N

NoHo Partnersin ravintolat palkitsevat 500 euron tipillä yhden osaajansa vuoden jokaisena päivänä – asiakkailta toivotaan vinkkejä palkittavista tekijöistä

Saitko hyvää palvelua? Jäikö ravintolakokemuksesta nostattava fiilis? Henkilökunta olisi ansainnut tippiä kuten ulkomaan matkoilla on opittu, mutta Suomi on eri maata, eikös? NoHo Partners haluaa nyt nostaa puuttuvan tippikulttuurin takaa henkilökunnan arvostusta, ja palkitsee 500 eurolla ja Sinä olet tähti -arvonimellä yhden työntekijöistään asiakasvinkkien perusteella vuoden jokaisena päivänä.

Ravintolayhtiö NoHo Partnersin idea on kehittää Sinä olet tähti -kampanjalla suomalaista ravintolakulttuuria panostamalla henkilöstöönsä ja asiakaspalvelun laatuun.

Viime vuodet ovat ravintolajulkisuudessa menneet ruoka edellä. Silti jokainen tietää, että ravintolaelämys on ruoan, juoman, sisustuksen ja mm. palvelun kokonaispaketti. Miksi sitten palvelu ja ihmisten kohtaaminen silmästä silmään, eli palvelutilanne ja asiakaskokemus jäävät julkisuudessa huomiotta?

”Tavoitteena on antaa tunnustusta henkilöstölle hyvin tehdystä työstä – kokkeja unohtamatta, mutta muitakin ammattiryhmiä nostamalla – ja tarjota asiakkaille yhä laadukkaampia ja elämyksellisempiä ravintolakokemuksia. Haluamme parantaa ravintolaosaajien arvostusta”, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo. Kuva NoHo Partners.

Tavoitteena on antaa tunnustusta henkilöstölle hyvin tehdystä työstä – kokkeja unohtamatta, mutta muitakin ammattiryhmiä nostamalla – ja tarjota asiakkaille yhä laadukkaampia ja elämyksellisempiä ravintolakokemuksia. Yhtiö haluaa parantaa ravintolaosaajien arvostusta.

Lisäksi Sinä olet tähti -kampanjalla halutaan rohkaista ja kannustaa asiakkaita positiivisen palautteen antamiseen.

”On sanottu, että Suomessa ei ole muuta positiivista kuin kestävyysjuoksija Martti Vainion doping-näyte vuoden 1984 olympialaisissa. Osaamme nähdä mestarillisesti negatiivisia asioita. Mutta kun olen nähnyt, miten pienikin positiivinen palaute vaikuttaa, syntyi ajatus Sinä olet tähti -palkinnosta”, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo.

”Ravintola-ala on useimmille kutsumusammatti. Tällä alalla ihmiset tekevät uskomattoman määrän työtä ja panevat persoonansa peliin. Usein mennään tiukoilla. Yksittäisellä positiivisella palautteella on iso merkitys jaksamiselle.”

”Positiivinen palaute käynnistää positiivisen kierteen, jossa hyvä palaa takaisin asiakkaalle – ja toisin päin.”

”Koska meillä ei ole Suomessa tippikulttuuria, syntyi ajatus, että mitäs jos me yhtiönä maksamme tipin, ja mitäs jos asiakkaamme, yhteistyökumppanimme ja henkilökuntamme saavat kertoa, kuka on tuonut hyvää mieltä ja energiaa omaan päiväämme. Pannaan hyvä kiertämään”, Aku Vikström sanoo.

Aku Vikströmin mukaan ajatuksena on nostaa ravintola-ammattilaisten arvostusta. Mutta ilman asiakkaita ravintoloiden palvelukulttuurin kehittäminen ei onnistu, sillä kyse on kohtaamisista.

”Siksi kannustamme kaikkia asiakkaitamme mukaan kehittämään suomalaista ravintolapalvelukulttuuria”, NoHon toimitusjohtaja Aku Vikström.

Mistä asiakas tietää olevansa NoHon ravintolassa?

