M

Maailman 50 Parasta Ravintolaa valittiin 15. kerran

Suomen aikaan aamuyöllä New Yorkissa pidetyssä The World´s 50 Best Restaurants -gaalassa ykköstilan vei Osteria Francescana Italian Modenasta. Sijalla kaksi on El Celler de Can Roca Espanjan Gironasta ja sijalla kolme on Eleven Madison Park New Yorkista. Sijoilla 1-50 on neljä pohjoismaista ravintolaa, joista kolme sijaitsee Kööpenhaminassa: Noma (sija 5), Geranium (sija 28), Relae (sija 40), sekä yksi Ruotsista: Fäviken (sija 42).
Viime vuonna aloitetun lisälistan sijoilla 51-100 on lisäksi kaksi ravintolaa Pohjolasta: Oslosta Maaemo (sija 61) ja Ruotsin Skånesta Daniel Berlin (sija 93). Suomesta ei ole yltänyt  50 Parasta -listalle Hans Välimäen Chez Dominiquen jälkeen ainoakaan ravintola.

El Celler de Can Roca (sija 2) on yhtä kuin veljekset Joan, Jordi ja Josep Roca Espanjan Kataloniasta, Gironasta.
El Celler de Can Roca (sija 2) on yhtä kuin veljekset Joan, Jordi ja Josep Roca Espanjan Kataloniasta, Gironasta.

Kun brittiläinen Restaurant magazine aloitti The World´s 50 Best Restaurants -kilpailun vuonna 2002, kukaan ei vielä arvannut, että listaus nousee Michelinin rinnalle maailman tärkeimmäksi  ravintolamaailman tapahtumaksi.
New Yorkin Eleven Madison Park -ravintolan omistajat Daniel Humm ja Will Guidara ovat onnistuneet yhdistämään eurooppalaisella keittiöllä leikittelevän ruoan ja valkoisten pöytäliinojen salin tavalla, joka nostaa heidät sijalle kolme.
New Yorkin Eleven Madison Park -ravintolan omistajat Daniel Humm ja Will Guidara ovat onnistuneet yhdistämään eurooppalaisella keittiöllä leikittelevän ruoan ja valkoisten pöytäliinojen salin tavalla, joka nostaa heidät sijalle kolme.

Voi olla, että Viisi Tähteäkään ei olisi aloittanut omaa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestystä vuonna 2004, jos maailmanlistaa ei olisi ollut, vaikka siinä vaiheessa emme edes tienneet Restaurant-lehden olemassa olosta.

Suomea listan äänestys kohtelee osana Itä-Eurooppaa Venäjän ja Valko-Venäjän ja mm. Ukrainan kulttuurisena kumppanina.

Siinä, missä Michelin on ravintoloiden rankkausta, Maailman 50 Parasta Ravintolaa nostaa someaikaudella kokit ravintoloiden takaa tähdiksi. Siinä, missä Michelin edustaa ensisijaisesti ranskalaisen keittiön tulokulmaa ja edistämistä maailmalla, Maailman 50 Parasta Ravintolaa -lista edustaa tapaa, jollaisena haluamme nähdä ja syödä edistyksellisen ja tulevaisuutta edustavan ravintolaruoan.  Siinä, missä Michelin edustaa pysyvyyttä, perusasioita ja valkoisia pöytäliinoja, 50 Parasta edustaa trendejä ja uusia innovaatioita.
Lisäksi jokaisena vuonna lista määrittää tapaa, miten puhumme huippuravintoloiden huippukokkien huippuannoksista. Huomioitavaa on myös se, että listan terävimpään kärkeen ranskalaisilla ei ole ollut asiaa.

René Redzepin luotsaama Noma (sija 5) Kööpenhaminassa on tämän vuosisadan tärkeimpiä ravintoloita. Varsinkin, koska sen sijoittuminen yhä listan kärkeen on kestänyt ravintolan muuton, pop-up -vaiheen Japanissa sekä uuden paluun Kööpenhaminaan.
René Redzepin luotsaama Noma (sija 5) Kööpenhaminassa on tämän vuosisadan tärkeimpiä ravintoloita. Varsinkin, koska sen sijoittuminen yhä listan kärkeen on kestänyt ravintolan muuton, pop-up -vaiheen Japanissa sekä uuden paluun Kööpenhaminaan.

