M

Maailmankuulujen brittikirjailijoiden kantapubi muuttuu hotelliksi – paikassa viihtyi myös ylikomisario Morse

Britannian tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluvien J.R.R. Tolkienin ja C.S. Lewisin vanha kantapubi The Eagle and Child remointoidaan hotelliksi Oxfordin yliopistokaupungissa Englannissa. Tolkien tunnetaan Taru sormusten herrasta -romaanin kirjoittajana. Lewisin tunnetuimpia teoksia ovat Narnia-fantasiakirjat. 

Maineikas Inklings-kirjallisuusryhmä kokoontui St. Cross Collegen naapurissa sijaitsevan The Eagle and Childin perähuoneessa, The Rabbit Roomissa, tiistaiaamuisin.  Kirjailijat ja yliopistomiehet pitivät Eagle and Childia kantapaikkanaan aina 1930-luvun lopulta vuoteen 1962 saakka.

Inklingsin kantavia voimia olivat C. S. Lewis ja hänen veljensä W. H. Lewis. Lisäksi mukana olivat J. R. R. Tolkien poikansa Christopher Tolkienin kanssa sekä  yliopisto- ja kulttuurihenkilöt Owen Barfield, Roger Lancelyn Green, Hugo Dyson ja lordi David Cecil. Kokoontumisissa vierailivat myös runoilija Roy Campbell ja fantasiakirjailija E. R. Eddison.

J.R.R. Tolkien (vas.), Owen Barfield ja C.S. Lewis.

Nimi Inklings on peräisin 1930-luvun alussa Oxfordissa opiskelleen Edward Tangye Leanin perustamasta yhdistyksestä, jonka tarkoituksena oli tarjota jäsenilleen mahdollisuus lukea ääneen keskeneräisiä kirjoituksiaan.

Ryhmä muutti vuonna 1962 kokoontumispaikan St Giles -kadun toiselle puolelle Lamb and Flag -pubiin. Kirjailijat suivaantuivat, kun Eagle and Childin perähuone avattiin yleiseen käyttöön. Samalla pubia laajennettiin niin, että entisen huoneen läpi pääsi uusiin ravintolatiloihin.

Lamb and Flagissa Inklingsin kokoontumiset vaihtuivat maanantaiaamuihin, koska C.S. Lewis oli viikot Cambridgen yliopistossa ja kävi Oxfordissa vain viikonloppuisin. Ryhmän säännölliset tapaamiset päättyivät Lewisin kuolemaan marraskuussa 1963.

The Inklings -tyhmä kokoontui tiistaiaamuisin The Eagle and Child -pubin perähuoneessa, jossa on yhä kirjailijoiden kuvia ja tapaamisista kertova muistotaulu seinällä. Kuva: Wikipedia.

The Eagle and Childin rakennuksessa osoitteessa 49-51 St Giles on toiminut pubi vuodesta 1650 lähtien.

Rakennuksen omistaa St John’s College, joka on yksi Oxfordin yliopiston 38 collegesta. Sen perusti vuonna 1555 rikas lontoolainen kauppias Sir Thomas White. St John’s College omistaa myös yhä vireänä toimivan Lamb and Flagin.

Nimi The Eagle and Child on ollut käytössä ainakin vuodesta 1684.. Tuolloin Richard Platt sai vanhojen asiakirjojen mukaan luvan käyttää kylttiä, jossa ovat kuvattuina kruunu ja kotkan kantama lapsi. Aihe on peräisin Derbyn jaarlin vaakunasta. Pubi tunnetaan myös lempinimillä Bird and Baby ja Bird and Brat.

St John’s College sai viime viikolla Oxfordin kaupungilta luvan rakennuksen muutostöihin. Oxford Mail -lehden mukaan pubi ja sen vieressä oleva kahvila muutetaan hotellin vastaanottotiloiksi. Hotellihuoneita tulee rakennuksen ylempiin kerroksiin sekä pubin takana olevaan lisärakennukseen.

Pubin kotka ja lapsi -tunnus on peräisin Derbyn jaarlin vaakunasta. Kuva: Heikki Kähkönen.

Eagle and Child ja Lamb and Flag ovat tuttuja Ylikomisario Morse, Komisario Lewis ja Nuori Morse -televisiosarjoista.

Kirjailija Colin Dexterin luoma hahmo ylikomisario Morse ajeli punaisella jaguarillaan pitkin Oxfrodin katuja. Hän ratkaisi murha-arvoituksia ja istuskeli ahkerasti pubeissa tuopin ääressä.

