I

Italialaissommelieri Sandro Minella: ”Olette siirtymässä viinin viikonloppukuluttamisesta gastronomiaan”

Barolo & Friends Event esittelee Vanhalla Ylioppilastalolla tiistaina 7.11.2017 Italian Piemonten alueen parhaat viinit ja ruokatuotteet niin ammattilaisille kuin harrastajille. Jututimme tapahtuman Master Class -vetäjää Sandro Minellaa Barolosta, Barbarescosta, Nebbiolo-rypäleestä, John Waynesta, perunapellosta sekä muun muassa hiljaisesta ja kompleksisesta miehestä huoneen nurkassa. Että siis häh?
Kuinka sinusta tuli sommelieri?
Alkujaan viini oli minulle intohimo ja harrastus. Kun palasin Yhdysvalloista noin 15 vuotta sitten, viinistä tuli minulle ammatti, kun ryhdyin matkaoppaaksi ja viinitarinoitsijaksi Langhen viinialueella, joka on Piemonten vanha ydin.
Juotko Baroloa joka päivä?
Viiniammattilaisena maistan Baroloa lähes päivittäin. Kotioloissa olen Barberan suuri fani, mutta olen myös hyvin utelias alkuperäluokiteltuihin kotoperäisiin rypälelajikkeisiin, joihin törmää Piemonten eri viinialueilla. Piemontessa on hämmästyttävä, paikallisten lajikkeiden variaatioiden rikkaus, joten uuden löytämisestä ei tule loppua.
Mutta kyllä, Barolo ja Barbaresco ovat luontaisia valintoja, kun etsin täydellistä ylivertaisuutta.

”Jotkut sanovat, että Barolo on tarkoitettu vain erityistilaisuuksiin, mutta minä sanon, että se muuntaa minkä tahansa tilaisuuden erityiseksi.”

Mikä tekee Barolosta niin erityisen?
Mitä enemmän luulet, että tunnet ja tiedät Barolon, sitä enemmän se yllättää monimuotoisilla ilmenemisellään. Kun tuoksuttelet ja maistelet sitä, on kuin lasissasi olisi kaleidoskooppi: joka kerta kun liikautat sitä lasissa, se paljastaa uusia kuvia mieleesi ja ennen näkemättömiä nyansseja.
Olisitko valmis vaihtokauppaan, jos saisit Suomen parhaan perunapellon pientä piemontelaista viinitilaa vastaan?
Kutsuisin perunapellon omistajan kotiini Piemonteen. Hän voisi tuoda mukanaan pyttipannua ja minä avaisin pullollisen mukavaa viiniä.
Aterian aikana varmaan huomaamme, että voimme aina jakaa perunamme ja viinimme keskenämme, plus me molemmat olemme saaneet uuden ystävän! Tilanne on siten win-win.

Kuva: Mario Ferrero

Mikä on Barolon tulevaisuus? Onko siitä tulossa puhtaasti luksustuote?
40 vuotta sitten olisi ollut hullu tai urhea, jos olisi olettanut Barolosta tulevan tunnettu viini maailman laajuisesti, kuten se on nyt. Onneksi sen aikaiset tuottajat olivat riittävän hulluja, urheita ja päättäväisiä.
Itse asiassa Barolo on syntynyt alun perin luksusprojektina 1800-luvun puolivälissä. Alkujaan se syntyi erään markiisin, kreivin ja kahden kuninkaan tilojen luomuksena. Tavoitteena oli tuote, joka olisi ollut heidän alueensa korkein edustaja.

”Barolo ei ole ollut koskaan arkiviini viljelijöillekään – ei edes Barolon kylässä – tuottajat ovat juoneet yksinkertaisempia viinejä kotona.”

Baroloa myytiin, jotta saatiin perheelle toimeentuloa, tai sitä juotiin vain erityisissä tilaisuuksissa.
Kaikissa maailman historiallisissa viinintuottajamaissa viini on ollut joka päiväistä ravintoa läpi vuosisatojen. Sitä on pidetty elintärkeänä. Mutta vasta viimeisten sukupolvien aikana siitä on tullut nautintoa ja luksusta, laatu on noussut huimasti ja määrät ovat laskeneet.
Tämän seurauksena myös hinnat ovat nousseet. Laatu vaatii kovaa työtä, investointeja, aikaa, tutkimusta ja pitkäjänteisyyttä. Missään vaiheessa tuotantoa viinitilalta lasiin ei voi tehdä kompromisseja. Kaikki tämä maksaa, mutta yhä useampi maailmassa on valmis maksamaan työstä kunhan laatu on todellista. Kilpailluilla markkinoilla, joka tulee yhä valikoivammaksi, Barolon kasvava menestys on paras osoitus sen erinomaisuudesta.
Kuinka pitkään hinnat voivat nousta, ja onko kehitys hyväksi viinille ja Piemontelle?
Parhaiden Barolo-tilojen hinnat ovat nousseet merkittävästi viime vuosina, mutta hinnat ovat yhä kaukana parhaiksi luokitelluista alueista kuten Burgundista, joten teoriassa hintojen nousulle on vielä tilaa. Mutta esimerkiksi Langhessa lähes kaikki viinitilat ovat perhevetoisia ja näillä heillä on hyvin vahvat siteet maahan, jonka he ovat omistaneet jo 6-8 sukupolvea.

