K

Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokapalkinnot kotimaisen kalan ja lähiruoan edistäjille

Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot on jaettu neljälle lähiruoan, ruokaperinteiden sekä kotimaisen kalan käytön edistäjälle. Palkinnot saivat Jukkola Food, toimittaja Riitta Mustonen, yrittäjä Janne Pihamaa sekä Pro Kala.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston 2800 euron ruokakulttuuripalkinnot jaettiin Helsingissä torstaina. Rahaston asiamies Petri Kolmonen sanoo, että palkitut ovat ansiokkaasti edistäneet suomalaista ruokakulttuuria joko valtakunnallisesti tai paikallisesti oman työnsä kautta

”Valinnoissa näkyy tänä vuonna lähiruoka ja työ sen hyväksi, maakuntien ruokaperinteet sekä kotimaisen kalan käytön lisäämiseksi tehty työ”, Kolmonen perustelee.

Palkinnonsaajista päätti Kordelinin säätiön hallitus.

Jukkola Food Oy: Ylijäämämaidosta juustoa – Innovatiivista maaseutuyrittäjyyttä Keski-Pohjanmaalla

Kokkolan Lohtajalla sijaitsevan Jukkola Foodin juuret ovat kahden pariskunnan omistamissa lypsykarjatiloissa, joiden kiintiöiden ylijäämämaitoa alettiin yhdessä hyödyntää 30 vuotta sitten. Siitä alkoi leipäjuuston valmistus pieninä määrinä kotioloissa.

Leipäjuuston rinnalle syntyi muita maitotaloustuotteita, kuten jogurttia, kypsytettyjä juustoja ja voita. Vuonna 2014 yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Vetovastuu siirtyi vanhemmilta kahdelle seuraavalle sukupolvelle. Yritys työllistää kokopäiväisesti seitsemän ihmistä.

”Jukkola Food on esimerkillinen menestystarina maaseudun kasvuhakuisesta ja innovatiivisesta perheyrittäjyydestä, joka tuo työtä usealle henkilölle ja tuottaa laadukkaita maitotaloustuotteita paikallisista raaka-aineista”, perusteluissa todetaan.

Jukkolan juustotuotteita. Kuva: Jukkola Food Oy.

Ruokatoimittaja Riitta Mustonen: Suomalaisen ruoan ja sen tekijöiden ansiokas esiin nostaja

Riitta Mustonen kirjoittaa suomalaisesta ruoasta ja sen tekijöistä Maaseudun Tulevaisuuteen ja Kantri-kuukausiliitteeseen. Hän on vuosikymmenten ajan vaalinut maakuntien ruokaperinteitä ja -kulttuuria monipuolisella viestinnällä.

”Mustosen Ruisvoimaa-kirja kertoo rukiin tiestä pellolta suomalaisten ruokapöytiin. Rukiin tuotannon lisäksi kirjassa käydään läpi muun muassa sen historiaa ja terveysvaikutuksia. Jaakko Kolmonen oli ahkera ruisleivän puolestapuhuja. Hänet on nostettu kirjassa ansiokkaasti esille”, valitsijat perustelevat.

Mustonen on myös kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoitunut maatalous- ja ruoka-alan kollegoiden kanssa ja toiminut keskeisissä luottamustehtävissä alan yhdistyksissä ja järjestöissä.

Ruokatoimittaja Riitta Mustonen. Kuva: Andres Teiss.

Viljelijä ja yrittäjä Janne Pihamaa: Lähiruokatoiminnan kehittäjä sekä maaseudun elävöittäjä

Janne Pihamaa on Pihamaan viini- ja puutarhatilan isäntä Asikkalan Kalkkisissa. Tilalla viljellään mansikkaa, perunoita ja muita kasviksia. Tilaviinit tulivat tuotantoon 2000-luvun alussa. Samaan aikaan Pihamaasta tuli sukupolvenvaihdoksessa tilan isäntä. Myöhemmin toiminta laajeni olutpanimolla.

Pihamaan pihapiirissä palvelee kesäisin suuren suosion saanut tilapuoti, jossa on myynnissä mm. oman tilan tuotteita. Yläkerrassa on Viinitupa. Janne Pihamaa on ollut keskeinen voimahahmo lähiruokatori Heinolan Heilan syntymisessä.

”Heilassa on yli 250 suomalaisen pientuottajan parhaat tuotteet.  Yritys on ainutlaatuinen näyteikkuna pienyrittäjien tuotteisiin ja niiden merkittävä markkinapaikka”, raati toteaa.

Janne Pihamaa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Pro Kala ry: 25 vuotta kotimaisen kalan ja kala-alan äänitorvena

Vuosien ajan Pro Kala on vienyt toiminnanjohtaja Katriina Partasen johdolla erityisesti kotimaiseen kalaan liittyvää myönteistä mielikuvaa ja viestiä eteenpäin. Modernilla tavalla, perinteitä unohtamatta, yhdistys viestii käytännönläheisesti ja monipuolisin menetelmin, miten ja miksi syödä kalaa, oli se sitten silakkaa, kasvatettua kirjolohta tai järvikalaa.

Verkkosivuilla olevat reseptit ovat moderneja ja kaikkien käytettävissä. Yhdistyksen ansiosta kalatieto ja kalojen käsittelytaidot ovat uineet kotitalouksiin, oppilaitoksiin, tukku- ja vähittäiskauppoihin sekä ammattikeittiöihin. Lisäksi Pro Kala on välittänyt alan tietoa poliittiseen päätöksentekoon sekä median hyödynnettäväksi.

Pro Kala tekee ansiokasta työtä suomalaisen kalan käytön edistämiseksi. Kuva: Andres Teiss.
CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments