M

Maailman 50 Parasta Ravintolaa valittiin 15. kerran

Suomen aikaan aamuyöllä New Yorkissa pidetyssä The World´s 50 Best Restaurants -gaalassa ykköstilan vei Osteria Francescana Italian Modenasta. Sijalla kaksi on El Celler de Can Roca Espanjan Gironasta ja sijalla kolme on Eleven Madison Park New Yorkista. Sijoilla 1-50 on neljä pohjoismaista ravintolaa, joista kolme sijaitsee Kööpenhaminassa: Noma (sija 5), Geranium (sija 28), Relae (sija 40), sekä yksi Ruotsista: Fäviken (sija 42).
Viime vuonna aloitetun lisälistan sijoilla 51-100 on lisäksi kaksi ravintolaa Pohjolasta: Oslosta Maaemo (sija 61) ja Ruotsin Skånesta Daniel Berlin (sija 93). Suomesta ei ole yltänyt  50 Parasta -listalle Hans Välimäen Chez Dominiquen jälkeen ainoakaan ravintola.

El Celler de Can Roca (sija 2) on yhtä kuin veljekset Joan, Jordi ja Josep Roca Espanjan Kataloniasta, Gironasta.
El Celler de Can Roca (sija 2) on yhtä kuin veljekset Joan, Jordi ja Josep Roca Espanjan Kataloniasta, Gironasta.

Kun brittiläinen Restaurant magazine aloitti The World´s 50 Best Restaurants -kilpailun vuonna 2002, kukaan ei vielä arvannut, että listaus nousee Michelinin rinnalle maailman tärkeimmäksi  ravintolamaailman tapahtumaksi.
New Yorkin Eleven Madison Park -ravintolan omistajat Daniel Humm ja Will Guidara ovat onnistuneet yhdistämään eurooppalaisella keittiöllä leikittelevän ruoan ja valkoisten pöytäliinojen salin tavalla, joka nostaa heidät sijalle kolme.
New Yorkin Eleven Madison Park -ravintolan omistajat Daniel Humm ja Will Guidara ovat onnistuneet yhdistämään eurooppalaisella keittiöllä leikittelevän ruoan ja valkoisten pöytäliinojen salin tavalla, joka nostaa heidät sijalle kolme.

Voi olla, että Viisi Tähteäkään ei olisi aloittanut omaa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestystä vuonna 2004, jos maailmanlistaa ei olisi ollut, vaikka siinä vaiheessa emme edes tienneet Restaurant-lehden olemassa olosta.

Suomea listan äänestys kohtelee osana Itä-Eurooppaa Venäjän ja Valko-Venäjän ja mm. Ukrainan kulttuurisena kumppanina.

Siinä, missä Michelin on ravintoloiden rankkausta, Maailman 50 Parasta Ravintolaa nostaa someaikaudella kokit ravintoloiden takaa tähdiksi. Siinä, missä Michelin edustaa ensisijaisesti ranskalaisen keittiön tulokulmaa ja edistämistä maailmalla, Maailman 50 Parasta Ravintolaa -lista edustaa tapaa, jollaisena haluamme nähdä ja syödä edistyksellisen ja tulevaisuutta edustavan ravintolaruoan.  Siinä, missä Michelin edustaa pysyvyyttä, perusasioita ja valkoisia pöytäliinoja, 50 Parasta edustaa trendejä ja uusia innovaatioita.
Lisäksi jokaisena vuonna lista määrittää tapaa, miten puhumme huippuravintoloiden huippukokkien huippuannoksista. Huomioitavaa on myös se, että listan terävimpään kärkeen ranskalaisilla ei ole ollut asiaa.

René Redzepin luotsaama Noma (sija 5) Kööpenhaminassa on tämän vuosisadan tärkeimpiä ravintoloita. Varsinkin, koska sen sijoittuminen yhä listan kärkeen on kestänyt ravintolan muuton, pop-up -vaiheen Japanissa sekä uuden paluun Kööpenhaminaan.
René Redzepin luotsaama Noma (sija 5) Kööpenhaminassa on tämän vuosisadan tärkeimpiä ravintoloita. Varsinkin, koska sen sijoittuminen yhä listan kärkeen on kestänyt ravintolan muuton, pop-up -vaiheen Japanissa sekä uuden paluun Kööpenhaminaan.

Parhaat Pohjoismaiset ravintolat listalla ovat: René Redzepin maailmanmaineeseen nostama, listaveteraani Noma (sija 5),  Magnus Nilssonin luotsaama, superhyperpaikallisia raaka-aineita käyttävä Fäviken Pohjois-Ruotsin Järpenissä keskellä ei mitään (sija 41 ) sekä Kööpenhaminan Nørrebronista Relae (sija 40), jossa Christian Puglisi vie pohjoismaisen pelkistyksen äärimmilleen käyttämällä vain muutamaa raaka-ainetta kerrallaan ja yhdistämällä kestävän kehityksen periaatteita.
Christian Puglisin Relae Kööpenhaminasta nousi lostan sijalle 40. Tavintola on pohjoismaisen niukismin ja kestävän kehityksen ylistystä niin sisustukseltaan kuin muutaman raaka-aineen annoksiltaan.
Christian Puglisin Relae Kööpenhaminasta nousi listan sijalle 40. Ravintola on pohjoismaisen niukismin ja kestävän kehityksen ylistystä niin sisustukseltaan kuin muutaman raaka-aineen annoksiltaan.

Suomea listan äänestys kohtelee osana Itä-Eurooppaa Venäjän ja Valko-Venäjän ja mm. Ukrainan kulttuurisena kumppanina. Muut pohjoismaat ovat Skandinaviana eri äänestysaluetta. Tätä asetelmaa on vaikea murtaa, vaikka oltaisiin NATO:n jäsen.
The World´s 50 Best Restaurants -listan lisäksi nykyään julkistetaan myös Latinalaisen Amerikan 50 Parasta Ravintolaa -lista, sekä Aasian 50 Parasta Ravintolaa -lista.
Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: The World´s 50 Best Restaurants

The World´s 50 Best Restaurants 2016:
 1. Osteria Francescana, Modena, Italia
 2. El Celler de Can Roca, Girona, Espanja
 3. Eleven Madison Park, New York, USA
 4. Central, Lima, Peru
 5. Noma, Kööpenhamina, Tanska
 6. Mirazur, Menton, Ranska
 7. Mugariz, San Sebastian, Espanja
 8. Narisawa, Tokio, Japani
 9. Steirereck, Wien, Itävalta
 10. Asador Etxebarri, Axpe, Espanja
 11. D.O.M., São Paulo, Brasilia
 12. Quintonil, Mexico City, Meksiko
 13. Maodo, Lima, Peru
 14. The Ledbury, Lontoo, Britannia
 15. Alinea, Chicago, USA
 16. Azurmendi, Larrabetsu, Espanja
 17. Piazza Duomo, Alba, Italia
 18. White Rabbit, Moskova, Venäjä
 19. Arpège, Pariisi, Ranska
 20. Amber, Hong Kong, Kiina
 21. Arzak, San Sebastian, Espanja
 22. The Test Kitchen, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka
 23. Gaggan, Bangkok, Thaimaa
 24. Le Bernardin, New York, USA
 25. Pujol, Mexico City, Meksiko
 26. The Clove Club, Lontoo, Britannia
 27. Saison, San Francisco, USA
 28. Geranium, Kööpenhamina, Tanska
 29. Tickets, Barcelona, Espanja
 30. Astrid y Gastoón, Lima, Peru
 31. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japani
 32. Restaurant André, Singapore
 33. Attica, Melbourne, Australia
 34. Restaurant Tim Raue, Berliini, Saksa
 35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Saksa
 36. Borago, Santiago, Chile
 37. Nahm, Bangkok, Thaimaa
 38. De Librije, Zwolle, Hollanti
 39. Le Calandre, Rubano, Italia
 40. Relae, Kööpenhamina, Tanska
 41. Fäviken, Järpen, Ruotsi
 42. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, Kiina
 43. Biko, Mexico City, Meksiko
 44. Estela, New York, USA
 45. Dinner by Heston Blumenthal, Lontoo, Britannia
 46. Combal Zero, Rivoli, Italia
 47. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Sveitsi
 48. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA
 49. Quinque Dacosta, Denia, Espanja
 50. Septime, Pariisi, Ranska

 

Facebook Comments