K

Kotimainen herukka on nyt maukkaimmillaan

Herukoiden satokausi on parhaimmillaan. Herukoita ja karviaisia oli myynnissä jo heinäkuun lopulla. Koneellinen poiminta on alkanut maan keskiosia myöten.
Satokausi on muiden marjojen tapaan selvästi normaalia aikaisempi. Herukoiden hankkimisessa kannattaa siis pitää kiirettä, mikäli aikoo mehustaa ja pakastaa näitä terveyspommeja. Suurin osa herukoista poimitaan parin seuraavan viikon aikana.
Herukat eivät kärsineet tammikuun pakkasista, ja kasvukausikin on sujunut suotuisasti ilman kukinnan aikaisia hallavaurioita. Pölyttäjistä oli kuitenkin hieman pulaa, joten jonkin verran raakileiden varisemista on tapahtunut kesän aikana.  Mustaherukan sato-odotus on tyydyttävä, puna- ja valkoherukoilla hieman parempi.

Uusia tuoremarjalajikkeita

Mustaherukan valtalajikkeet ovat vanha ruotsalaisperäinen Öjebyn sekä Suomessa jalostettu Mortti. Uudempia tulokkaita etsitään erityisesti tuorekulutukseen sopivista lajikkeista. Skotlantilainen Ben Tron sekä suomalainen Mikael ovat jo saavuttaneet suosiota kuluttajien keskuudessa. Punaherukan ehdoton valtalajike Punainen Hollantilainen soveltuu monenlaiseen käyttöön.
Valtaosa Suomen herukanviljelyalasta on mustaherukkaa, kaikkiaan sitä on vajaat 1400 hehtaaria. Puna- ja valkoherukkaa kasvatetaan pääosin teollisuuden raaka-aineeksi. Punaherukan viljelyala on hieman yli 170 hehtaaria ja valkoherukan alle 50 hehtaaria.
Herukoiden sukuun kuuluva karviainen mielletään usein kotipuutarhakasviksi. Sitä viljellään kuitenkin ammattimaisestikin 21 hehtaarin alalla. Osa sadosta päätyy tuoremarjana torikauppaan.
Herukan viljelyalat ovat pienentyneet parin viime vuosikymmenen aikana, mikä johtuu herukan teollisuuskäytön vähenemisestä. Tuoremarjoina herukoiden suosio kuitenkin kasvaa.
Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo: www.marjat.fi

CategoriesYleinen

Facebook Comments