Maailman suurin pikaruokaketju McDonald’s saa jälleen uuden jäsenen, kun pitkän linjan ravintoloitsijat Miia Makkonen ja Petri Karhu avaavat uusinta uutta edustavan 600 neliöisen Mäkkärin Vantaan Porttipuistoon Kehä III:n ja Lahdenväylän kainaloon. Avajaiset ovat lauantaina 9.12.2023 klo 10. McDonald’s Porttipuisto kykenee vastaamaan liikenteen solmukohdan suureen kysyntään, ja parkkipaikkoja riittää. Ravintoloitsijat kuvaavat toimintaa pikaruoan sijaan perheravintolaksi. Miten Mäkkärin systeemi oikein toimii?
Työnhakijoita uuteen McDonald’s Porttipuistoon oli 800, mikä kuvaa hyvin Suomen Mäkkäriä työpaikkana ja työnantajana. Uusi toimipiste palkkasi hakijoista 70 työntekijää, joiden koulutus on tapahtunut 8 viikon aikana.
Aiemmin pariskunnalla Miia Makkonen ja Petri Karhu on ollut Porvoon Näsin ja Vantaan Tuupakan Mäkkärit. Nyt heidän kolmas, täysin uusi Vantaan Porttipuisto aukeaa lauantaina 9.12.2023 Vantaan IKEAn ja Puuilon naapuriin, Porttipuiston liikekeskuksen yhteyteen, missä sijaitsevat myös Tokmanni, Masku ja Jysk.
Porttisuontie 4:ssä sijaitsevan Mäkkärin tavoitteena avauksessa ei ole vähempää kuin Suomen myyntiennätys.
Kenelläpä ei olisi hetkeä, jolloin rauhoittuminen ja kunnon hampurilainen rapeilla ranuilla sekä dipeillä tekee hyvää.
Tavoite ennätyksestä ei jää ainakaan ravintoloitsijapariskunnan innostuksesta kiinni. Vantaan Porttipuistossa ovat kaikki uusimmat laitteet ja henkilökunnan työtä helpottavat ratkaisut, sekä Mc-koulutetut työntekijät, jotka takaavat asiakkaille hampurilaisten ja oheistuotteiden sekä palvelun sähäkän soljumisen.
Kokonaisjärjestelmä on suunniteltu siten, että asiakkaan tilauksesta aterian valmistus alkaa 5 sekunnin kuluessa.
Uusi ravintolarakennus on kaikkikaan 600 neliötä. Ravintolassa on pöytiintarjoilu, digitaaliset tilauskioskit, annosten mobiilitilausmahdollisuus vietynä autoon tai pöytään – tai haettuna; kabinetti, joka on samalla lapsille sisäleikkihuone, joka palvelee perheitä.
Autoilijoille on kahden tilauspisteen autokaista. Kun lumet sulavat, piha-alueelle tulevat myös sähköautojen latauspisteet. Piha-alueella on myös riittävästi pisteitä roskille, jotta roskat löytävät helposti oikeisiin paikkoihin.
Huomionarvoista on myös se, että Makkosen ja Karhun vetämän Porvoon Mäkkärin työntekijä Florina Dumani voitti kultaa koko ketjun työntekijöille suunnatussa kilpailussa jätteiden vähentämiseksi.
Florina Dumani teki ympäristöä säästävistä toimista oppaan sekä julisteet, jotta kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus ymmärtää, mitä tehdä. Nämä ideat tulevat heti osaksi Porttipuiston Mäkkärin toimintaa.
Uusiin asioihin Porttipuistossa on myös Suomen ensimmäinen McDelivery eli annosten jakeluhuone, josta ruokalähetit noutavat kotiinkuljetukset.
Työntekijöitä Makkosen ja Karhun vetämissä kolmessa Mäkkärissä on nyt yhteensä noin 200, joista 70 työskentelee McDonald’s Porttipuistossa.
Uusi McDonald’s Porttipuisto on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.
Tie ravintoloitsijoista Mäkkäri-yrittäjiksi
Pohjolassa olevien McDonald’sien muodostamassa McD Pohjoismaissa ei tunneta yritysmallia, jossa pariskunta on yhdessä yrittäjiä, joten käytännössä franchising-yrittäjänä on yksi henkilö suhteessa emoyhtiöön. Tässä tapauksessa Miia Makkonen. Mutta käytännössä Makkonen ja Petri Karhu pyörittävät yhdessä kokonaisuutta.
Mc-yrittäjäopit ja sen kesto on räätälöity kunkin yrittäjäksi valitun taustan perusteella. Vastaavasti jokainen ravintolatyöntekijä, joka aikoo yrittäjäksi, pääsee käymään polun läpi ravintolatyöntekijästä aina ravintolapäälliköksi asti.
