T

Tässä ovat ruoka-ja juomatrendit 2017 – tutkitusti

Perinteiset raaka-aineet, sokerin ja hävikin vähentäminen sekä kasvisten voima ovat kärjessä seitsemän ruoka- ja juomatrendin listalla kansainvälisen markkinatutkimustoimiston Mintelin mukaan.

1. Perinteet kunniassa

Leipä
Koska maailma on turvaton paikka, kuluttajat tukeutuvat perinteisiin ja tuttuihin raaka-aineisiin, valmistustapoihin ja ruokiin, jotka edustavat pysyvyyttä, lohtua ja muuttumattomuutta.
Kuitenkin trendi antaa mahdollisuuden käyttää pohjana tuttua, jonka päälle rakennetaan jotakin, joka uudistaa ja päivittää perinteen sekä leikittelee vanhalla reseptillä, tutulla maulla tai muodolla.

2. Kasvien voimaa

Kasvisruoka
Oletuksena on, että sekä ravintolat että elintarvikevalmistajat tuovat uusia kasvis- ja hedelmäpohjaisia tuotteita sekä ruoka-annoksia markkinoille. Kasvikset, pähkinät, pavut ja siemenet ovat avainraaka-aineita, ja ne ovat lupaus kuluttajalle terveellisestä ruoasta sekä hyvinvoinnista.
Luonnonmukaiset, yksinkertaiset ja sallivat, kasvispohjaiset ruokavaliot puskevat kasvisruokareseptiikkaa ja kasvisten käyttöä ruoanvalmistuksessa vauhdilla.

3. Makean tulevaisuus

Sokeri
Englannin päätös sokeriverosta vuoden 2018 huhtikuusta lähtien näkyy jo ylikansallisten elintarvikejättien tuotesuunnittelussa. Mintelin tutkimuksen mukaan esim puolalaisista ja espanjalaisista 63 prosenttia aikoo vähentää sokerin kulutusta. Italialaisista 60 %, ranskalaisista 54 % ja saksalaisista 53 % on samoilla linjoilla, joten paine sokerin vähentämiseksi on kova kilpailuilla markkinoilla. Siksi mm. juomateollisuus etsii keinoja pienentämällä pullo- ja tölkkikokoja sekä etsimällä sokerin sijaan muita makeuttajia. Lisäksi juomat, jotka ovat 100-prosenttisesti luonnollisia kuten tuorepuristetut hedelmämehut ja maito lisäävät suosiotaan.

4. Hävikille sanotaan ei

Ruokahävikki
Asiakkaat edellyttävät niin kaupoilta, tukuilta kuin ravintoloilta, että ne pienentävät ruoan hävikkiä ja osaavat kertoa keinoistaan ja tavoitteistaan.
Mintel-tutkimustoimisto ennakoi, että nykyään jätteeksi päätyvien, muotopuolisten kasvisten, hedelmien ja muiden raaka-aineiden hyödyntäminen alkaa erilaisten tuotteiden ja annosten valmistuksessa, ja myös bioenergiatuotantoon saadaan uusia teknologioita. Kuluttajan vaatimus alkaa olla tasolla, joka edellyttää nollahävikkiä.

5. Ajankäytön ytimessä

Kello
Aika, joka käytetään – tai säästetään – ruoka- ja juomatuotteeseen on ostopäätöksen peruste. Yhä useampi valmistaja tai palvelu kertoo, paljonko aikaa kuluu tuotteen odottamiseen, valmistamiseen tai sen kuluttamiseen.
Nopeus ja helppous ovat perusvaatimus. Silti tuotteeseen liittyy odotus, että se on hyvää, ravitsevaa ja tuoretta.
Ajankäyttötieto on kuluttajalle yhtä tärkeää kuin ravitsemus- ja sisältötiedot elintarvikepakkauksen kyljessä, Mintel raportoi.
6. Hyvää yötä
Hyvää yötä
Kiireinen ja suorittava elämäntapa niin työssä kuin vapaa-ajan harrastuksissa vaatii vastapainoksi tehokkaita tapoja rentoutukseen ja rauhoittumiseen. Tässä juomilla ja ruoalla on keskeinen tehtävä.
Ruoka- ja juomavalmistajat ovat etulyöntiasemassa ravintoloihin tai kahviloihin nähden, miten rauhoittuminen voidaan nauttia lasista tai lautaselta. Nyt haetaan vastaavuuksia tiedosta, kuinka esimerkiksi kamomilla, laventeli ja monet muut yrtit laskevat kierroksia ja rauhoittavat ennen nukkumaan menoa. Nyt on tilaus innovaatioille ja funktionaalisille tuotteille jotka saattavat hyvään uneen ja vaikuttavat unen aikana.

7. Terveyttä kaikille

Vaaka
Koville taloudellisille ajoille ei näy loppua, mutta myös alemman tulotason ja säästeliäillä asiakkailla on tarve syödä ja juoda terveellisesti, mutta usein hinta on esteenä. Siten halpuutuskampanjoille ja edullista hintaa tarjoaville innovaatioille on tilaus.
Supermarketit voivat pitää tarjolla mm. muotopuolisia vihanneksia ja ravintolat niistä tehtyjä annoksia, joilla on alhainen hinta. Mintel muistuttaa, että kuluttajien mielestä terveellinen ruoka ja juoma eivät voi olla tavoittamatonta luksusta.
Kuvat: pixabay.com, Eeropekka Rislakki

CategoriesYleinen

Facebook Comments

Comments are closed.