S

Suomen pellot kasvavat rapsia, rypsiä ja härkäpapuja

Suomen noin 2,3 miljoonan hehtaarin peltoalasta yli kolme neljäsosaa on rehuviljaa ja -nurmea. Pelloilla kasvaa kuitenkin yhä enemmän erikoiskasveja kuten härkäpapua, rapsia ja kuminaa. Härkäpavun viljely lähenee perunan pinta-alaa.
Härkäpavun nouseminen merkittäväksi peltokasviksi alkoi kymmenisen vuotta sitten. Tänä vuonna härkäpapua viljellään 17 000 hehtaarin alalla. Härkäpapu onkin  noussut ohi sokerijuurikkaan 12 000 hehtaarin ja lähestyy jo perunan 22 000 hehtaaria vilelypinta-alaa. Myös kuminan viljelyala ylittää viiden vuoden tauon jälkeen yli 20 000 hehtaarin.
Rapsi rynni rypsin ohi
Rapsi on yleensä rypsiä satoisampi, mutta vaatii pidemmän kasvuajan, kuin rypsi. Suomen lyhyt kasvukausi on perinteisesti suonut paremmat kasvumahdollisuudet rypsille. Tänä kesänä viljelijät ovat rohjenneet kylvötöissä suosia rapsia yhtä paljon kuin rypsiä, joten molempien viljelyala ylittää 30 000 hehtaaria. Rapsiala kasvoi reilut 60 prosenttia viime vuodesta.
”Kaura on ainoa vilja, jonka kylvöala kasvoi viime vuodesta. Kaura-ala 330 000 hehtaaria on vajaat kymmenen prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Muiden viljojen kylvöalat jäivät viime vuotta pienemmiksi”, kertoo tutkija Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

CategoriesYleinen

Facebook Comments