H

Helsingin Karjalatalon ravintoloitsija ja keittiömestari Pekka Pärssinen on kuollut

Helsingin Karjalatalon ravintola Karelian ravintoloitsija, keittiömestari Pekka Pärssinen menehtyi perjantaina 12. helmikuuta sairauden murtamana. Pärssinen oli arvostettu ammattilainen ja kouluttaja, jonka työura ravintoloissa ulottui 1970-luvun alusta aina näihin päiviin saakka.

Punkalaitumella 1951 syntynyt Pekka Pärssinen lähti ravintola-alalle kummitätinsä Sirkka Kinnarin innoittamana. Ennen ravintolakeittiöön siirtymistä hän hankki huonekaluverhoilijan ammatin. Laivoilla emäntänä työskennellyt kummitäti kuitenkin käänsi nuoren miehen pään.

Ravintola-alan peruskoulutuksen Pärssinen hankki Vammalan ammattikoulussa. Jatko-opintoja hän suoritti mm. ravintolakoulu Perhossa ja Haaga Instituutissa Helsingissä.

”Perhoon kokkilinjalle pääsin vasta kolmannella yrittämällä. Olin sentään silloin jo hotelli Vaakunassa vuoromestarina”, Pärssinen totesi Pyhäjärvi-lehden haastattelussa 2011.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä hän ehti olla töissä mm. Ravintola Savoyssa ja Kalastajatorpalla. Ramada Presidentissä  hän oli sekä keittiöpäällikkö että hotellin apulaisjohtaja. Lisäksi hän toimi Perhossa osapäiväisenä opettajana.

Työuraan liittyy myös toimiminen Pasilassa Ylen henkilökunnan Kahvila Kupolin ravintoloitsijana sekä matkatoimisto Ven-Fin Tourin pyörittäminen yhdessä venäläisen yhtiökumppaninsa  kanssa. Hän oli myös osakkaana lihakauppa Halal-Lahm Oy:ssä.

Pekka Pärssisen ruokafilosofia oli yhtä lailla suomalaiskansallinen kuin kansainvälinen.

Pekka Pärssisen aloitteesta käynnistyi eurooppalaisten kokkien Eurotoques-toiminta Suomessa 1993. Ruokalähettiläänä hän kokkasi Pohjoismaiden ohella, mm. Ranskassa, Belgiassa, Japanissa ja Vietnamissa.

Pärssisen vetämänä Eurokokit-järjestö teki töitä mm. suomalaisen kalan puolesta yhdessä WWF:n kanssa.

”Haluamme tarjota paikallista ja perinteistä villiä eurooppalaista kalaa hyvän ruoan ystäville. Olemme huolissamme kalakantojen jatkuvasta hupenemisesta, jonka myötä kulttuurinen perintömme ja identiteettimme ovat vaarassa”, Pärssinen sanoi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan tapaamisessa vuonna 2006.

Karjalatalon Karelia-ravintolassa Pekka Pärssinen aloitti vuonna 2011. Karjalaisuus kulki hänellä verenperintönä, sillä hänen isänsä oli Karjalan evakoita. Karjalaisten parissa Pekka tunsi olevansa kuin kotonaan.

Hyvää ruokaa Pärssinen luonnehti sanomalla, että se on rehellistä ja herkullista, tehty hyvistä raaka-aineista sekä täyttää vatsan. Pärssisen maukkaan ruoan salaisuutena eivät olleet voi ja kerma, vaan sipulin käyttäminen.

”Huonoa ruokaa tilataan niin harvoin, että sitä ei kannata tehdä”, oli Karelian isännän motto.

Pekka Pärssinen toimi aktiivisesti mm. Suomen Keittiömestarit ry:ssä. Yksi hänen viime vuosiin saakka säilyneistä lempiharrastuksistaan oli peuranmetsästys kotiseudullaan Punkalaitumella.

Lähteet: Pyhäjärvi-lehti ja Ravintola Karelian verkkosivut
Kuvat: Karjalan liiton kuva-arkisto

 

CategoriesRavintolat

Facebook Comments