A

Alko sössi Kyrön viskin julkaisun – verkkokauppa takkusi ja suunniteltu arvonta oli laiton

Kyrö Distillery Companyn Single Malt Rye Whisky julkaistiin tänään kuluttajamyyntiin.

Päivästä piti tulla Suomen viskikansan juhla niukan saatavuuden hengessä.

Ensimmäiset jonoon asettuneet Helsingin Arkadiankadun Alkon eteen olivat tulleet jo klo 6.15. Kello 8.30 mennessä jonoon oli kertynyt 30 henkeä, joka tarkoitti sitä, että ”yksi pullo per asiakas” -periaatteella jokaiselle kauppaan tulleelle pullolle oli omistaja.

Viskin julkaisu ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Jo ensimmäinen närkästystä aiheuttanut kömmähdys oli Alkon päätös pistää nettikauppaansa kuuluneet 30 pulloa myyntiin keskellä yötä.

Sekä viskijonossa että sosiaalisessa mediassa manattiin, miten yöllä jo klo 03 mennessä kaikki pullot oli myyty.

Kuluttajat ovat valittaneet myös sitä, miten pullojen myyntiin tulosta ei ollut ennakkoilmoitusta, vaikka tavanomaisesti näin tapahtuu niille, jotka ovat jättäneet palveluun ilmoituspyynnön.
Närkästystä lisäsi myös se, että Arkadian Alkoon tuli myyntiin vain 28 pulloa, luvatun 30 sijaan. Alkosta kerrottaan, että näin tapahtui, koska monopoli varautui mahdollisiin vahinkoihin pitämällä kaksi pulloa varastossa korvauspulloina.
Alkon viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho kommentoi asiaa kertomalla Viidelle Tähdelle, että Alkon verkkokaupassa kehitetään vielä tuotelanseeraustapoja.
Alkon virallinen linja kertoo myös, ettei heillä ole tapana mainostaa yksittäisiä tuotteita, vaikka se on aikaisemmin ilmoittanut kuluttajille tuotteiden saatavuudesta heidän sitä pyydettyä. Näin ei kuitenkaan tällä kerralla toimittu.
Vaikka Arkadian myymälässä noudatettiin ”yksi pullo per asiakas” -periaatetta, ei nettikaupassa tätä rajoitusta ollut, sillä Alkon tuliterässä verkkokaupassa ei ole toimintoa, jolla myyntiä voi rajoittaa. Siten on mahdollista, että rajoitetun erän ovat haalineet itselleen pieni ryhmä yöllä hereillä olleita ostajia, vaikka Iso-Aho vakuuttaa, ettei näin ole käynyt.
Iso-Aho lisää vielä, että ne kaksi pulloa, jotka eivät tänään Arkadian Alkossa päässeet myyntiin, vapautetaan myyntiin.
Pullot myydään joko Arkadian myymälässä tai Alkon verkkokaupassa, mutta Alko ei voi lain mukaan ilmoittaa tarkkaa ajankohtaa.
Alun perin Alkolla oli suunnitelmissa järjestää kahden varapullon osalta julkinen arvonta, johon kuluttajat olisivat voineet ilmoittautua.

Valvira kuitenkin linjasi tämän päivän aikana Viiden Tähden kyseltyä Alkon arvonnan laillisuutta, että

arvonta on alkoholilain mukaan kielletty, joten suunnitelma hylättiin.

Ne kuluttajat, jotka eivät ehtineet saada omaa pulloa Alkon toiminnan takia, joutuvat odottamaan perjantaita, jolloin alkaa Kyrön viskin virallinen ravintolamyynti.
Lisäksi, jos haluaa oman pullon, joutuu odottamaan marraskuuta, jolloin seuraava erä vapautetaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Tämän jälkeen Alko tiedottaa uusista eristä kuuden kuukauden välein.
Kyröllä sen sijaan ollaan tyytyväisiä julkaisuun.
”Tavaraa voisi olla enemmän. Pullojen rikki menemiseen ja nettimyynnin aloittamiseen emme kuitenkaan voineet vaikuttaa. Muuten julkaisu sujui meidän osalta erinomaisesti: viskiä maistaneilta on tullut hyvää palautetta ja ruisviski on herättänyt kiinnostusta!”, kommentoi Kyrön Mikko Koskinen.
Teksti ja kuva: Mikael Malmivaara

CategoriesVäkevät

Facebook Comments