P

Presidentti vahvisti alkoholilain – enintään 5,5-prosenttisten juomien myynti alkaa uudenvuodenpäivänä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti uuden alkoholilain torstaina. Osa lakimuutoksista tulee voimaan uudenvuodenpäivänä. Kokonaisuudessaan laki on voimassa 1. maaliskuuta 2018 alkaen.
Alkoholilaki kokoaa yhteen vanhan lain 13 asetusta. Vanhentuneita ja aikansa eläneitä normeja on karsittu uudesta laista huomattavasti. Uudistuksessa säilytetään Alkon vähittäismyyntimonopoli ja nykyinen alkoholijuomien vähittäismyynnin lupajärjestelmä.
Heti vuodenvaihteen jälkeen voimaan tulee nippu muutoksia. Nykyistä vahvempien oluiden ja siiderien sekä long drink -juomien myyntiä vapautetaan kaupoissa. Ravintolat saavat mainostaa happy hour -tarjouksiaan. Pienpanimot saavat hakea käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupia ja väkevien alkoholijuomien hintojen mainontaa vapautetaan verkossa.

Vanhentuneita ja kankeita normeja on karsittu erityisesti ravintola-alalta.

Ravintoloiden aukioloa koskeva sääntely poistuu heti vuoden alusta, mutta anniskeluaikoja koskevat muutokset tulevat voimaan vasta 1. maaliskuuta. Yhdellä anniskeluluvalla saa jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Erillisiä A- ,B-. tai C-lupia ei enää ole.
Ravintolat voivat hankkia luvan alkoholijuomien vähittäismyyntiin päivittäin klo 9–21. Säännöt ovat samat kuin muussakin alkoholijuomien vähittäismyynnissä.
Uuden lain mukaan jokaisessa työvuorossa pitää olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö, mutta hänelle ei aseteta erityisiä pätevyysvaatimuksia. Alkoholia voi ravintolassa anniskella vuorovastaavan valvonnassa 16 vuotta täyttänyt henkilö.
Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat jatkossa sallittuja. Aiemmat tilapäiset anniskeluluvat korvataan osittain kevyemmällä menettelyllä. ”Catering”-ilmoituksella ravintolat saavat jatkossa anniskella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, alueen juhlapaikoissa ja festivaaleilla tehtyään anniskelusta pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle.
Alkoholijuomien anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 04:ään. Aiempi lupakäsittely siis poistuu, mutta ravintoloille tulee vaatimuksia järjestyksen valvonnasta.
Ravintolaa ei tarvitse enää sulkea anniskelun päätyttyä, mutta anniskellut alkoholijuomat on nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä. Viranomaisilla on oikeus rajoittaa ja kieltää anniskelu häiriöiden ehkäisemiseksi.

Alkon monopoliasema säilyy – etämyynnin rajoittamista selvitetään.

Uuden lain myötä Alkojen aukioloaika pitenee tunnilla aiemmasta kello 20:stä kello 21:een. Alkot voivat jatkossa järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.
Äänestäessään alkoholilaista 19. joulukuuta eduskunta edellytti, että hallitus selvittää alkoholijuomien etämyyntiä koskevat epäselvät säännökset. Eduskunta edellyttää, että alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeus säilyy Alkolla ja että samalla turvataan suomalaisten elinkeinonharjoittajien yhdenvertaisuus suhteessa ulkomaalaisiin alkoholijuomien myyjiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista selvittävän työryhmän. Sen toimikausi päättyy 31. maaliskuuta 2018.

Facebook Comments