Parhaat Pohjoismaiset ravintolat listalla ovat: René Redzepin maailmanmaineeseen nostama, listaveteraani Noma (sija 5),  Magnus Nilssonin luotsaama, superhyperpaikallisia raaka-aineita käyttävä Fäviken Pohjois-Ruotsin Järpenissä keskellä ei mitään (sija 41 ) sekä Kööpenhaminan Nørrebronista Relae (sija 40), jossa Christian Puglisi vie pohjoismaisen pelkistyksen äärimmilleen käyttämällä vain muutamaa raaka-ainetta kerrallaan ja yhdistämällä kestävän kehityksen periaatteita.
Christian Puglisin Relae Kööpenhaminasta nousi lostan sijalle 40. Tavintola on pohjoismaisen niukismin ja kestävän kehityksen ylistystä niin sisustukseltaan kuin muutaman raaka-aineen annoksiltaan.
Christian Puglisin Relae Kööpenhaminasta nousi listan sijalle 40. Ravintola on pohjoismaisen niukismin ja kestävän kehityksen ylistystä niin sisustukseltaan kuin muutaman raaka-aineen annoksiltaan.

Suomea listan äänestys kohtelee osana Itä-Eurooppaa Venäjän ja Valko-Venäjän ja mm. Ukrainan kulttuurisena kumppanina. Muut pohjoismaat ovat Skandinaviana eri äänestysaluetta. Tätä asetelmaa on vaikea murtaa, vaikka oltaisiin NATO:n jäsen.
The World´s 50 Best Restaurants -listan lisäksi nykyään julkistetaan myös Latinalaisen Amerikan 50 Parasta Ravintolaa -lista, sekä Aasian 50 Parasta Ravintolaa -lista.
Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: The World´s 50 Best Restaurants

The World´s 50 Best Restaurants 2016:
  1. Osteria Francescana, Modena, Italia
  2. El Celler de Can Roca, Girona, Espanja
  3. Eleven Madison Park, New York, USA
  4. Central, Lima, Peru
  5. Noma, Kööpenhamina, Tanska
  6. Mirazur, Menton, Ranska
  7. Mugariz, San Sebastian, Espanja
  8. Narisawa, Tokio, Japani
  9. Steirereck, Wien, Itävalta
  10. Asador Etxebarri, Axpe, Espanja
  11. D.O.M., São Paulo, Brasilia
  12. Quintonil, Mexico City, Meksiko
  13. Maodo, Lima, Peru
  14. The Ledbury, Lontoo, Britannia
  15. Alinea, Chicago, USA
  16. Azurmendi, Larrabetsu, Espanja
  17. Piazza Duomo, Alba, Italia
  18. White Rabbit, Moskova, Venäjä
  19. Arpège, Pariisi, Ranska
  20. Amber, Hong Kong, Kiina
  21. Arzak, San Sebastian, Espanja
  22. The Test Kitchen, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka
  23. Gaggan, Bangkok, Thaimaa
  24. Le Bernardin, New York, USA
  25. Pujol, Mexico City, Meksiko
  26. The Clove Club, Lontoo, Britannia
  27. Saison, San Francisco, USA
  28. Geranium, Kööpenhamina, Tanska
  29. Tickets, Barcelona, Espanja
  30. Astrid y Gastoón, Lima, Peru
  31. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japani
  32. Restaurant André, Singapore
  33. Attica, Melbourne, Australia
  34. Restaurant Tim Raue, Berliini, Saksa
  35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Saksa
  36. Borago, Santiago, Chile
  37. Nahm, Bangkok, Thaimaa
  38. De Librije, Zwolle, Hollanti
  39. Le Calandre, Rubano, Italia
  40. Relae, Kööpenhamina, Tanska
  41. Fäviken, Järpen, Ruotsi
  42. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, Kiina
  43. Biko, Mexico City, Meksiko
  44. Estela, New York, USA
  45. Dinner by Heston Blumenthal, Lontoo, Britannia
  46. Combal Zero, Rivoli, Italia
  47. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Sveitsi
  48. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA
  49. Quinque Dacosta, Denia, Espanja
  50. Septime, Pariisi, Ranska

 

Facebook Comments