L

Lappi alkaa nyt Helsingin Bulevardilta – Lapland Hotels Bulevardi ja Kultá Kitchen & Bar avaavat ovensa 15.1.

Arktista elämäntyyliä ammentava Lapland Hotels Bulevardi avaa ovensa tiistaina 15. tammikuuta Helsingissä lähes puoli vuotta aikataulustaan myöhässä. Samassa yhteydessä avautuu myös Lapin puhtaisiin raaka-aineisiin keskittyvä ravintola Kultá Kitchen & Bar. 

Lapland Hotels Bulevardin konsepti ammentaa pohjoisesta tunnelmasta, jonka se tuo kaupunkiympäristöön modernisoituna estetiikkana sekä asiakaslähtöisenä palveluna ja kokemuksena. Bulevardin hotelli on Suomen suurimman yksityisen hotelliketjun, Lapland Hotelsin, 18. hotelli ja kolmas kaupunkihotelli Oulun ja Tampereen lisäksi.

Ratkaisuissa on jotakin samaa kuin pohjoisen uudessa maailmanmusiikissa Wimmestä Mari Boineen, Angeleista Sofia Jannokiin ja mm. Lars-Ánte Kuhmuseen: kyse ei ole päälle liimatusta kelo- ja kotaromantiikasta tai kulttuurilainasta, vaan lämpimästä minimalismista, johon yhdistyy rakenteisiin piilotettu uusin teknologia. Vaikka Lappi-konseptilla on historia, toteutus katsoo eteenpäin.

”Olemme harjoitelleet tätä 50 vuotta, joten jotakin luulemme ymmärtävämme asiasta”, Lapland Hotels -ketjun omistaja Pertti Yliniemi toteaa.

Vaskooli toistuu Lapland Hotels Buleverdin sisustuksen teemassa, kertoo hotelliketjun omistaja Pertti Yliniemi. Kuva: Eeropekka Rislakki.

Bulevardin hotelli keskittyy tunnelmaan, joka nousee pohjoisen rauhoittavasta luontokokemuksesta.

Ne, jotka ovat odottaneet kauhulla hotelliin päälle liimattua Lappia kahden vuoden rakentamisprojektin aikana, voivat vetää rauhallisesti ilmaa keuhkoihin.

Väriskaala on maanläheinen, ruskean ja harmaan lämpimiä sävyjä. Joukossa on säästeliäästi kultaa ja kuparia. Luonnon materiaalit tukevat harmonian kokemista sormenpäillä ja mielessä.

Hotellin sisustus kytkeytyy Lapin tarinallisuuteen. Koska 182 huoneesta yli puolet on luokiteltu deluxe-tasoisiksi ja sviiteiksi, yksi tarinan kulmakivistä on pohjoisen kulta. Tämä on ollut Anu Pentikin suunnittelemien ja toteuttamien keraamisten vaskoolien lähtöidea. 

Hyvin suunniteltu valaistus ja poronsarvet luovat tunnelmaa hotellihuoneisiin. Kuva.: Lapland Hotels.

Arkaaisiin design-vaskooleihin törmää niin hotellihuoneissa kuin hotellin julkisissa tiloissa. Kultateema toistuu hotellin ravintolassa sekä vastaanottotiskin ja ravintolasalin välissä sijaitsevassa, 14-metrisessä kultaisessa baaritiskissä.

Arvattavasti respan loungen sohvaryhmän seinällä oleva Reidar Särestöniemen maalaus on Lapland Hotels -ketjun omistajan Pertti Yliniemen kokoelmista. 

Sisustussuunnittelussa kumppanina on toiminut arkkitehtitoimisto Arkval Taite, jonka osana on ollut soveltaa jo aiemmin Oulun ja Tampereen Lapland-hotelleihin synnytetyt, Visionary Design Partnersin sisustusratkaisut.

Huoneissa sänkyjen yläpuolelle ripustetut poronsarvet toimivat dramaattisessa valaistuksessa varjoineen mainiosti, samoin yleisissä tiloissa olevat, tarkoin sijoitetut pohjoisen sään muovaamat käppyräiset ja veistokselliset puukarahkat.

Niukkuus toimii, Lappikrääsä on vältetty, ja feng shui soi.

Valaistussuunnitteluun ja toteutukseen on panostettu tavalla, joka on Suomessa harvinaista. Pimeys on loputon resurssi, jolla voi leikkiä ja tunnelmoida. 

Useammassa kuin joka toisessa huoneessa on oma sauna, osassa myös kylpyamme. Kuva: Eeropekka Rislkki.

Valaistus koetaan yleensä välttämättömänä kulueränä, mutta Bulevardin hotellissa valaistuksen mahdollisuuksia on hyödynnetty ajatuksella. Bulevardilla valolla on merkityksiä, ja niitä voi muuttaa huoneissa tunnetarpeen mukaan – ei vain fyysisenä välttämättömyytenä.

Lapland Hotelsin pitkäaikainen kumppani E.Ahlström huolehti  toiveiden mukaisesti sekä hotellin kalusteista että ravintolan astiastoista ja välineistöistä. Toiminnallisuuden lisäksi visuaalista ilmettä hallitsevat sametti ja aidot materiaalit kuten puu ja kivi. Struktuurit, valot ja varjot sekä pinnat leikittelevät. Yhtenäistä kalustemaailmaa on varioitu erilaisilla tekstiiliratkaisuilla huonetyyppien mukaisesti.

Panostus ajatuksella toteutettuihin ja huoliteltuihin yksityiskohtiin nostaa Lapland Hotels Bulevardin Helsingin hotellitarjonnan yläkvartaaliin. 

Kokonaisuutena hotellin toteutus ja siihen liittyvä arktisuuden konseptointi nostaa sen selkeästi omaäänisenä hotellina ja toteutuksena Kämpin ja St. Georgen rinnalle. Ideana on kuitenkin ns. affordable luxury.

Varsinainen ero syntyy palvelulupauksessa. Siinä, missä St. George antaa lupauksen luksuksesta, mutta tarjoaa suomalaisen ns. ”uuden luksuksen” palvelua, jossa viiden tähden hotelliin kansainväliseen luksukseen tottunut asiakas kantaa itse laukkunsa. 

Hotellin yleisväristys on maanläheinen ja tunnelmallinen. Kuva: Eeropekka Rislakki.

Lapland Bulevardin palvelulupaus on mutkatonta ja rentoa vieraanvaraisuutta, joka ei edes yritä näytellä vanhan luksuksen näyttämöllä.

Palvelu on hioutunut Lapissa, jossa myös kansainväliset supertähdet on pidetty tyytyväisinä ilman luokkayhteiskunnan palvelurakenteita. Palvelun rento henkilökohtaisuus ei ole ristiriidassa suomalaisen tasa-arvokulttuurin kanssa.

Lapland-hotellilaiset puhuvat mutkattomasta lappilaisesta vieraanvaraisuudesta ja pohjoisen elämyksellisyydestä.

Ilman Kultá Kitchen & Barin ruoan tarinaa ja toteutusta Lappi-konsepti jäisi vajaaksi. 

Lapland Hotelsien ruoan linjauksista vastaava keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas ei puhu Bulevardilla lähiruoan käsitteellä, sillä ruoan ytimessä ovat Lapin ja pohjoisen raaka-aineet ja puhtaat maut, jotka korostavat raaka-aineen ominaismakua.  

Väitteenä on, että lautasilla on tarjolla maailman puhtaimmat raaka-aineet.

”Lapissa tämä on lähiruokaa, mutta Helsingissä se on selkeästi arktisen Lapin makuja aina Norjasta Jäämerelle ja Suomen Lappiin. Tämän hetken ruokatrendi, missä raaka-aineen alkuperä on avainasemassa, vastaa hyvin ajatteluamme”, Mäntykangas sanoo.

Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas on rakentanut hotellin ravintolan ruokafilosofian aitojen Lapin herkkujen ja raaka-aineiden varaan. Kuva: Eeropekka Rislakki.

”Me lappilaiset syömme sitä, mitä näemme, kun katsomme ikkunasta ulos. On mahtavaa tarjota asiakkaillemme Helsingissä ruokaa, jonka alkuperän tiedämme tarkalleen”, hän jatkaa.

Mäntykangas lupaa, että Kultá Kitchen & Bar tuo lappilaisuuden modernin version Helsinkiin ja tarjoaa jotain, mitä täällä ei ole ennen nähty.”

”Ruokalistalla nähdään kaikki pohjoisen arvostetuimmat raaka-aineet riekosta kuningasrapuun, kaskinauriiseen ja matsutake-sieneen. Ruokalistalla on muun muassa rautua, riekkoa, siikaa ja kuusenkerkkää – poroa unohtamatta – aina modernilla tavalla. Keittiön sydämenä on hiiligrilli”, Tero Mäntykangas selvittää.

Myös ravintolan astiat ovat Anu Pentikin käsialaa.

Hotelliaamiaisista kiinnostuneille tiedoksi, Lapland Bulevardin aamiainen on puhdashenkisintä arktisuutta myös maultaan sitten hotelli Klaus K:n alun.

Hotellin yhteydessä toimii myös Rikastamo-nimeä kantava juhlakerros, joka tarjoaa tilat jopa 100 hengen istuvalle illalliselle. Kesäisin Kultá-ravintolalle lisätilaa tuovat kaksi terassia, jotka aukeavat Bulevardille.

Hotellissa on 102 huonekohtaista saunaa ja osassa huoneista on myös amme osana pohjoisen luksuksen kokemista.

Lapland Hotel Bulevardissa on 182 keskimääräistä suurempaa hotellihuonetta, joista 2/3 on varustukseltaan sviitti- tai deluxe-tasoisia.

Kattohuoneistokerroksen sviiteistä avautuu terassinäkymä Helsingin kattojen ylle.

”Ylellisyyttä huoneisiin tuo pieniin yksityiskohtiin asti mietitty sisustuksellinen harmonia, luonto ja sen tarjoamat elämykset, jotka viestivät pohjoisen elämäntyyliä”, Lapland Hotelsin aluejohtaja Leena Turunen kertoo.

Pertti Yliniemi, Leena Turunen ja Tero Mäntykangas pitävät kiinni palvelulupauksesta ja lappilaisesta vieraanvaraisuudesta. Kuva: Eeropekka Rislakki.

”Erityisesti kansainvälisiä asiakkaita kiinnostaa mahdollisuus kokea suomalaisen luonnon puhtaus ja hiljaisuus”, Pertti Yliniemi sanoo.

Kun Yliniemeltä kysyy, kuinka merkittävästä investoinnista Bulevardilla on kyse, vastaus on sekin aitoa Lappia:

”Investointi on merkittävä. Mutta jos sen kerron, mitä minä asiasta enää sen jälkeen tietäisin.”

Lapland Hotels Bulevardi
Bulevardi 28, 00120 Helsinki
Verkossa
Kulta Kitchen & Bar

Teksti: Eeropekka Rislakki, kuvat: Eeropekka Rislakki ja Lapland Hotels.

Facebook Comments