Alko haluaa palvella uudistuvaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa entistä paremmin, kertoi monopoliyhtiö tiistaina. Alkon myynti oli yhtensä yli 1,1 miljardia euroa viime vuonna. Bisnes väheni 21 miljoonalla eurolla, mutta vastuullisuustyössä menee lujaa. Pitkäripaisissa katsotaan asiakkaiden paperit joka kolmas sekunti.
Laissa valtionyhtiö Alkon päätehtäväksi on määritelty alkoholihaittojen vähentäminen myymällä kansalaisille alkoholijuomia. Viime vuonna toteutuneen alkoholilain kokonaisuudistuksen myötä valtionyhtiö on määritellyt missiokseen lauseen Maailman vastuullisin tapa myydä alkoholia.
Alkon vastuullisuustyö koostuu monista palasista kuten tuotteiden vastuullisesta myynnistä, syrjäytymisen ehkäisemisestä, vastuullisesta ja läpinäkyvästä hankintaketjusta sekä suomalaisen juoma- ja ruokakulttuurin kehittämisestä.
Uudella strategiakaudellaan Alko haluaa tarjota asiakkailleen vieläkin parempia asiakaskokemuksia kuin tähän saakka. Yhtiöllä on neljä strategista painopistettä: maailmanluokan palvelua, nautinnoksi mutta vastuullisesti, innostumalla onnistumisia sekä ketterä ja tehokas.
Yhtiö otsikoi viime vuoden tilinpäätöstiedotteen napakasti, että Alko tarjosi kaupan alan parasta palvelua vuonna 2018. Otsikon keksiminen ei aiheuttanut viestintäosastolle suurta päänvaivaa, sillä vuosi sitten tilinpäätöstiedotteen otsikko oli Alko tarjosi vastuullista ja kaupan parasta palvelua vuonna 2017.
Tehtävä ja vastuullisuuden missio on sisäistetty yhtiössä hyvin. Kirjainyhdistelmä vastuu esiintyy Alkon vuosikertomuksessa 469 kertaa, merkkijono alkoholi 338, palvelu” 176, euro 97, valvon- 79 ja nautin- 7 kertaa.
Alkon vastuullisuutta sekä asiantuntevaa palvelua mitatataan monin keinoin. Vastuullisuustyössä luvut ovat itseisarvo.
Alkon myymälöissä oli yhteensä 55 miljoonaa asiakaskäyntiä vuonna 2018. Kassakone tosin kilahti vajaat kolme miljoonaa kertaa harvemmin kuin edellisvuonna. Asiakkailta tuli 85 000 palautetta, ja erityisesti verkkosivujen chatissa kävi pulina. Chattihuonessa yhtiön johto toimitusjohtajaa myöten otti tuntumaa asiakaspintaan.
Vastuullisuus on ennen kaikkea valvontaa. Asiakkaan henkilöllisyys tarkistettiin pitkäripaisissa vuoden aikana 4,6 miljoonaa kertaa. Välittämisepäilyjä tarkistettiin lähes 360 000 ja päihtymystarkistuksia tehtiiin 577 000 kertaa eli kontrolli pelasi 5,5 miljoonaa kertaa.
Toimitusjohtaja Leena Laitinen muistutti tiistaina tilinpäätösinfossa, että Alkon henkilökunta tarkistaa asiakkaidensa paperit joka kolmas sekunti. Tosin tieto on peräisin vuodelta 2017, jolloin Alkolla oli aukiolotunteja nykyistä vähemmän. Mikäli sekuntivauhti pitää yhä kutinsa, taajuus papereiden katsomisessa on vain parantunut.
Alkolla on siis paljon yhteiskunnallisia tehtäviä. Siinä sivussa monopoliyhtiö ehti viime vuonna myydä reilut 20 miljoona litraa väkeviä, 55 miljoonaa litraa viiniä sekä liki 10 miljoonaa litraa panimojuomia.
Tosin alkoholijuomien myynti väheni edellisvuodesta noin 8 miljoonaa litraa ja liikevaihto putosi 21 miljoonaa euroa. Myynnin vähenemiseen vaikuttivat sekä alkoholiverojen korotukset että päivittäistavarkaupoissa myytävien juomien rajan nouseminen 5,5 prosenttiin.
Unohtaa ei sovi, että kaupaksi meni myös vajaat puoli miljoonaa litraa alkoholittomia juomia. Alkon viestinnälle ja yhtiön trendikkäälle imagolle tärkeiden alkoholittomien tuotteiden osuus litramyynnistä on 0,6 prosenttia.
Valtiolle 1,1 miljardin liikevaihdosta monopoliyhtiö tilittää osinkoina 30 miljoonaa euroa. Alkoholiveroina juomista kertyi valtion kassaan 600 miljoonaa.
Toimitusjohtaja Leena Laitinen totesi tilinpäätösinfossa huojentuneena, että Alkon tulos oli jopa budjetoitua parempi. Panimojumien myynnissä oli odotettavissa, jopa 75 prosentin vähennys, mutta oluiden myynti putosi vain noin kolmanneksella ja lonkeroilla puoleen edellisvuodesta.
Laitista ei huoleta eduskuntavaalien yhteydessä jälleen virinnyt keskustelu viinien myynnin vapauttumisesta päivittäistavarakauppohin. Hän muistuttaa, että kauppojen myynnin laajentamisella ovat varjopuolensa.
Laitinen muistutti, että THL:n laskelmien mukaan kokonaiskulutus pomppasi 0,6 prosentin nousuun. Poikkeuksellisen lämpimällä kesällä ei toimitusjohtajan mukaan ollut mitään todistettavaa merkitystä alkoholijuomien myynnin kasvuun.
”Kansalaisista 59 prosenttia on sitä mieltä, että Alko ja sille annettu yksinoikeusasema ovat hyviä tapoja rajoittaa alkoholihaittojen laajuutta. Myös muut sidosryhmät kiittävät Alkoa vastuullisesta toiminnasta. Raittiuden Ystävät ry palkitsi Alkon julkaiseman Lydia-pelin mobiiliversion vuoden raittiustekona”, toimitusjohtaja kirjoittaa vuosikertomuksessa.
Teksti: Heikki Kähkönen, kuvat: Alko Oy.
Facebook Comments