V

Varhaisvihanneksia saadaan jo lähipäivinä

Ensimmäiset varhaisvihannesten sadot nostetaan avomaalta jo lähipäivinä. Kevät oli lämmin, eivätkä viime vuorokausien yöpakkasetkaan haitanneet kasvun edistymistä.
Moni maisteli kotimaisia retiisejä, kevätsipuleita, nippusipuleita, kiinankaalia, varhaisperunoita ja mansikoita jo toukokuussa. Nämä erät tulivat kasvihuoneista tai lämmittämättömistä kausihuoneista. Harson alta on saatu seuraavia eriä.
MTK:n kasvutiedotteen mukaan aikainen kesän alku merkitsi vihannesviljelijöille paljon työtä, koska kasvustoja on täytynyt kastella runsaasti. Sateet ovat pysytelleet kuuroluonteisina. Viljelijöillä ovat käytettävissään hyvät vesivarannot, mikä mahdollistaa satojen valmistumisen noin viikon verran etuajassa. Määrät lisääntyvät kesäkuun toisesta viikosta aina juhannukseen saakka, ja siitä eteenpäin.
Kotimainen rapea ja makea varhaiskaali on odotettu herkku. Sitä voi syödä tuoreeltaan sellaisenaan. Salaatteihin varhaiskaalin voi leikata veitsellä. Lohkot sopivat hyvin myös paahdettaviksi grillin lämmössä.
Kesäkuussa valmistuvat ensimmäiset erät avomaan salaatteja. Niitä kannattaa maistella mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Halkaistut kiinankaalit voi nostaa öljyllä sipaistuina kuumalle grilliritilälle saamaan houkuttavan pintavärin ja rapeuden.
Ensimmäiset kukka- ja parsakaalit, samoin kuin porkkanat valmistuvat avomaalta juhannukseen mennessä. Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa retiiseistä tai porkkanoista. Hyväkuntoiset sipulien varret, retiisien naatit, kukka- ja parsakaalien suojalehdet ja varret käytetään ruokiin. Sen sijaan raparperien lehdet eivät sovi syötäviksi, eikä nauriiden naattejakaan voi suositella.

CategoriesYleinen

Facebook Comments