S

STM: Alkoholilaki eduskuntaan toukokuussa

Valtioneuvosto antaa esityksen uudesta alkoholilaista eduskunnalle 18. toukokuuta. Sosiaali- ja terveysministeriö on saamassa valmiiksi yhteenvedon tammikuussa päättyneestä lakiluonnoksen lausuntokierroksesta.
Alkoholilain kokonaisuudistus on ollut käynnissä vuodesta 2011. Viime vuoden lopulla järjestöjen ja sidosryhmien lausuntokierrokselle lähtenyt STM:n luonnospaperi herätti runsaasti keskustelua.
Ministeriöön saapui yli 200 kirjallista lausuntoa. Viimeiset vasta runsas viikko sitten.  Yhteenveto lausunnoista julkistetaan tällä viikolla.
”Lausuntoja on ollut luettavina 820 sivua.  Ahvenanmaan maakuntahallituksen lausunnon saimme viikko sitten”, kertaa STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Lakiesitys eduskuntaan, kun omenapuut kukkivat.

STM kertoi tammikuussa, että hallituksen esitys alkoholilaista voitaisiin antaa eduskunnalle vielä kevätistuntokaudella. Saman vahvisti myös valmistelusta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) Ylen haastattelussa (3.2.).
Nyt näyttää siltä, että lausunto etenee eduskuntaan, kun lehti on puussa lähes koko maassa – ei tosin viime keväänä, kuten Rehula runsas vuosi sitten lupasi.
”Lain käsittely ei ole hidastunut, vaan sitä valmistellaan aikataulun mukaan. Hallituksen esitys annetaan 18. toukokuuta”, Tuominen vahvistaa.

EU-maiden ja komission kommentit vielä puuttuvat.

Lausuntokierroksen kanssa rinnakkain on ollut käynnissä alkoholilain ilmoitusmenettely, jossa Euroopan komissio ja muut jäsenvaltiot arvioivat, onko ehdotettu lainsäädäntö yhteensopiva EU-oikeuden kanssa. Alkoholilakia ei voi hyväksyä ennen kuin tämä notifiointimenettely on päättynyt.
Kommentteja komissiolta ja jäsenmaista ei ole saapunut STM:ään. Viikonloppunakin lain parissa ahertanut Tuominen uskoo, että näitä lausuntoja alkaa tihkua ministeriöön ensi viikolla.
Alkoholilain kokonaisuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alusta. Tuominen ei suostu ottamaan kantaa, mitkä tekijät voivat vielä hidastaa lain valmistelua ja käsittelyä.
”Ministeriössä ei ole kykyä arvioida, millä tavalla ja millä aikataululla eduskunta käsittelee lakiesityksiä”, hän kuittaa.

Facebook Comments