Ravintola- ja catering -yritysten omistaja Alfonso Beltrán aloitti nälkälakon viime sunnuntaina Espanjassa Toledon naapurikaupungissa Torrijosissa. Beltrán on majoittunut telttaan pääkirkon ovelle. Mielenilmausta seurataan Espanjassa valtakunnallisena uutisena, sillä ravintola-alan mitta on täynnä ja monenlaiset mielenosoitukset jatkuvat ravintoloihin kohdistuvien rajoitusten sekä sulkemisten takia.
Alfonso Beltránin mukaan tilanne on kestämätön ja hänet on pakotettu tekemään sellaista, mitä hän ei haluaisi tehdä. Teltan ulkopuolella on kyltti, jossa lukee “Pelastetaan vieraanvaraisuusala nälältä”. Suomessa käytetään sanaa hospitality – tai kohdennetummin horeca-käsitettä.
Torrijosin kirkko on pikkukaupungin symboli, ja seurakunnan pappi on antanut hyväksyntänsä telttaleirille. Jopa kaupunginjohtaja lupasi järjestää Beltránille valot, naapuri toi sähköt ja lämmittimen. Päivisin Alfonso Beltrán on kerjännyt polvillaan kirkossa vierailijoilta rahaa.
Beltrán edustaa jo kolmatta sukupolvea ravintola- ja hotellialalla. Suvun horeca-juuret yltävät vuoteen 1924, jolloin hänen isoäitinsä Edugives avasi Toledon Torrijosissa majatalon nimeltään La torrijeña.
”Pienenä tein koulutehtäviä vanhempieni hotellin keittiössä, kun äitini kokkasi asiakkaille”, kertoo Beltrán, joka on työskennellyt hotellialalla “koko elämänsä” 6-vuotiaasta lähtien.
Nyt 52-vuotiaan majatalon omistajan ravintola on ollut suljettu 8. tammikuuta lähtien. Ensin se johtui lumimyrskystä, jonka takia terassit oli pakko sulkea, vaikka toiminta oli rajoitusten takia siihen asti mahdollista vain terasseilla.
Heti perään Kastilia-La Manchan alueelle julistettiin koronan leviämisen vastatoimena tason 3 rajoitukset, jotka sulkivat ravintolat kokonaan.
“Säästöni ovat nyt loppu ja minun on myytävä omaisuuteni. Olemme saaneet tarpeeksemme kohtelustamme. Emme ole neljä apinaa (cuatro monos) vaan merkittävä toimiala ja työllistäjä. Jo ilman alihankintaketjujen laskemista mukaan edustamme 15 prosenttia BKT:stä, joten olemme merkittävä talouden toimija. Nyt Kastilia-La Manchan alueen työttömistä kolmasosa on alamme ihmisiä”, Alfonso Beltrán jyrähtää.
Beltránin viittaama neljä apinaa on sanonta, jolla tarkoitetaan väheksyntää ja merkityksettömyyttä – esimerkiksi neljä apinaa juhlissa tarkoittaa, että ihmisiä on vähän.
Alfonso Beltránin nälkälakkoa edelsi viikko sitten ravintoloitsijoiden äänekäs automarssi Toledossa. Mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan yli 400 autoa.
Marssin vaatimuksena oli henkilökohtaisen ennakkoveron, arvonlisäveron ja sosiaaliturvamaksujen sekä itsenäisten ammatinharjoittajien eläkemaksujen keskeyttäminen, tilavuokrien jäädyttäminen tai alentaminen, lomautetun henkilökunnan sosiaalimaksujen keskeyttäminen, kaupunkien ja kuntien verojen ja maksujen keskeyttäminen kuten terassimaksut, sekä tarpeettoman byrokratian lopettaminen, koska ravintoloissa ei ole toimintaakaan.
“Me emme pyydä almuja, me haluamme vain tehdä työtämme.”
Espanja on ainoa Euroopan maa, joka ei ole suunnannut suoraa taloudellista tukea toimialalle. Samaan aikaan kuuden suurimman tuen antajamaan horeca-tuki on saavuttanut jo 40 miljardin euron rajan ABC-sanomalehden mukaan.
Sunnuntaista lähtien Alfons Beltrám on juonut vain nestettä ja hän toivoo, ettei häntä rangaista ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta.
”Haluan saada koko Espanjan kuulemaan alan kokemista vaikeuksista. Nyt meidät on vain leimattu ja kriminalisoitu.”
Kastilia-La Manchan aluehallinnon jäsenistöstä onkin jo kuulunut tukiääniä, ja joukossa on mm. vaatimus suorittaa viimeinkin riippumattomien asiantuntijoiden tekemä tieteellinen tutkimus viruksen esiintyvyydestä sekä tarttuvuudesta horeca-alalla kuten ravintolatiloissa.
Tänään Kastilia-La Manchan hallintoalueen lukuisissa kunnissa ravintolat voivat avata ovensa. Sen sijaan Torrijosissa ravintolat pysyvät yhä suljettuna, joten Alfonso Beltránin syömälakko jatkuu.
Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Alfonso Beltránin Facebook-sivut
Lähde Toledon aluelehti ABC, 7.2.2021 – 12.2.2021
Facebook Comments