R

Ravintola Savoyn juhlavuosi tuo Esplanadin varrelle uuden ranskalaisen ravintolan

Helsinkiläinen Ravintola Savoy täyttää tänään 85 vuotta. Juhlavuonna Savoy kohottaa jälleen kasvojaan. Arvorakennuksen seitsemänteen kerrokseen tehdään remontti, katutasoon tulee uusi ranskalainen ravintola ja Savoysta ilmestyy englanninkielinen juhlakirja.

Yksi Helsingin ravintolamaailman lippulaivoista, Ravintola Savoy, avasi ovensa A. Ahlströmin jykevässä kivitalossa 3. kesäkuuta 1937. Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulman ravintolasta tuli heti kaupunkilaisten suosima paikka.

Johtaja Harri Gullichsen palkkasi arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan ravintolan sisutuksen. Alvar ja Aino Aalto tavoittelivat talon seitsemännessä ja kahdeksannessa kerroksessa sijaitsevaan ravintolaan modernia suomalaista urbaania yleisilmettä.

Aallot onnistivat tehtävässään loistavasti. Ravintolasali on avara ja valoisa. Salin ja terassin suurista ikkunoista avautuu näkymä yli pääkaupungin kattojen.

Ravintola Savoy. Kuva: Anton Sucksdorff.

Valtaisat puupinnat, luonnonmateriaalit ja viherkasvit synnyttivät oman Savoy-tyylin. Savoy-maljakosta eli Aalto-maljakosta on muodostunut suomalaisen muotoilun kulttiesine.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksissä Savoy on ollut vuodesta toiseen aivan terävimmässä kärjessä. Kaksi viikkoa sitten julkistamassamme listauksessa Savoy oli kolmas vieden samalla ylivoimaisesti nimiinsä Paras klassikkoravintola -tittelin.

Eteläranskainen Café Savoy avautuu katutasoon loppusyksystä.

Loka-marraskuussa aukeaa Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulmaan rento eteläranskalainen ravintola Café Savoy. Ravintolan perustajaa Maire Gullichsenia ja nykyistä Chef Patronia Helena Puolakkaa yhdistää suuri rakkaus Etelä-Ranskaa sekä sen elämäntyyliä ja keittiötä kohtaan.

”Siinä missä ravintolan kahdeksas kerros yhdistää suomalaiseen keittiöön Pariisia ja Pietaria, alakerran ytimessä on etelän aurinko ja ilo”, Puolakka sanoo.

Puolakka tulee vastaamaan myös katutason ravintolasta, joka on avoinna sekä lounaalla että illalla.

”Café Savoy tulee tarjoamaan juuri sitä ruokaa, jota olen koko ikäni tehnyt ja jota rakastan. Ja luonnollisesti erinomaisilla viineillä on iso rooli”, Puolakka perustelee.

Café Savoyn sisustuksen suunnittelee Studio Joanna Laajisto. Yläkerran tapaan taide on tärkeässä roolissa akatutasossa. Etelä-Ranskaa rakastava taiteilija Karo Hellberg tekee tilaan koko takaseinän peittävän maalauksen.
”Tämä paikka tulee olemaan kaukana skandinaavisesta minimalismista. Café Savoyssa paistaa Välimeren aurinko ympäri vuoden”, Jaana Laajisto lupaa.

Uusi Café Savpu tulee A. Ahlström Oy:n liiketalon katutasoon, Eteläesplanadi 14:n ja Kasarmikatu 46-48:n kulmaan. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Sisustussuunnittelija Ilse Crawford uudistaa Savoyn seitsemännen kerroksen.

Savoyn kahdeksas kerros kävi läpi juuri ennen koronapandemian alkua mittavan remontin, jossa ravintolasali palautettiin mahdollisimman lähelle vuoden 1937 ilmettä. Uudistuksesta vastasi Ilse Crawfordin johtama lontoolainen Studioilse.

Ensi vuoden alussa on Savoyn seitsemännen kerroksen vuoro. Koko kerros tullaan uudistamaan kunnioittaen Aino ja Alvar Aallon suunnittelun filosofiaa. Tavoitteena on luoda Helsingin laadukkain private dining -kokemus.

”Kahdeksannen kerroksen tapaan haluamme kunnioittaa alkuperäistä, mutta huomioida tämän päivän tarpeet. Tavoitteenamme on, että koko kerros tarjoaa poikkeukselliset puitteet paitsi syömiseen, myös erityisiin juhliin ja kohtaamisiin”, Crawford tähdentää.

Savoyn Chef Patron Helena Puolakka ja 7. kerroksen uudistuksesta vastaava Ilse Crawford. Kuva: Juha Kuva.

Savoyn juhlakirja ilmestyy juhlavuoden päätteeksi.

Juhlavuoden aikana syntyy myös 350-sivuinen englanninkielinen kirja The Seasons at Savoy. Kirja rakentuu Helena Puolakan keittiöfilosofian, vaihtuvien Grand Menujen, raaka-aineiden ja niiden tuottajien, Savoyn työntekijöiden ja asiakkaiden sekä ravintolan historian ja designin ympärille.

Kirjasta tehdään rajattu, numeroitu painos. Sen kirjoittavat Saku Tuominen ja Sara Karlsson. Tuominen on yksi ravintolan omistajista. Graafisesta suunnittelusta vastaa Päivi Häikiö ja valokuvista Anton Sucksdorff.

”Teemme määrätietoisesti työtä sen eteen, että Savoy on koko maailman mittakaavassa tunnettu ravintola, eräänlainen pyhiinvaelluspaikka. Kirjalla on tärkeä rooli tässä prosessissa. Teoksen tarkoituksena on tehdä näkyväksi paitsi ravintolan upea historia myös tämän päivän kunnianhimo”, Tuominen kertoo.

Kuva: Anton Sucksdorff.

Facebook Comments