Tyhjästä Miia Makkonen ja Petri Karhu eivät ole pompanneet McDonald’s-ravintoloisijoiksi.
”Emme olisi lähteneet koko juttuun mukaan, jos emme uskoisi vahvasti McDonald’siin meille oikeana tienä.”
”Vastasimme aiemmin ravintoloitsijoina Pickala Golfin ravintoloista Siuntiossa kuusi vuotta 2003-2008. Pohdimme silloin, mitä meistä tulee isona. Tilasimme jo vuonna 2007 McDonald’sin yrittäjäpaperit, mutta väliin tuli mahdollisuus vastata Helsingin Suomalaisen Klubin ravintolatoiminnasta”, Miia Makkonen kertoo.
Kun Suomalaisen Klubin kymmenvuotiskausi 2009-2019 päättyi, pariskunta avasi pöytälaatikosta uudelleen Mäkkäri-haaveen.
”Meillä oli klubiaikana Helsingin toimisto Kampissa ja näin, kuinka Mäkkäriin tuotiin päivässä 10 lavaa ruokatarvikkeita samaan aikaan, kun meille tuli yksi lava klubille. Tämä näkymä palautti McDonald’s-suunnitelman takaisin pöydällemme. Kampissa ymmärsin, että se, mitä olin tehnyt viimeiset 30 vuotta, ei enää jatku. Mutta tiesin, mitä teen seuraavat 30 vuotta”, Petri Karhu naurahtaa.
Yhteisiä ravintoloitsijavuosia Miia ja Petrillä on jo 23. Yrittäjyys alkoi Beach-Cafe Hiukka -kesäravintolasta Sotkamosta.
”Tiesimme McDonald’s-yrittäjiksi pyrkiessämme, että tarvittaisiin pari vuotta taloudellista selkänojaa. Sen verran prosessi franchising-yrittäjäksi koulutuksineen ja rahoituksineen vie aikaa”, Petri Karhu muistelee.
Kummallakin on ravintola-alan monipuolista taustaa opinnoista käytäntöihin. Miia Makkosella on niin sommeliere-opintoja Perhosta kuin taloushallinnon ja liiketoimintaosaamisen opintoja Kajaanin ammattikorkeasta ja ylempi AMK-tutkinto Haaga-Heliasta. Petri Karhu on vastannut 30 vuotta keittiöistä ja hän keitti vuonna 1876 perustetulle Helsingin Suomalaisen Klubin ravintolalle Paistinkääntäjien veljeskunnan myöntämän Rôtisseurs-kilven vuonna 2018.
McDonald’s on pilkuntarkkaa ravintolatoimintaa
Makkonen/Karhu -pariskunta kertoo ihaillen koko systeemistä, jotka on luotu McDonald’sin kaikkien prosessien, tasalaatuisuuden ja palvelun taustalle.
Järjestelmiä on yhdeksän, jotka pitävät homman käynnissä 24/7, lähtien ruoan ja ihmisten turvallisuudesta aina reseptiikan toteutumisen varmistamiseen ja kiinteistönhuoltoon saakka.
”Petrin kanssa oivalsimme perehdytyksessämme lopullisesti, että kaikki yksityiskohdat on tutkittu, suunniteltu sekä toteutettu, ja kaikkeen on selkeät säännöt, jotta tuotelupaus toteutuu asiakkaalle parhaalla mahdollisella tavalla”, Makkonen kertoo ja jatkaa:
”Kutsumme sisäisesti järjestelmiä äärimmäisen tarkasti noudattavia ihmisiä lempinimellä standardihaukka, joiden tehtävänä on huolehtia LPS:stä, jotta sujuvan tilaamisen, tasalaatuisen ruoan ja ystävällisen palvelun kokemukset toteutuvat.
LPS käsittää kolme termiä: Laatu, Palvelu ja Siisteys. Näiden toteutumista McDonald’sin vuoropäälliköt seuraavat koko ajan.
Ahdistaako pikkutarkkuus?
”Pilkuntarkka konseptikokonaisuus ei ole ahdistava, koska kaikessa on ammattimainen ja arvostava ote. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite – asiakkaan tyytyväisyys”, Miia Makkonen vakuuttaa.
Tutkimusdataa on paljon – myös reaaliaikaista tietoa kuten myynnistä, palvelunopeudesta ja asiakaskokemuksesta. Ravintoloitsijoille kaikki kokonaisuuden yksityiskohdat ovat nähtävissä lukuina – myös kännykältä. Selvillä ovat myös asiakas- ja työntekijätyytyväisyys ja mm. autokaistan automäärä – myös Mäkkäreiden keskinäinen sijoitus kaikilla osa-alueilla.
”Näemme kaikki luvut ja voimme reagoida heti, jos tapahtuu heilahduksia.”
”Lisäksi olemme tietoisia kilpailijoiden sekä muiden Mäkkäreiden tilanteista. Tarjolla on numerojohtamista sen parhaassa merkityksessä. Kissa on pöydällä koko ajan”, Miia Makkonen vakuuttaa.
Makkonen tosin viihtyy parhaiten ravintolan asiakkaiden ja henkilöstönsä parissa, jotta kuulee, näkee ja jopa haistaa aidon tilanteen ihmisten keskuudessa.
Tavoitteena pitkäaikaiset työsuhteet
Parin tausta ravintoloitsijoina näkyy myös siinä, että he panostavat henkilökunnan valintaan ja koulutukseen – myös persooniin, vaikka USA:n kaltaisessa ympäristössä teknologiaa hyödyntävien innovaatioiden pyrkimyksenä on vähentää henkilökunnan osaamistarvetta.
”Ravintolat tai McDonald’s eivät saisi olla vain läpimenoala. Tosiasiassa McDonald’s tarjoaa jatkuvan etenemismahdollisuuden: kesätyöntekijä voi päätyä työn ja talon sisäisen kouluttautumisen kautta vuoropäälliköksi, apulaisravintolapäälliköksi, edelleen ravintolapäälliköksi ja viimein yrittäjäksi – tai vaikkapa USA:han asti. Ketjun johtoryhmässä on henkilöitä, jotka ovat aloittaneet kesätyöntekijöinä”, Miia Makkonen muistuttaa.
Mäkkäri on perheravintola
”Palkkauksessa pyrimme pitkäaikaiseen kumppanuuteen ja arvostamme hankittua ammattitaitoa horeca-aloilla. Olemme palkanneet nuorten lisäksi myös aikuisia ihmisiä, joilla on ollut mm. ruokamarkettaustaa. Lisäksi oma koulutusohjelma takaa sen, että kaikki saavat perehdytyksen”, Makkonen kertoo.
Mukana on myös yhteiskunnallinen näkökulma, sillä heidän ravintoloissaan työskentelee kymmenkunta täsmätyökykyistä henkilöä, joilla on rajoitteita työllistyä. He vastaavat siisteydestä niin keittiössä kuin salissa ja mm. tiskaamisesta sekä purkavat kuormia. Osa on myös asiakaspalvelussa. Työnkuva voidaan räätälöidä sopivaksi ja näin jokaisella on mahdollisuus päästä osaksi työntekoa yhteiskunnassa ja saada merkitystä elämäänsä.
”Me puhumme, että on ketsuppia suonissa, kun huomaa olevansa osa suurta perhettä ja oikeasti tykkää tästä työstä. Tavoitteenamme on Mäkkäri-perhe, jossa jokaisella on tunne merkityksellisestä työstä.”
Porvoon McDonald’sin Jallu on tästä mainio esimerkki – suorastaan legenda, jonka tuntevat kaikki vakiasiakkaat. Hän on ollut 27 vuotta töissä Porvoon Näsin toimipisteessä.
”Viimeksi Malagan lennolla lentoemännän kanssa tuli puhetta Mäkkäri-roolistamme ja hän tiesi mainita Jallun – se oli todella legendaarinen hetki”, Makkonen hymyilee.
”Perheajattelu johtaa lopulta siihen, että asiakkaalla on tunne henkilökohtaisuudesta ja palvelusta ihmiseltä ihmiselle”, Miia Makkonen selvittää ravintoloitsijataustansa vaikutusta.
Aina ravintolatyötä tehneenä Makkonen ja Karhu eivät puhu Mäkkäristä pikaruokaravintolana vaan perheravintolana. Ajatus on paluu McDonald’sin alkuajoille, jolloin koko ideana oli helpottaa amerikkalaisen perheen arkea. Tämä pätee myös Suomessa.
Pohjoismaihin 100 uutta Mäkkäriä viidessä vuodessa
Pohjoismaat: Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja ovat oma, erillinen yksikkönsä 119 maan globaalissa ketjussa. McD Pohjoismaissa sovelletaan kaikki Mäkkäri-opit ja liiketoiminnan paikallisesti.
Hyvä esimerkki alueellisesta innovaatiosta on McDonald’sin näyttöruutuun perustuvan tilaus- ja maksukioskin käyttöönotto.
Pohjoismaat ovat maailman digitalisoituneimpia alueita ja siksi yritys hyödynsi alueen huipputeknologiaa käyttäviä kuluttajia ja pilotoi mobiilitilaus- ja maksusovelluksen Norjassa ennen kuin se otettiin käyttöön muualla Pohjoismaissa.
Samanlaista lähestymistä käytettiin ruoan kotiinkuljetuksessa, joka aloitettiin Ruotsissa ennen kuin se laajeni Suomeen, Tanskaan ja Norjaan. Asiakkaat voivat nyt tilata ruokaa kotiinsa yli 300 pohjoismaisesta ravintolasta.
Pohjoismaiden Mäkkäreillä on 10 hankinta-asiantuntijaa alueellisten ratkaisujen löytämiseksi. Siksi McDonald’s Puistoportin hampurilaissämpylät tulevat läheltä Vantaalta.
Pohjoismaisessa alueketjussa on vauhti päällä. Sitten pandemian, uuden pohjoismaisen organisaation tavoitteena on ollut avata 100 ravintolaa ja luoda 5 000 uutta työpaikkaa viiden vuoden aikana. Siinä Miia Makkosen ja Petri Karhun kaltaiset yrittäjät ovat avainasemassa.
McDonald’s huomioi myös paikallisuuden, sillä joka puolella maailmaa on omat makumieltymyksensä. Kanelipulla on viimeisin suomalaiseen makuun kehitetty tuote, sillä asiakaskyselyissä nousi esiin tarve kahvipullalle. Muita valikoimassa olevia Suomi-eväitä ovat Ruis Feast -juhlahampurilainen sekä Ruis Fresh -aamiaisleipä.
Nopeus koetaan ystävällisenä palveluna
McDonald’sin ruoanvalmistusprosessi on tunnettu tehokkuudesta ja tasalaatuisuudesta. On aivan sama, missä päin maailmaa Mäkkärissä vierailee, niin tietää tarkalleen, mitä saa.
Tasalaatuisuutta ei ole kuitenkaan yksinkertaista saavuttaa. Siihen tarvitaan tutkimusta ja lukuisia rinnakkaisia ja päällekkäisiä standardijärjestelmiä, ja vuoropäälliköiden on seurattava ja puututtava 24/7 asioihin tarvittaessa.
Sekä palvelu että työntekijät vaikuttavat ystävällisemmiltä, kun nopeutta parannetaan – tutkittu juttu!
Tähän oivallukseen perustuu myös McDonald’sin uusin tilausjärjestelmä, joka alkaa valitsemalla, täppäilemällä omat valinnat kioskin näyttöruuduilta. Näyttö tarjoaa henkilökohtaista palvelua lisätuotteineen, joka parantaa tilausten tarkkuutta ja on organisoitua.
Vaikka on monia tekijöitä, jotka vaikuttavat asiakkaan käsitykseen palveluystävällisyydestä, tilauksen tarkkuus ja nopeus parantavat olennaisesti ystävällisyyden kokemusta, koska se eliminoi väärän annoksen mahdollisuuden ja negatiiviset kokemukset.
Vaikka McDonald’sin tarkkuus on kuin kone, lopulta kaikki perustuu ihmisiin – ihmiseltä ihmiselle. Lähes 70 miljoonaa asiakasta päivässä kaikkialla maailmassa eivät voi olla väärässä.
McDonald’s Porttipuisto aukeaa klo 10.00 lauantaina 9.12.2023.
Osoite: Porttisuontie 4, 01200 Vantaa.
Avoinna 24 tuntia vuorokaudessa
McDonald’s Näsi, Porvoo: Näsintie 2, 06100 Porvoo
McDonald’s Tuupakka, Vantaa: Tuupakantie 2 B, 01740 Vantaa
Richard ja Maurice ”Mac” McDonaldin vuonna 1940 perustama McDonald’s on maailman johtava pikaruokaketju ja liikevaihdoltaan suurin ravintolaketju, joka muotoutui Ray Krocin ajatuksin nykyisen kaltaiseksi vuonna 1955. McDonald’sit palvelevat päivittäin n. 70 miljoonaa asiakasta ja se operoi joko itse tai franchising-periaatteella 40 000 toimipisteessä 119 maassa. McDonald’s työllistää n. 1,7 miljoonaa henkeä. Suomessa on yhteensä 72 McDonald’s-ravintolaa, ja ne työllistävät yli 3200 henkilöä. Suomessa on tällä hetkellä 11 franchising-yrittäjää, joilla on useampi ravintola, yhteensä 54 – ketjuyhtiö pyörittää itse 18 toimipistettä.
Luvut vaihtelevat vuosittain.
Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeropekka Rislakki ja Miia Makkonen
Facebook Comments