T

Tanska ja Viro kiristivät uudelleen ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja koronan takia – EU-alueen tilanne pahenee

Tanskan hallitus määräsi torstaina suur-Kööpenhaminan sulkemaan ravintolat kello 22. Lisäksi asiakkaille asetettiin kasvomaskipakko. Perjantaina iltapäivällä Tanskan hallitus määräsi rajoitukset koskemaan koko maata. Siten Tanskan ilta- ja yöelämä on toistamiseen kiinni. Rajoitukset osuvat myös NoHo Partnersin tanskalaisravintoloihin. Myös Viro lakkauttaa alkoholin tarjoilun kello 24 koronan tartuntaketjujen hillitsemiseksi. Rajoitukset leviävät nyt vauhdilla läpi Euroopan.

Kööpenhaminan ja koko Tanskan rajoitukset ovat voimassa perjantaista lähtien lokakuun neljänteen päivään saakka.

Virossa anniskelu on sallittua klo 10-24. Vähittäismyynti on tähänkin asti ollut sallittua vain klo 10-22. Määräys astuu voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä 25. syyskuuta. Myyntirajoitus on voimassa kuukauden, ja se korvaa tähän astiset alueelliset rajoitukset.

Myös Ruotsin hallitus ilmoitti perjantaina, että ravintoloita koskevat rajoitukset jatkuvat 1.7.2021 asti. Keskeisenä määräyksenä on sääntö yhden metrin etäisyyksistä, ja ettei ruokaa ja juomaa voi tarjoilla kuin istumapaikoille.

Tanskan terveysministeri Magnus Heunicken mukaan kansalaisille halutaan antaa viesti, että nyt on syytä rajoittaa sosiaalisia kontakteja koko syksyn ajan, jotta koronan toinen aalto voitaisiin välttää.

Ravintoloiden aukiolorajoituksien noudattamista sekä joillekin ulkoalueille kuten paikalliselle, Helsingin Teurastamoa vastaavalle alueelle, Kødbyeen muodostuneita kokoontumisia valvotaan tehostetulla poliisivalvonnalla. Varoalueita on kaikkiaan kymmenkunta.

Kuvassa on NoHo Partnersin cocktailbaari Lidkoeb, joka sijaitsee Kööpenhaminassa. Cocktailbaarin yläkerrassa on lisäksi n. 200 eri viskin viskibaari. Kuva NoHo.

Kasvomaskin käyttö on asiakkaille pakollinen, kun he saapuvat ravintolaan tai baariin. Käyttöpakko koskee myös WC-tiloissa käyntiä. Sen sijaan pöydässä maskia ei tarvita. Lapset on vapautettu maskin käytöstä.

Ravintolahenkilökunnan on käytettävä maskia aina, kun he työskentelevät salissa tai ovat muutoin tekemisissä asiakkaiden kanssa. Ravintoloita koskee yhden metrin sääntö asiakkaiden välillä. Lisäksi ravintolat on velvoitettu pitämään esillä maksimiasiakasmääräkylttiä, jonka tehtävä on helpottaa poliisia valvontatyössä.

Terveysministerin mukaan aikarajoitus koskee myös yksityisjuhlia, jotka nekin suositellaan pidettäviksi ainoastaan lähipiirin kesken.

Tapahtumien osalta henkilömäärä on rajattu maksimissaan 50 henkilöön ja järjestäjä on velvoitettu keräämään osallistujien henkilötiedot.

NoHo Partnersin Brønnum cocktailbaari sijaitsee lähellä Kööpenhaminan Nyhavnin sataman ravintolakeskittymää osoitteessa August Bournonvilles Passage 1. Kuva NoHo.

 

Suomesta katsottuna Tanskan rajoitukset osuvat myös Tanskassa toimivaan NoHo Partnersiin, jolla on Tanskassa noin 20 ravintolaa, joiden painopiste on ruokaravintoloissa. Paletista kuusi on iltaravintoloita.

”Tanskassa kysyntä ei ole palautunut samalla tavalla kuin Suomessa ja Norjassa. Tilannetta hankaloittavat tiukat rajoitukset iltamyynnin osalta sekä erityisesti Kööpenhaminassa elinkeinoa normaalisti vauhdittavan matkailun tyrehtyminen”, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström taustoittaa Tanskan tilannetta.

”Tanskan valtio on alusta asti ottanut aktiivisen otteen elinkeinoelämän ja yritysten tukemisessa kriisin yli. Tanskan valtion suorat kompensaatiot yökerhoille ja baareille ovat auttaneet yrittäjiä kiinteiden kulujen hallinnassa, ja liikevaihtosidonnaisella tuella on pystytty tukemaan työllisyyttä. Tällä hetkellä valtion kompensaatiomalli jatkuu lokakuun loppuun asti, ja jatko riippuu tilanteen kehittymisestä”, Vikström jatkaa.

Siten Tanskan tukijärjestelmä yltää ajallisesti pidemmälle kuin nyt asetetut uudet rajoitukset.

Kiristyksiä muuallakin tänään ja viikonlopusta lähtien

Israel on jo sulkenut perjantaista lähtien yhteiskunnan kolmeksi viikoksi. Ranskan terveysministeri Olivier Veran sanoi torstaina, että uusia rajoituksia kohdennetaan ainakin Lyoniin ja Nizzaan lauantaista alkaen. Aiemmin kiristyksiä on toteutettu jo Bordeaux’ssa ja Marseillessa.

Britanian terveysministeri Matt Hancock ilmoitti torstaina rajoituksista Koillis-Englannissa. Paikkakuntia ovat Newcastle, Gateshead, Sunderland, Northumberland, South Tyneside, North Tyneside ja County Durham. Viime yönä alkaneet rajoitukset koskevat noin kahta miljoonaa asukasta. Ravintolat, pubit ja baarit voivat olla avoinna kello 05-22, jolloin vain pöytiin tarjoilu on mahdollista.

Eilen myös Australian Melbourne asetettiin ns. lock downiin, joka on rajoituksiltaan kovin tähän astisista. Käytännössä ravintolat ovat kiinni.

Lähes kaikki EU-alueen maat ovat ilmoittaneet uusista matkustusrajoituksista. Myös maskipakko on astunut voimaan useissa maissa. Maailman terveysjärjestö WHO pitää Euroopan Covid-19-tilannetta vakavana.

Teksti Eeropekka Rislakki
Lähteet: thelocal.dk (Tanska), uutistoimisto BNS (Viro), moneyyahoo, BBC, WHO
Kuvat NoHo Partners Oyj, Pixabay

Facebook Comments