Dexterin dekkarisarjasta tehtiin suuren suosion saanut tv-sarja Ylikomisario Morse, jota kuvattiin 33 jaksoa. Päähenkilöä näytteli John Thaw. Morsen apulaisen Robert ”Robbie” Lewisin roolissa nähtiin Kevin Whately. Thawn kuoltua Whately sai oman dekkarisarjansa Komisario Lewis, joka sekin tapahtuu Oxfordissa.

Morse istui Eagle and Childissa ainakin jaksoissa Uusintakierros (5. kausi), jossa pubille on annettu nimi Shea’s Wine Bar, sekä Hiljainen metsätie (8. kausi). Pubi on lisäksi mukana Komisario Lewisin jaksossa Rakkauden kuvajainen (3. kausi).

The Inklings -kirjailijaryhmä siirsi 1962 kokoontumisensa St Giles -kadun toiselle puolelle Lamb and Flagiin. Kuva: Heikki Kähkönen.

Lamb and Flag vilahtaa useassa Morsen ja Lewisin jaksoissa. Pubi on esillä 2. kauden jaksossa Tilinteko, jossa Morse ja oikeuslääkäri Max DeBryn istuvat baaritisikillä ja keskustelevat tutkittavasta kuolemantapauksesta. Morse myös tilaa itselleen toisen bitterin.

St John’s College on vastannut itse vuodesta 1999 Lamb and Flagin pubitoiminnan pyörittämisestä. Paikka on ns. free house eli se vastaa itse sekä pubin liiketoiminnasta että olutvalikoimasta panimon tai ketjun sopimuksen sijaan.

Lamb and Flag jakautuu kolmeen osaan. Pubin perällä oleva vanhin sali on peräisin keskiajalta, ja keskiosakin on 400 vuotta vanha. Rakennuksen yläkerroksiin on kunnostettu opiskelijoille majoitushuoneita.

College on etsinyt Lamb and Flagille uutta vetäjää, mikä on herättänyt vilkasta keskustelua pubin asiakkaiden keskuudessa. Oluenkuluttajia edustavan CAMRA:n (Campaign for Real Ale) paikalliset jäsenet ovat olleet huolissaan toisenkin Inklings-ryhmän kokoontumispaikan ja yhä suositun pubin tulevaisuudesta.  Collegen mukaan Lamb and Flag on remontin tarpeessa, minkä yhteydessä omistaja on kertonut hakeavnsa pubin pyörittäjäksi uutta kumppania.

Lamb Flag on esillä Nuori Morse -sarjan pilottijaksossa Viimeinen bussi Woodstockiin, jossa Endeavour Morse seisoskelee pubin sisäpihalla. Hän myös istuu pubissa oluella ja pyytää kohteliaasti anteeksi viehättävältä seuralaiseltaan Rosalind Strommingilta.

Nuori Endeavour Morse tutustui oluenjuonnin saloihin Lamb and Flagissa, jonka takaosa on peräisin keskiajalta. Kuva: Heikki Kähkönen.

Lakkautettavan Eagle and Childin toimintaa on pyörittänyt Nicholson’s-pubiketju, jonka muita vanhoja paikkoja Oxfordissa ovat The Crown ja The Chequers.

The Crown on perustettu vuonna 1384 eli se on yksi vanhimmista Oxfordin pubeista. Paikka on toistaiseksi suljettu. Oxfordin vanhin pubi on Fuller’sin oluita tarjoava The Bear Inn, jonka tarina ulottuu aina vuoteen 1242 saakka

The Chequers elää ja voi hyvin. Se sijatsee pääkadulta High Streetilta johtavan kapean kujan varrella. Samalla paikalla on toiminut kapakka 1500-luvulta lähtien. Chequers tunnetaan myös hyvänä ruokapaikkana. Jokaisen Oxfordin collegen vaakuna on ikuistettu pubin kattoon.

Inklings-ryhmän kokoontumisista kertova muistokyltti Eagle and Childissa. Kuva: Heikki Kähkönen.
Eagle and Child ja Lamb and Flag sijaitsevat Oxfordin keskustaan johtavan St Giles -bulevardin varrella. Kuva: Heikki Kähkönen.
Lamb and Flagin vierestä menee pyöräilijöiden ahkerasti käyttämä oikotie Keble Collegen nurkalle. Kuva: Heikki Kähkönen.
Lamb and Flagin uusin puoli on sisustettu Oxfordin soutuklubien tunnuksilla. Kuva: Heikki Kähkönen.

 

Facebook Comments