitää kärkipaikkoja päivittäistavarakauppojen myyntitilastoissa Pirkka– ja A. le Coq -oluilla, mistä emoyhtiön viestintä- ja markkinointiosasto vaikenee mieluusti. Heikkilä oli takavuosina vaikuttamassa Panimoliiton Kännissä olet ääliö -kampanjan toteuttamiseen.
9 (4) Marja-Liisa Weckström – Sinebrychoffin viestintä- ja lakiasiainjohtaja. Diplomatian keinot hallitsevan tahtonaisen äänenpainot näkyvät ja kuuluvat suomalaisessa olutkeskustelussa varsinkin Panimoliiton viestintäryhmän kautta.
Weckströmin päätoimittama Sinebrychoffin ajankohtaissivusto Ajankohtainen Kolmonen odottaa vielä paikkaansa suomalaisen olutkeskustelun ytimessä.
10 (8) Teemu Lehto – Kasvattanut ensi vuonna 25 vuotta täyttävän maahantuonti- ja ravintolayrityksen monipuoliseksi sijoitus- ja pääomayhtiöksi. Captol Invest -konserniin kuuluu kaksi olutbisneksessä kasvavaa maahantuontiyhtiötä, pienpanimo, ravintolaketju sekä muuta alan sijoitustoimintaa. Lehto on Panimoliiton hallituksen jäsen. Mallaskosken Panimo avasi Lehdon kontaktien kautta vientikanavat Kiinaan.
11 (–) Kalle Järvinen – Hartwallin uusi toimitusjohtaja 1.8. alkaen. Istuu näköalapaikalla suomalaiseen olutbisnekseen ja kansainvälisiin olutmarkkinoihin. Muutama kuukausi ei ole tuonut juurikaan muuta kuin aseman suomaa valtaa ja vaikuttavuutta. Joutui sosiaalisen median kanssa tiukoille puolustaessaan Hartwallin oikeutta omistamaansa Oktoberfest-tavaramerkkiin.
12 (7) Antti Orkola – Pohjois-Euroopan suurimman mallastamon, lahtelaisen Viking Maltin toimitusjohtaja. Suomalaisen mallasraaka-aineen takuumies kansainvälisessä olutbisneksessä. Viking Malt on luonut Orkolan käskyttämänä lähes monopolin olutmaltaiden valmistuksessa Suomessa. Liiketoiminta ulottuu jo koko Itämeren alueelle. Avannut mallasbisnestä myös Pohjois-Amerikkaan. Viking Maltin kautta kulkee valtaosa kotimaisten panimoiden käyttämästä viljaraaka-aineesta.
13. (–) Kari Häsä – SOK Marketkaupan ketjuohjauksen valikoimapäällikkö. Mies, joka päättää, mitä oluita osuuskaupat ja niiden marketit myyvät Suomessa. Näkymätön vaikuttaja, jonka luo moni panimoyrittäjä menee pipoa arasti kourassa puristellen.
14. (–) Sami Lampinen. Ruokakeskon Category Manager. Vastaa K-kauppojen olutvalikoimista.
15. (–) Kasper Kukkonen. Alkon panimojuomien uusi tuoteryhmäpäällikkö. Kukkonen kertoi Viiden Tähden haastattelussa, että Alko suunnittelee palvelevansa nykyistä paremmin olutharrastajia perustamalla laajan valikoiman olutmyymälöitä. Niissä tulee näkymään Kukkosen kädenjälki. Aiemmin mm. Alkon viskivalikoimasta vastanneen Kukkosen ohjauksessa Alkon tarkoituksena on kasvattaa pitkäripaisten olutvalikoimaa systemaattisesti ainakin vuoteen 2020 asti.
16 (13) Heikki Kähkönen – Olutliiton puheenjohtaja, Viisi Tähteä -median toimituspäällikkö. Vajaan kahden tuhannen olutharrastajan järjestön puheenjohtaja ja oluenkuluttajien äänitorvi varsinkin alkoholi- ja olutpolitiikassa. On vähitellen siirtynyt politikoimaan verkkolehden puolelle. Jättää tehtävänsä Olutliiton johdossa ensi keväänä.
