S

Suomen suurin ravintolafestivaali Tamperrada käynnistyy tiistaina 1.9. – mukana 50 ravintolaa

Tamperrada Pintxofiesta järjestetään jo kahdeksannen kerran. Viiden päivän ajan, tiistaista lauantaihin 1.-5.9.2020 voi tutustua tamperelaisiin ravintoloihin syömällä 3 euron hintaisia pintxo-annoksia. Tänä vuonna tapahtumassa on mukana 50 ravintolaa ja se tuo vuosittain noin miljoona euroa lisämyyntiä kaupungin ravintoloille.

Viime vuonna pintxoja myytiin 300 000 annosta 62 ravintolasta.

Maranga: Ellapa – paellakeksi, hernekreemiä, paahdettua paprikaaa, pintagrillattua lohta ja mustekalaa.

”Ilmoittautuneita oli aluksi enemmänkin, mutta kevään koronakriisin jäljiltä Tampereella on yhä monta ravintolaa suljettuna, kertoo tapahtuman perustaja ja pintxokilpailun päätuomari Mikko Reinikka, joka tunnetaan myös nimimerkkinä Albert Hall.

”Toimiala on syvissä vaikeuksissa, joten toivomme että Tamperrada osaltaan auttaa ravintoloita saamaan lisää uusia asiakkaita ja myyntiä.”

Tapahtuman ydin onkin houkutella kuluttajia käyttämään enemmän ravintolapalveluita, ja ravintoloita löytämään täysin uusia asiakkaita. Kolmen euron annoshinta madaltaa kynnystä astua sisään itselle entuudestaan tuntemattomaan ravintolaan.

Mikko Reinikan mukaan Baskimaasta kotoisin oleva pintxo eroaa espanjalaisesta tapaksesta siinä, että pintxo nautitaan 2-3 suupalalla henkilökohtaisesti, kun taas tapas-annokset jaetaan seurueen kesken.

Periscope: Scampi & Shiso & Cilantro – japanilainen veripeippi pannukakku, scampicheviceä ja korianterimajoneesia.

Tamperrada aloitti viime vuonna yhteistyön Espanjan Baskimaahan kuuluvan Bizkayan maakunnan kanssa. Pintxot ovat osa baskikulttuuria, jota maakunnan hallinto haluaa edistää ja levittää ympäri maailmaa. Basking Food Festin toimitusjohtaja, kansainvälisesti arvostettu enologi,  viininviljelyn, viiniopin ja viininvalmistuksen maisteri Juan Antonio Bilbao on mukana Tamperradan tuomaristossa nyt toista kertaa.

Juan Antonio Bilbao koulutti sommelier-opiskelijoita Bilbao-Artxandan ravintolakoulussa yli 10 vuoden ajan. Hän on lisäksi toiminut vuodesta 2007 lähtien enologisena neuvonantajana Gramona-cavatalolle. Kuva Tamperrada.

”Tamperrada on ylivoimaisesti Euroopan tärkein baskiruokakulttuuritapahtuma”, Bilbao kertoo.

”Näin suurta pintxotapahtumaa ei ole edes Baskimaassa. Kun kaksi vuotta sitten kuulin tapahtumasta, en ollut uskoa sitä todeksi. Haluamme ehdottomasti olla mukana ja kehittämässä tapahtumaa.”

Koski Bar & Brasserie: Kosken kalakeitto – grillattua lohta, paahdettua varhaisperunaa, pikkelöityä fenkolia, tilli-kermakastiketta, porkkanasipsi.

Tänä keväänä koronan aiheuttamat rajoitukset siirsivät Bizkayan hallinnon kanssa sovittuja suunnittelupalavereita, mutta ensi vuodelle jo mietitään uusia yhteistyömuotoja.

Vaikka pintxon filosofia on lähtöisin baskikulttuurista, Tampereen tapahtumassa jokainen ravintola toteuttaa annokset oman liikeideansa pohjalta käyttäen pääosin paikallisia raaka-aineita.

”Koko keittiön osaaminen tiivistyy pieneen ruoka-annokseen, jonka asiakas voi nauttia kolmella eurolla. Samalla ravintola, ravintolan miljöö ja sisustus sekä henkilökunta tulevat tutuiksi. Seuraava kerta onkin jo helpompi mennä käymään”, Reinikka pohtii.

Public Corner: Chocolate & Orange – valkosuklaakreemiä, appelsiinisuklaata, paukkusuklaat, pinkissä tuulihatussa.

Tamperrada on koko perheen tapahtuma, ravintolat toivottavat myös lapset tervetulleiksi.

Idea on kiertää monta ravintolaa illan aikana, yksittäinen vierailu on lyhyt, joten lapsillakaan ei tule aika pitkäksi.

Tamperrada Pintxofiestaan liittyy perinteisesti myös yleisöäänestys parhaasta annoksesta. Lisäksi ammattilaistuomaristo valitsee gastronomisesti kiinnostavimman kilpailuannoksen asteikolla: maku 60, ulkonäkö 20 ja innovatiivisuus 20 pistettä. Mikko Reinikan lisäksi tuomaristossa ovat keittiömestarit Anette Mellin ja Marko Alenius.

Kolmantena sarjana on ravintolan kokonaistunnelma, Heineken-palkinto. Sarjan tuomarina on Juan Antonio Bilbao.

Viime vuoden Tamperradan parhaaksi pintxoksi nousi ravintola Aistin Tiikerikakku, yleisön suosikki oli Los Pollosin Bomba ja Ravinteli Huber voitti parhaan kokonaistunnelman sarjan.

Vuoden 2019 voittajan, ravintola Aistin leikittelevään Tiikerikakkuun oli leivottu tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää ja savupaprikakreemiä.

 

Artikkelin pääkuvassa ylinnä on Hoax-ravintolan taidonnäyte: Vegan & Awesome Chimichurri – vegekanavarras, kurpitsa- salaattia & limeaiolia.

2020 kilpailuannokset kuvina täällä
Kartta Tamperrada Pintxofiestan ravintoloihin
Yleisöäänestys: klikkaa Facebook-albumissa suosikkiannostasi

Facebook Comments