Eduskuntavaalit käydään vajaan kolmen viikon kuluttua. Arkadianmäelle valitaan ihmisiä eri ammateista aina sahureista ja sairaanhoitajista opettajiin ja pankinjohtajiin asti. Matkailu- ja ravintola-ala odottaa tulevilta päättäjiltä paljon, mutta hotelli- ja ravintolaväki loistaa itse tulevista karkeloista poissaolollaan.
Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa iski vaaliteesinsä pöytään jo joulukuussa. MaRan mukaan koko toimialan kannattavuus on heikko. Niinpä seuraavan eduskunnan on alennettava anniskelun arvonlisäveroa, tehostettava harmaan talouden torjuntaa, purerttava toimialan tiukkaa sääntelyä, siirrettävä koulujen kesälomia siirrettävä ja leikattava viihderisteilyjen tukia.
Yhtä huolissaan tulevaisuudesta on Palvelualojen ammattiliitto PAM. Sen vaaliteeseissä vaaditaan
alipalkkauksen kriminalisointia, alalle yleissitovuutta, työntekijöille vakaita ja turvallisia työoloja, työnantajille selkeitä pelisääntöjä sekä alalle mahdollisuutta olla jatkossakin Suomen työllistävin sektori.
Periaatteessa kannatettavia ajatuksia ja vaatimuksia kaikki, mutta vähissä on eduskunnassa horeca-alan oma väki, joka näitä asioita ajaisi eteenpäin.
Pikainen silmäys väistyvään eduskuntaan kertoo, että siellä toimialaa edustavat ravintolabisneksensä myynyt Antero Vartia (vihr.), sivutoiminen hotelli- ja ravintolayrittäjä Paavo Väyrynen (tl.) ja entinen hevirokkibaarin pyörittäjä Juho Eerola (ps.).
Mikko Alatalolla (kesk.) on takanaan tuhansia kapakkakeikkoja ja Harry Harkimolla (Liike Nyt) kokemusta mm. urheiluareenoiden ravintoloiden omistuksesta ja pyörittämisestä. Katja Taimela (sd.) on ammatiltaan suurtalouskokki. Heidän lisäkseen cv:ssään viisi kansanedustaja kertoo työskennelleensä joskus elämänsä varrella kahvilassa tai pikaruokapaikassa.
Tälläkin kertaa eduskuntaan hakeutuu – puolueista riippumatta – humanisteja, tutkijoita, opettajia, toimittajia, kuntien ja valtion virkamiehiä, sairaanhoitajia, juristeja, lääkäreitä, pappeja, poliiseja ja urapoliitikkoja. Sen sijaan hotelli- ja ravintolayrittäjät, kapakoitsijat, kokit, keittiömestarit, tarjoilijat, baarimestarit ja kahvilanpitäjät puuttuvat joukosta käytännössä kokonaan.
Kansanedustajan työ ei kiinnosta hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisia. Heitä ei asetu ehdokkaiksi. Ja jos joku lähtee mukaan, kollegat eivät häntä äänestä.
MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi myöntää ehdokkaiden ja päättäjien puutteen ongelmaksi. Aittoniemi kertoo, että niin pitkälle kuin hän muistaa toimialalta on ollut vähän ehdokkaita sekä kunnallis- että eduskuntavaaleissa.
”Yksi syy voi olla se, että yrittäjät ovat tiukasti kiinni arjen yritystoiminnassa. Kun teet pitkiä päiviä, aika ja energia ei riitä yhteiskunnallisiin asioihin. Ja ne, joilla aikaa riittää, tekevät pitkän järjestöuran mieluummin kuin menevät mukaan politiikkaan”, Aittoniemi pohtii.
Eduskuntavaaleihin lähteminen edellyttää usein jonkinlaista kokemusta politiikassa eli vähintäänkin kuntavaaleihin osallistumista tai kunnan lautakunnassa työskentelyä jonkin puolueen ehdokkaana.
”Kun jo näitä kuntatason ihmisiä on vähän, on oikeastaan luonnollista, että valtakunnan politiikassa heitä on vielä vähemmän. Itse asiassa mekin joudumme tekemään töitä, että saamme aktiivisia ihmisiä mukaan omiin luottamuselimiimme”, Aittoniemi sanoo.
Aittoniemen mukaan työskentely hotelli- ja ravintola-alalla voisi antaa hyvän potkun poliittiselle uralle. Ravintolat kiinnostaavat mediaa ja ihmisiä. Menestyvän matkailu- ja ravintolayrittäjän on usein helpompi saada näkyvyyttä kuin monen muun alan tekijän.
”Vähäinen edustus on yllättävää senkin vuoksi, että moni alan yrittäjä tunnetaan hyvin, mutta politiikan teossa tätä tunnettuutta ei hyödynnetä”, hän toteaa.
Viisi Tähteä kävi läpi kaikki 2468 eduskuntavaaliehdokasta. Haravaan tarttui vain 26 henkilöä, jotka ilmoittivat ammatikseen joko horeca-alan yrittäjän tai työntekijän. Heidän lisäkseen istuvista kansanedustajista mukana vaaleissa ovat aiemmin mainitut Juho Eerola, Harry Harkimo, Katja Taimela ja Paavo Väyrynen. Määrällisesti he edustavat 1,2 prosenttia kaikista ehdokkaista.
Horeca-alojen ehdokkaat eduskuntavaaleissa 2019. Puolueen perässä on ehdokkaan keräämä äänimäärä. Valitun kansanedustajan nimi on lihavoitu.
HELSINKI
Galia Suárez Katainen, ravintolayrittäjä, Vasemmistoliitto – 148
Jani Somero, ravintolakokki, Piraattipuolue – 110
Lars Löfgren, kokki, asentaja, Seitsemän tähden liike – 37
Anil Rampal, ravintoloitsija, Suomen Keskusta – 108
Juha Tiilikainen, vesibussiyrittäjä, ravintoloitsija, Like Nyt – 259
Jyrki Helminen, kokki, Valitsijayhdistys – 67
UUSIMAA
Paavo Väyrynen, valtiotieteen tohtori, kansanedustaja, Seitsemän tähden liike, Helsinki – 1234
Markus Kaija, kokki, Seitsemän tähden liike, Espoo – 46
Nejdet Karadag, restonomi AMK, Suomen Keskusta, Vantaa – 150
Ali Mehmet, kokki, yrittäjä, Sininen Tulevaisuus, Hyvinkää – 27
Amarpreet Kaur-Singh, ravintolayrittäjä, Feministinen puolue, Helsinki – 37
Harry Harkimo, kansanedustaja, Liike Nyt, Sipoo – 12963
VARSINAIS-SUOMI
Taimi Räsänen, ravintolan vuoropäällikkö, Vasemmistoliitto, Turku – 313
Katja Taimela, kansanedustaja, suurtalouskokki, SDP, Salo – 5736
HÄME
Mika Walkamo, hotelli- ja ravintolayrittäjä, Kokoomus, Hämeenlinna – 3097
Janne Nurminen, ravintolapäällikkö, kokki, Piraattipuolue, Lahti – 211
PIRKANMAA
Tarja Ahonen, suurtalousesimies, pitopalveluyrittäjä, Sininen tulevaisuus, Valkeakoski – 183
Maria Karoliina Suoste, kahvilayrittäjä, Liike Nyt, Kangasala – 306
KAAKKOIS-SUOMI
Jorma Mahlberg, hotelli- ja matkailualan esimies, Sininen Tulevaisuus, Imatra – 25
Juho Eerola, kansanedustaja, Perussuomalaiset, Kotka – 10441
SAVO-KARJALA
Mikko, Meriläinen, ravintolayrittäjä, Kokoomus, Nurmes – 361
Ossi Rantonen, hotelli- ja ravintolaesimies, Seitsemän tähden liike, Kuopio – 40
VAASA
Micael Westerholm, yrittäjä, ravintoloitsija, Perussuomalaiset, Mustasaari, Korsholm – 1092
Kimmo Toroska, ravintolapäällikkö, Kansalaispuolue, Pori – 37
KESKI-SUOMI
Tarja Uusipaasto, MMM, maaseutu- ja ravintolayrittäjä, Suomen Keskusta, Jämsä – 665
Simo Kiminki, ravintolatyöntekijä, opiskelija, Seitsemän tähden liike, Seinäjoki – 8
Marja-Liisa Penttinen, kassatarjoilija, Suomen Kansa Ensin, Jyväskylä – 56
OULU
Hanna Saari, matkailualan yrittäjä, Kokoomus, Kalajoki – 764
LAPPI
Henna Knuuti, kokki, tradenomi, SDP, Tornio – 173
Niina Oinas, vuoropäällikkö, restonomi (AMK), SDP, Tervola – 85
Teksti Heikki Kähkönen
Facebook Comments