17 (15) Mika Tuhkanen – Pienpanimoliiton puheenjohtaja, Beer Hunter’sin panimo- ja ravintolayrittäjä Porista. Yrittäjän kiireiden vuoksi jäänyt Pienpanimoliitossa monien hallitusjäsenten varjoon. Tuhkasen vastuulla ovat kuitenkin Pienpanimoliiton linjaukset sekä lausunnon kirjoittaminen alkoholilain luonnokseen.
18 (14) Matti Heikkilä – Nokian Panimon toimitusjohtaja, Suomen Paras Olut -kilpailun järjestävän Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja. Irtisanoi Nokian Panimon Panimoliiton jäsenyydestä liiton toimitusjohtajaan kohdistuneen luottamuspulan vuoksi. Kuuluu Pienpanimoliiton ns. kovaan ytimeen, joka linjaa ja lobbaa suomalaisten pienpanimoiden asemaa poliittisella ja taloudellisella kartalla.
19 (31) Alexander Sneen – Sinebrychoffin markkinointijohtaja. Vastaa panimon ilmeestä ja tuotteiden profiilista. Asiantunteva vapaamman olutpolitiikan kannattaja.
20 (–) Anssi Pyysing – Teerenpeli-yhtiöiden perustaja ja toimitusjohtaja. Panimotoiminnan rinnalla kasvattanut olut- ja ruokaravintolabisnestä sekä luonut Teerenpeli-olutravintoloille oman franchising-konseptin. Maailmalla Teerenpeli tunnetaan erityisesti viskeistään.
21 (30) Sami Lappalainen. Tamperelaisen uuden olutskenen näkyvin ja kuuluvin puuhamies. Gastropub-ketjun ravintoloitsija ja pienpanimoyrittäjä.
22 (20) Jussi Laukkanen – Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja, Panimoliiton viestintäryhmän jäsen. Ekonomi, joka vie kasvuyritystä eteenpäin. Alkuvuoden räväkät kommentit ovat vaihtuneet hillittyyn taustavaikuttamiseen ja uusien oluiden lanseeraamiseen.
23 (21) Pia Hortling – Olvin panimomestari sekä tuotekehitys- ja hankintajohtaja. Omistajasukuun kuuluva olutammattilainen, jonka kädenjälki näkyy ja maistuu Olvin ja sen tytäryhtiöiden olutvalikoimissa. Runsaasti kansainvälistä kokemusta ja kontakteja.
24 (22) Tapio Kangas-Heiska
Sinebrychoffin pääpanimomestari ja oluiden suunnittelija. Saksalaisen panimomestarikoulutuksen käynyt peruskoffilainen, jonka makumieltymykset käyvät yksiin satojentuhansien suomalaisten kanssa.
25 (23) Erkka Schönberg
Servaali Suomen maajohtaja, jonka vahvuudet ovat laajassa juomatuntemuksessa sekä alkoholijuomien maahantuonnissa. Servaalin laajentuvaan salkkuun kuuluvat mm. legendaarinen tumma Velko, Schlenkerlan savuoluet, Pilsner Urquell, ampumahiihtoväen sponsori Erdinger, Duvel sekä Viron ja Norjan käsityöpanimoiden tienraivaajat Põhjala ja Nøgne Ø. Yhtiö on ottanut myös vastuuta monien kotimaisten pienpanimoiden jakelusta.
26 (29) Walter Himanen – Diamond Beverages Oy:n toimitusjohtaja ja monien palkittujen menestysoluiden maahantuoja. BrewDogin Suomen-edustaja.
27 (21) Annika Wilhelmsson – VTT:n johtava tutkija, Panimolaboratorio Oy. Espoon Otaniemessä tehtävän olut- ja panimotutkimuksen johtaja ja alan piireissä kansainvälisesti arvostettu tutkija.
28 (–) Tuomas Markkula – Malmgårdin Panimon toimitusjohtaja ja pienpanimoveteraani. Edinburghissa panimomestariksi opiskellut Markkula on kouluttanut Suomeen jopa satoja nykyisäi pienpanimoyrittäjiä ja kotioluiden valmistajia.
29 (–) Tuomas Pere – Pyynikin käsityöläispanimon perustaja, oluenpanija ja toimitusjohtaja. Pyynikki on luonut kokonaan uutta virtaa tamperelaiseen olutelämään. Panimo kasvaa vauhdilla ja on saanut koottua ympärilleen jopa satojen ihmisten harrastajaringin.
30 (37) Mikki Nyman – Olut- ja viski Expo Finlandin pääjärjestäjä.
31 (36) Markku Korhonen – Helsinki Beer Festivalin festivaalijohtaja.
32 (28) Kari Ylänne – Ilta-Sanomien toimittaja, joka kuuluu suomalaisen olutjournalismin kulmakiviin. Kirjoittanut tuhansia juttuja suomalaisista ja kansainvälisistä oluista ja olutkulttuurista.
33 (43) Jussi Rokka – Vapaa toimittaja, ”Olutneuvos”. Rokan kokoamat Helsingin Sanomien kausioluiden raadit ja -esittelyt ohjaavat kuluttajien valintoja.
34 (25) Sakari Nupponen – Toimittaja, tietokirjailija. Kirjoittanut oluesta jo yli kolme vuosikymmentä. Suomalaisen sahdin ja vaalean lageroluen puolustaja. Armoton tietokilpamies, jonka syvyys oluttiedossa ulottuu kirjaviisauden yli.
35 (38) Maria Markus – freetoimittaja, olutkouluttaja. Suomen ensimmäisellä olutsommelierillä on vientiä sekä kotimaassa että ulkomailla.
36 (27) Mikko Numminen – Viini-lehden päätoimittaja, jonka vastuulla on viiniystävien oluttiedon syventäminen Oluelle-lehden avulla.
37 (26) Arto Koskelo – Viiden Tähden toimittaja ja tuottaja, joka on käsityöoluiden buumin myötä siirtynyt trendikkäästi oluiden maailmaan. Erikoistunut ravintola-arvioihin ja oluttapahtumien sisältöjen tuottamiseen.
38 (33) Mariaana Nelimarkka – Suomen Olutseuran julkaiseman OlutPOSTI-lehden päätoimittaja ja ruokatoimittaja, joka viihtyy siidereiden ja hyvien ruokien maailmassa sekä nauttii kansainvälisten kokkien seurasta.
39 (17) Anikó Lehtinen – Olut- ja ruokakirjailija ja vapaa toimittaja. On yksi suomalaisen uuden olutkulttuurin sekä oluen ja ruoan yhdistämisen asiantuntijoista. Jäätyään Sinebrychoffilta pois keskittyy mm. radio-ohjelmien juontamiseen. Tekee väitöskirjaa oluen maailmasta.
40 (41) Markku Ristevirta – Ravintoloitsija Olut- ja viskiravintola Pikkulintu. Pohjoismaisten pienpanimo-oluiden maahantuoja ja kotimaisten käsityöoludien jakelija.
41 (32) Matti Ristola – Hartwallin markkinointijohtaja.
42 (33) Outi Heikkinen – Panimoliiton viestintäpäällikkö.
43 (–) Marita Parkkari – HOK-Elanto valikoimahallinto.
44 (–) Olli Majanen – olutsommelier, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö.
45 (–) Pekko Koski – Hartwallin Lapin Kullan tuotepäällikkö.
46 (45) Mikko Salmi – Pieni Olutkoulu, olutkouluttaja ja oluenpanija.
47 (48) Simo Hämäläinen – Suomen Olutseuran puheenjohtaja.
48 (39) Hannu Nikulainen – olutharrastaja ja oluiden arvioija.
49 (40) Seppo Äyräväinen – olutharrastaja, Olutopas.infon ylläpitäjä ja perustaja.
50 (–) Ali Suviala – Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö, Gastropub-kirjan isä.
Comments are closed.