V

Viiden Tähden väliviikko tarjoaa uutisia ja vuoden kertausta

Alkoholilain kokonaisuudistus saa tällä viikolla viimeisen silauksensa, kun tasavallan presidentti hyväksyy lakipaketin. Kertaamme myös lähipäivien katsauksissamme päättyvän vuoden mielenkiintoisimmat ravintola- sekä ruoka- ja juomakulttuuriaiheet.
Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa eduskunnan joulun alla hyväksymä alkoholilain kokonaisuudistus torstaina 28. joulukuuta. Eduskunta hyväksyi viime viikon tiistaina alkoholilakiin liittyvät lakiehdotukset äänin 124-65.
Alkoholilain tulee kokonaisuudessaan voimaan 1. maaliskuuta 2018. Osa muutoksista, kuten vähittäismyynnin prosenttirajan nostaminen 4,7:stä 5,5:een, astuu voimaan jo uudenvuodenpäivänä. Ravintolat voivat tammikuun alusta lukien mainostaa ns. happy hour -tarjouksia heti vuodenvaihteen jälkeen vapaasti esimerkiksi kaduilla ja lehdissä. Pienpanimot voivat myös ryhtyä hakemaan aluehallintovirastoista käsityöläisoluiden ulosmyyntilupia.

STM:n työryhmä alkaa selvittää alkoholijuomien etämyyntiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 22. joulukuuta työryhmän, jonka tehtävä on selvittää alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista sekä tehdä ehdotukset uusiksi säännöksiksi. Työryhmän toimikausi päättyy 31. maaliskuuta 2018. Työryhmän puheenjohtaja on johtaja Kari Paaso STM:stä ja jäsenet edustavat keskeisiä ministeriöitä, valvontaviranomaisia ja elinkeinoelämää.
Huomionarvoista työryhmän kokoonpanossa on se, että esimerkiksi lain valmistelun aikana paljon huomiota osakseen saaneesta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitosta ei ole kelpuutettu ketään työryhmään mukaan. Työryhmän tarkoituksena on kuitenkin kuulla eri asiantuntijoita.
Työryhmän kokoonpano
Kari Paaso, johtaja, STM, puheenjohtaja
Pia Kivimies, neuvotteleva virkamies, VM
Johanna Rihto-Kekkonen, neuvotteleva virkamies, TEM
Eeva Saari, ryhmäpäällikkö, Valvira
Esko Hirvonen, valvontapäällikkö, Tulli
Seppo Raitolahti, ylitarkastaja, Verohallinto
Susanna Heikkinen, toiminnanjohtaja, SAJK
Pekka Heikkilä, toimialapäällikkö, ETL
Arttu Malava, lakimies, Valvira, sihteeri

Facebook Comments