”Meille ei ole tärkeätä, että yhtiömme on tunnettu. Tässä nostetaan ravintola-alan ammatteja esiin. Jokainen ravintola päättää itse, miten hyvät ja osaavat tekijät nostetaan näkyviin, ja miten asiakkaat aktivoidaan.”

Ravintola Savoyn palvelukulttuuri on aina ollut Hi-end -tasoa Suomessa, mutta senkin on kehityttävä kilpailussa koko ajan. Kuvassa ovat neuvonpidossa Aku Vikströn sekä Savoyn ravintoloitsijat Jyrki Sukula ja Saku Tuominen. Kuva Eeropekka Rislakki.

NoHo Partners seuraa ravintoloidensa asiakastyytyväisyyttä säännöllisesti mm. Net Promoter Score -mittauksin.

”Tulokset ovat olleet hyviä: ravintoloidemme NPS-lukema on keskimäärin 55. Järjestelmän mukaan 50 on hyvä luku, 60 on erinomainen. Olemme siten oikealla tiellä. Samalla on hyvä muistaa, että asiakkaamme omistavat ja hallitsevat markkinointimme, koska jokaisella on mahdollisuus kertoa kokemuksistaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa”, Aku Vikström muistuttaa.

Tunnustusta ravintoloiden tähdille tarjoilijoista DJ:hin

NoHo Partnersin henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen on samoilla linjoilla:

”Suomessa ei ole tyypillistä palkita hyvästä ravintolapalvelusta juomarahalla. Haluamme vaikuttaa asiaan ja nostaa ravintoloidemme osaajia esiin yhdessä asiakkaiden kanssa uudella tavalla.”

NoHo Partners rohkaisee asiakkaitaan, yhteistyökumppaneitaan ja henkilöstöään nimeämään parhaita tekijöitään, jotka ovat onnistuneet ainutlaatuisen asiakaskokemuksen tuottamisessa.

”Sinä olet tähti -tunnustuksen ja 500 euron arvoisen ylimääräisen palkkion työstään voi saada jokainen osaajamme, joka vaikuttaa asiakaskokemukseen ja -kohtaamiseen positiivisesti aina makuelämyksestä tunnelmaan, musiikista salipalveluun.”

”Kyseessä voi olla kokki, tarjoilija, tiskari, blokkari, lipunmyyjä, ravintolapäällikkö, myyntihenkilö, järjestyksenvalvoja tai vaikkapa musiikilla viihdyttävä DJ”, Anne Kokkonen luettelee.

Koska NoHo Partnersilla on noin 220 ravintolaa ja se on laajentunut kansainvälisille markkinoille, se kykenee tarjoamaan monipuolisia uramahdollisuuksia yhtiön ravintoloiden eri tehtävissä. Tässä onnistumiset ovat mainioita näyttöjä, jotka vievät eteenpäin.

”Palkitsemme työssään onnistuneet työntekijät sekä ravintolayksikön vuosittain, hyviä suorituksia huomioidaan ravintolakohtaisesti ja käytössämme ovat tuntuvat henkilöstöedut. Yrityskulttuuriamme on kannustaa jatkuvaan osaamisen kehittämiseen. Satsaamme esimiesten koulutukseen ja esimerkiksi oma opintoväylämme on tarjonnut osaajillemme mahdollisuuden kehittää ammattitaitoaan työn ohessa jo vuosien ajan”, henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen painottaa.

Kaikkiaan NoHon Sinä olet tähti on kunnianhimoinen ohjelma, sillä sen myötä alan kaikkien tekijöiden on viimeinkin mahdollisuus nousta esille, eikä edes sankarikokkien asema ole uhattuna.

Ehdotuksia Sinä olet tähti -maininnan ansainneista tekijäpersoonista perusteluineen voi tehdä osoitteessa Sinä olet tähti tai lähettämällä WhatsApp-/tekstiviestin numeroon +358 50 476 6725.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat NoHo Partners/ Sami Heiskanen

CategoriesRavintolat

Facebook Comments