A

AeroPress-kahvin Suomen-mestaruus Kaffa Roasteryyn

Helsingin Punavuoressa järjestettiin elokuun lopussa AeroPress kahvin SM-kisat. Jo monta vuotta järjestetyt kisat pidettiin tällä kertaa Kaffa Roasteryn tiloissa. Kilpailuun osallistui noin 30 kahviammattilaista ja harrastajaa.

Voittaja Sandra Halme valmistaa finaalikahviaan.

Tälle vuodelle ei ollut ennakkosuosikkia, sillä viime vuoden voittaja Jussi Laitinen ei ollut paikan päällä puolustamassa titteliään. Osallistujien kirjo oli suuri: mukana oli sekä innokkaita kahvin harrastajia että ammattibaristoja.
”Olen käyttänyt AeroPressia jo kolme vuotta kotona. Olen juonut kahvia yksin, koska vaimoni ei juo kahvia. Ajattelin nyt tulla kisaamaan ihan vain kiinnostuksesta”, kertoi eräs nimettömäksi jäänyt kisaaja.
”Vaikka en menestyisi, ainakin tiedän, että pidän omasta kahvistani”, hän lisäsi.

”Tarkoitus on, että kisa on aika casual. Osa kilpailijoista varmaan harjoittelee kisaan, mutta osallistumuskynnys halutaan pitää aika matalana”, valaisi ideaa Kaffa Roasteryn toimitusjohtaja Svante Hampf.
Panokset olivat suuret, sillä voittaja pääsee edustamaan Suomea tämän vuoden AeroPress MM-kisoihin Etelä-Korean Souliin marraskuussa. Lauantain kisat olivat kuitenkin myös Suomen kahviväen juhlaa ja tunnelma oli sen mukainen.
Osallistujat olivat etukäteen saaneet kisaan kaksi pussia Samples Coffeen paahtamaa kahvia.
”Pussit ovat samaa kahvia, mutta eri paahtoerää, joten kilpailijat voivat valita kumpaa käyttävät. Kahvin on kuitenkin riitettävä sekä harjoitteluun että kisaamiseen”, kertoi erikoiskahvijärjestö SCAE Finlandin Jonna Korhonen.

Kisan formaatti keräsi kaikki osallistujat kahdeksaan neljän hengen ryhmään, joissa jokaisen ryhmän voittaja pääsi etenemään välieriin. Voittajat kilpailivat kaksintaistelussa finaalissa.
Välierissä kakkosiksi jääneet pääsivät kilpailemaan pronssiottelussa. Jokaiseen erään kuului kahdeksan minuuttia kahvin valmistukseen, minkä jälkeen tuomaristolla oli 30 sekuntia aikaa maistella kahveja ja päättää erän voittaja.
Tämän vuoden tuomaristoon kuuluivat Kaffa Roasteryn Michael Akins, Ravintola Askin Linda Stenmann-Langhoff sekä kahvin paahtaneen Samples Coffeen perustaja Roman Koplatski.
Kolmikon päätökset olivat pääosin yksimieliset. Tuomarien menetelmä oli myös yksinkertainen.
”AeroPress-kisat ovat muihin kisoihin verrattuina helpommat. Kaikki kahvit on tehty samoista pavuista ja samalla laitteella.” Koplatski kertoi.
”Meidän oli valittava, mikä kuppi on parhaiten tehty ja missä kahvin maku tulee parhaiten läpi”, lisäsi Stenmann-Langhoff.
Tuomaristo arvostelee kahvia.

Iltapäivällä alkaneet kisat ratkesivat lopulta vasta iltamyöhään. Fnaalin voittaja oli Kaffa Roasteryn kahvilamanageri Sandra Halme. Toisen sijan vei Kööpenhaminan The Coffee Collectiven Mikaela Wallgren. Pronssia sai El Fantin Luis Benalcazar.
Seuraavat kahvikisat Suomessa järjestetään vasta ensi vuoden Helsinki Coffee Festivalin yhteydessä. Niitä odotellessa kahvin ystävän kannattaakin suunnata Kaffaan kokeilemaan suomenmestarin tekemää AeroPressia.
Teksti: Mikael Malmivaara
Kuvat: Mikko Horko

CategoriesYleinen

Facebook Comments