U

Uusi raskassarjalainen Porvoon ravintolakentälle – Samuli Wirgentius avasi Glassikon omaan kotiinsa


Kuten Viisi Tähteä tovi sitten arvuutteli, starbakokki Samuli Wirgentius todella meni ja toteutti suunnitelmansa. Lapsiperhe muutti pois omasta kodistaan, idyllisestä puutalosta Porvoon tuomiokirkkoa vastapäätä, jotta tiloihin saatiin rakennettua ravintola. Vanhan Porvoon Glassikko avattiin viime viikonloppuna brunssin muodossa.
Ravintola nimi on ainakin kolmella tavalla kurkistus Michelin-tähden Postresille keittäneen Wirgentiuksen mieleen. Ensinnäkin, nimi on viittaus herran suureen rakkauteen, käsin tehtyyn artesaanijäätelöön. Toisekseen, nimi sisältää tiedonmurusia tuoreen ravintolan kokkauslinjasta.

”Teemme Glassikossa rohkeasti vanhanaikaista ruokaa”, Wirgentius lupaa.

Kolmanneksi, kyseessä on merkityksiä vääntelevä sanaleikki, jonkalaisia joko sietää tai ei. Tässä tapauksessa sanaleikki viestinee siitä tekemisen ilosta, mitä syntyy, kun uutta luodaan vanhan päälle.
Glassikon ravintolatila on poikkeuksellinen. Viisikymmentä asiakasta vetävä tila on kohtuullisen matala. Ei jää epäselväksi, että sen ovat rakentaneet ihmiset, joiden on täytynyt miettiä talvikauden lämmitystä toden teolla ja joiden keskipituus on ollut nykyistä lyhyempi. Vaikka pitkäkin mahtuu seisomaan tilaan huoletta, oviaukkojen kohdalla saattaa tehdä tiukkaa. Tunnelmallista.
Rakennus on vanhankaupungin kerrostumien ilmentymä, sillä se edustaa samaan aikaan eri aikakausia. Liki keskiaikaista ajattelua ilmentävän alakerran yläpuolella rakennus puhkuu mahtailevaa empiretyyliä, mikä tarkoittaa jylhää kolmen ja puolen metrin huonekorkeutta. Glassikossa sen sijaan kotoillaan pönttöuunien äärellä hieman vinosti viistävien kattojen alla. Ikkunoista avautuu esteetön maisema Porvoon tuomiokirkolle.
”Tässä nukuttiin vielä hetki sitten, mutta nyt siinä nautitaan ruoasta ja keitellään asiakkaille espressoja. Glassikon ruoka on ranskalaistyylistä, koska ranskalainen ruoka on edelleen se, mitä haluan tehdä. Myös suomalaisia vaikutteita tullaan näkemään”, Wirgentius kertoo.

CategoriesPorvoo Ravintolat

Facebook Comments