S

Sekoilu alkoholilain kanssa jatkuu – STM lievensi kantaansa juomien verkkokaupasta

Sosiaali- ja terveysministeriön alkoholilain valmistelu ei mene aivan kuin Strömsössä. STM julkisti tiistaina luonnoksen uudesta alkoholilaista perusteluineen. Vaikka lakia on valmisteltu yli viisi vuotta, sen perusteluita pidetään epämääräisinä ja monelta osin tarkoituksenhakuisina.
Nyt STM on lieventänyt näkemystään alkoholijuomien verkkokaupan kieltämisestä. Lakiluonnoksessa alun perin on maininta, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia. Toisin sanoen verkkokauppa olisi kokonaan kiellettyä.

juomia voi tilata netistä, jos hoitaa itse kuljetuksen

Ministeriön nettisivuille on lisätty, että EU:n tuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan kuluttaja voi ostaa juomia nettikaupasta, mikäli käyttää riippumatonta kuljetusapua. Sen sijaan ulkomaisten verkkokauppojen omat lähetykset Suomeen kiellettäisiin. Asiasta uutisoi Verkkouutiset.
Lakia valmistellut STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen myöntää Verkkouutisille, että etämyynti on ”aika vyyhti” niin EU- ja vero-oikeudellisesti kuin elinkeinoelämän intressien ja kansalaisten perusoikeuksienkin puolesta.
”Käsittääkseni EU:n tuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan jäsenvaltio ei saa kieltää kuluttajia tuomasta maahan alkoholijuomia. Ratkaisevaa on, että kuljetusliike on riippumaton myyjästä.”, Tuominen perustelee.
STM:n lakiehdotus on herättänyt laaja kansalaiskeskustelua. Monet lain linjaukset ovat saaneet lähes täyden tuomion sekä raittius- ja terveyspiireiltä että nykyistä liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa kannattavilta. Lausunnot lakiluonnoksesta on jätettävä 16. tammikuuta mennessä.

Facebook Comments

Comments are closed.