R

Ravintola Nokka osti kotimaisen hyväntekeväisyystryffelin – enää 60 grammaa syömättä ennätyskoon 424 grammasta

Suomalainen ennätyskoon tryffeli löysi ostajan tunnissa, kun se oli asetettu myyntiin Helsingin keskustan Food Market Herkussa. Peräti 424 grammaa painavan burgundintryffelin hyväntekeväisyyshinta oli huikeat 2000 euroa. Tryffeli päätyi ravintola Nokan annoksiin. Myyntihinta lahjoitettiin lyhentämättömänä Apuna-yhdistykselle, joka työskentelee vähävaraisten lapsiperheiden parissa.

Varsinaissuomalaisen tryffelinviljelijän Lars Ingmanin labradorinnoutaja Noora löysi tiettävästi Suomen kaikkien aikojen suurimman tryffelin lokakuun lopussa. Oy Baltic Truffle Ab:llä on tryffelipuutarhat mm. Liedossa ja Paraisilla. Viljelyssä olevasta viidestätoista tarhasta neljä tuotti tänä syksynä satoa, jota kertyi useita kiloja.ravintola Nokka,

Punnituksessa tryffelille mitattiin painoa ennätykselliset 424 grammaa. Lars Ingman kertoo, että näin suuret yksilöt ovat harvinaisia jopa tryffelin perinteisillä kasvualueilla manner-Euroopassa. Normaalisti suurimmat Suomessa maasta kaivetut tryffelit ovat enimmillään muutaman kymmenen gramman painoisia.

”Kun tryffelikoiraksi kasvatettu Noora löysi jättimäisen mustan burgundintryffelin, oli päivänselvää, että löytö oli eurooppalaisittainkin merkittävä. Kyse on näyttely- tai kilpailuluokan trophée-tryffelistä”, Ingman kertoi.

Ingman päätti, että tryffelistä saadut myyntitulot käytetään hyväntekeväisyyteen. Tuotoilla tuetaan symbolisesti koronarajoituksista kärsiviä ravintoloita sekä luodaan monille vähävaraisille perheille mahdollisuus nauttia aidosta jouluateriasta ravintolassa.

”Lars Ingman oli yhteydessä Viiteen Tähteen ja pyysi auttamaan hyväntekeväisyyskampanjan toteuttamisessa. Pistimme vauhtia ja löysimme saman tien yhteistyökumppaniksi Food Market Herkun, jonka manager Janne Toivonen innostui heti loistavasta ideasta”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo.

”Osuuskauppa mielletään hitaaksi laivaksi, jonka kääntyminen vie aikaa. Nyt Herkku löysi asentonsa heti ja samana päivänä tryffeli toimitettiin keskustan Herkkuun näytille.”

Jättitryffelin hinnaksi päätettiin 2000 euroa, joka huomioi suomalaiset tryffelimarkkinat, joita ei varsinaisesti ole.

Jättitryffeli vaihtoi omistajaa ja harvinaisuuden kävivät hakemassa Ravintola Nokan ravintoloitsija-keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka, kun tryffeli vapautui näytteillä olosta.

Kotimainen burgundintryffeli päätyi ravintola Nokkaan, missä sitä vuoltiin annoksiin asiakkaan niin halutessa. Kuva ravintola Nokka.

”Odotimme innolla, että Nokan herkkusuut pääsivät syömään tätä harvinaisuutta. Ostopäätökseen vaikutti myös se, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen eli Apuna Ry:lle. Muuten olisimme saattaneet pohtia kahdesti tämän hankintaa”, ravintola Nokan Ari Ruoho kertoo.

Meillä on tryffelistä jäljellä enää 60 grammaa. Olemme suositelleet lisähinnasta tryffeliä annoksiimme ja vain harva asiakas on sanonut ei. Sen verran harvinainen kokemus on kyseessä. Tryffelin tuoksu on vahva ja maku on mieto ja hienostunut”, Ari Ruoho kuvailee kotimaista harvinaisuutta.

Ainutlaatuinen ruokaharvinaisuus koko Euroopassa oli suuren yleisön nähtävissä keskustan Herkussa perjantaista sunnuntaihin 6.11. – 8.11. Tryffeliä kävi ihastelemassa ja hämmästelemässä ennätysmäärä ihmisiä ja kuluttajat olivat selkeästi kiinnostuneita ennennäkemättömästä harvinaisuudesta.

Tryffeliä säilytettiin yöt jääkaapissa talouspaperiin käärittynä tiiviissä lasipurkissa. Paperi vaihdettiin päivittäin. Päivisin tryffeli oli myymälän paraatipaikalla palvelutiskin viileydessä lasikuvun alla ja tryffeli näytti kultakimpaleelta, jättihipulta.

Kuvassa Apuna-yhdistyksen Heidi Jaari (vas..), ravintola Nokan ravintoloitsija-keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka.

Jättitryffelin myyntihinta lahjoitettiin lyhentämättömänä Apuna-yhdistykselle, joka työskentelee vähävaraisten lapsiperheiden parissa. Kuoren vastaanotti Apuna-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Heidi Jaari. Lisäksi mm. Food Market Herkun Bistro tarjoaa kymmenelle Apuna-yhdistyksen valitsemalle lapsiperheelle jouluteemaiset ateriakokonaisuudet.

Teksti Eeropekka Rislakki
Pääkuvassa ovat Apuna-yhdistyksen Heidi Jaari (vas.), ravintola Nokan ravintoloitsija-keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki sekä Helsingin keskustan Food Market Herkun manager Janne Toivonen.

 

CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments