&

"Nyt poistetaan pikaruoasta huono omatunto"

Michelin-tähditetty Jouni Toivanen on ideoinut satokausikalenterin luojan Samuli Karjulan, tuottajien ja eri alojen ammattilaisten kanssa pikaruokakonseptin. Tuloksena on ruokakulttuuria kehittävä, satokausiajattelun mukainen fast-casual -ravintola, joka tarjoaa laadukasta ruokaa nopeasti ja läpinäkyvästi.

Lopputuloksena on simppeli ja niin itsestäänselvä tuote, että porukalla on jouduttu kysymään, miksei sitä ole tehty jo aiemmin.

”Kaikki alkoi kokemuksesta kauppakeskus Sellon Subwayssa. Huomasin kysyväni itselleni: miksi tänne jonotetaan? Miksi tällaisesta ruoasta maksetaan? Voisiko tämän toteuttaa toisella tavalla? Samuli Karjula kuvailee uuden ravintolaidean syntyhetkeä.
”Ensin oli unelma. Sitten ihmiset ilmaantuivat vastaamaan huutoon ja tarpeeseen”, Karjula muistelee.
Alkoi vaihe, jossa mukana olivat markkinoinnin ammattilainen Kaarle Hurtig ja ravintolapäivän perustajiin kuuluva, ravintolatoimenjohtaja Antti Tuomola. Pöydälle nousi monenlaisia ideoita, mutta vasta kun Jouni Toivanen oli laittanut Facebookissa päivityksen, että hänelläpä on idea, yhteisen tapaamisen jälkeen asiat loksahtivat paikoilleen.
Yksi pointeista on se, että konseptin pyörittämiseen riittää kahvilatason ilmanvaihtovaatimukset, joka helpottaa laajentumista. Franchise-toiminta ei sekään ole poissuljettua. Annosten lämmittäminen perustuu uuteen teknologiaan, joka lanseerataan ensimmäisen pisteen avauduttua ensi kevättalvena.
”Ja se ei ole mikro!”, kaverukset huudahtavat.

Tavoitteena on olla koko kansan paikka.

”Pyrimme poistamaan pikaruokaan liittyvän huonon omantunnon. Kovinta ei ole se, että olisimme Kalliossa, vaan pärjäämme myös Pihtiputaan Keihäskarnevaaleissa. Yhtä hyvin ABC:llä voisi olla meidän paikka”, Jouni Toivanen heittää.
Pikaruokaravintolan olemassaolon perusta on vastuullisen ruokakulttuurin kehittäminen. Myös vegaaninen vaihtoehto on tarjolla. Ravintola on suunnannäyttäjä, joka tarjoaa satokausiajattelun mukaista hyvää ruokaa, se kyseenalaistaa ja kehittää suomalaista ruokakulttuuria sekä suhtautuu pikaruokaan fine diningin pieteetillä. Kokemuksena ravintola ruokkii kaikkia aisteja. Lisäksi ravitsemukselliset näkökulmat ovat mukana.
Makuyhdistelmät ovat harkittuja ja perustuvat klassiseen gastronomiaan sekä ruokaperinteisiin. Tutut maut ja raaka-aineet tuodaan annoksissa uudella tavalla esiin. Perinteitä ei nähdä rajoitteina, vaan niihin on lisätty pohjoismaiseen makumaailmaan täysin uusia raaka-aineita satokausiajattelun periaatteita kunnioittaen.

”Ei Michelin-tähti ole elämän tarkoitus.”

”Kaikki lähtee mausta. Oikeasta ruoasta. Taustatarinat seuraavat sitten mukana. Sinänsä tämä on samaa filosofiaa, mitä toteutin Luomossakin. Ei Michelin-tähti voi olla elämän tarkoitus. Kyllä isossa kuvassa tässä projektissa on kyse ruokakulttuurin kehittämisestä”, Toivanen kiteyttää.
Suunnitelmissa on, että ravintola on perustetun yrityksen ensimmäinen tuote. Itse tehdyt jalosteet tuotteina seuraavat perässä.
Ravintola osallistuu toiminnallaan keskusteluun ruoantuotannon kannattavuudesta, ympäristövaikutusten pienentämisestä ja ruokakulttuurin toimintamallien ja käytäntöjen kyseenalaistamisesta. Tuottajat, raaka-aineet ja yhteistyökumppanit ovat tarkoin valikoituneita ja samalla osakkaita, jotka vastaavat omasta alueestaan konseptin onnistumiseksi.
Mukana ovat:
Jouni Toivanen, toimitusjohtaja, horeca
Samuli Karjula, hallituksen puheenjohtaja, manageri
Matti Nevala, hallituksen jäsen, rahoitus
Kaarle Hurtig, markkinointi
Antti Tuomola, HR
Ossi Paloneva, horeca
Mikko Välttilä, maanviljelijä, tuottaja
Iiro Hannukainen, tuottaja
Aleksi Malkamäki, tuottaja
Samuli Laurikainen, logistiikka, tuottaja
Linda Bergroth, sisustussuunnittelu
Leo Karhunen, graafikka
Sten Göran Enbom, community manager, markkinointi
Emmi Wehka-aho, lakiasiat
Kuva: Sten Göran Enbom

CategoriesRavintolat

Facebook Comments

Comments are closed.