Kuva: Mario Ferrero

Tällaisen tilan myynti tarkoittaa elämän tarkoituksen siteiden ja juurien katkaisemista. Ne ovat asioita, jotka ovat korvaamattomia. Tämän takia maan myynti on erittäin harvinaista Barolossa ja Barbarescossa siitäkin huolimatta, että silmien edessä olisi hyvinkin korkeita tarjouksia.
Siitä huolimatta pienimuotoiset, fiksut maan myynnit ja strategiset kumppanuudet sekä yhteistyö viisaiden sijoittajien kanssa voivat tuoda pääomia alueellemme. Jos rahat sijoitetaan takaisin viinitilolle, ne voivat olla tärkeä tie yhä korkeampaan laatuun.
Nebbiolo näyttäytyy ihmeellisenä rypäleenä, joka tuottaa hienoja viinejä kuten Baloloa, Barbarescoa ja muun muassa Gattinaraa ja Roeroa. Miten kuvailisit Nebbioloa, jos se olisi henkilö?
Koko maailmassa kukaan muu ei ole osannut vastata paremmin kuin Angelo Gaja (tähtituottaja Barbarescosta) muutama vuosi sitten:

”Cabernet on kuin John Wayne siinä missä Nebbiolo on kuin Marcello Mastroianni.”

”Cabernetissa on vahva persoonallisuus, avoin ja helppo ymmärtää ja se on dominoiva. Jos Cabernet olisi mies, hän suorittaisi aviovelvollisuutensa joka yö sängyssä, mutta aina samalla kaavalla. Nebbiolo taasen on se syvällinen, hiljainen mies nurkassa, vaikeasti ymmärrettävä ja huomattavan kompleksinen.”
Maanvelys on kovaa työtä. Uskotko, että Piemonten viinitiloilla riittää työvoimaa ja perheitä työskentelemään tulevaisuudessa?
Aiemmissa sukupolvissa valinta jäädä tilalle viljelijäksi sen sijaan, että lähti kaupunkiin tehdas- tai toimistotyöhön, oli kova päätös – se oli jopa häpeällistä. Mutta se entusiasmi ja ylpeys, taito, kyky ja energia, jotka näkyvät nyt esimerkiksi Langhen alueen nuoren viljelijäpolven työssä, vakuuttaa minut. Ei ole epäilystä, ettei alueella olisi hieno tulevaisuus.
Mikä on suurin ero italialaisen ja suomalaisen viinin rakastajan välillä?
Suurin osa italialaisista kuuluu kulttuuriin, jossa juodaan vain paikallisia viinejä ja jossa viini kuuluu luontaisesti aterialle. Siten heillä on luonnollisesti muokkautunut makuaisti ja kyky ymmärtää laatua. Mutta toisaalta tämä johtaa usein uteliaisuuden puutteeseen löytää uusia viinejä, makuja ja tuotantoalueita.
Suomalaisten tietoisuus viineistä kasvaa koko ajan, ja he ovat siirtymässä viikonloppukuluttamisesta gastronomiaorientoituneeseen lähestymiseen: sitä mukaa kun he kiinnostuvat hyvän syömisen iloista, juomat seuraavat rinnalla. Tämä on hieno mahdollisuus italialaisille viineille, joilla on hyvä hinta-laatu -suhde ja mahtava monimuotoisuus, josta on löydettävissä helposti kumppani eri ruoille.
Mitä viinin taika on sinulle?
Viini on paras, tehokkain ja hauskin tapa yhdistää ihmiset.

”Viinipullon jakaminen muiden kanssa on paras tapa aloittaa keskustelut ja ymmärtää toisiamme.”

Mitä suomalaisella yleisöllä on lupa odottaa Barolo & Friends Eventista?
Tapahtumamme nimeen on kirjoitettuna idea: näemme viinin rakastajat ystävinä, joille avaamme kotimme, enemmän kuin vain ”potentiaalisille asiakkaille”.
Jokainen, joka on käynyt perhevetoisella viinitilalla Piemontessa ymmärtää, mitä tarkoitan. Tämä tapahtuma palauttaa saman kokemuksen.
Sähköpostissa Sandrolta tulee vielä viesti, selvällä suomella:
”Kiitos paljon, nähdään pian!
Sandro”
Barolo & Friends Event -ohjelma 7.11.2017
Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki

Barolo & Friends Event on vuotuinen tapahtuma, joka kiertää mm. Kööpenhaminassa, Hampurissa, Berliinissä, Århusissa, Bernissä, Stavangerissa ja mm. Oslossa. Viisi Tähteä on Helsingin tapahtuman mediayhteistyökumppani.
Tapahtuma on syntynyt yhteistyössä Piemonten viini- ruoka- turismiorganisaatioiden kanssa.
Ammattilaisten ohjelma
Ammattilaisille: klo 10.00 / 13.00 Walk Around Tasting
Ammattilaisille: klo 12.00 / 13.00 Master class / Sandro Minella: Barbera-vertikaali: Parhaat vuosikerrat 2016 to 2005. Maistelussa on 10 viiniä
Ammattilaisten ilmoittautuminen sähköpostilla:
Viinin ystävien ohjelma
Klo 14.00 / 18.00 Walk Around Tasting
Walk Around Tasting klo 14–18 / 15€
(+ Sandro Minellan Master Class -luento yhteensä 30€)
Sandro Minellan Master Class -luennot
Viinin ystävät: klo 14.00 / 15.00 Master class: Barberan ilmeet (7 viiniä maistelussa)
Viinin ystävät: klo 15.30 / 16.30 Master class: Barolo, Barbaresco and Roero – kolme kuningasta (6 viiniä maistelussa)
Viinin ystävät: klo 17.30 / 18.30 Master class: Upeat Piemonten alkuperäislajikkeet (7 viiniä maistelussa)
Ennakkoliput: Barolo & Friends Event
Lisätietoja
Baroloevent.com
Facebook: BaroloEvent
Kuvat: Mario Ferrero
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments