U

Uusia ravintoloita pukkaa kuin ennen koronaa – lue lista avauksista ja osallistu tulevaisuususkoon

Koronan jälkeisen ajan Uusi Normaali tarkoittaa ravintola-alalla merkeistä päätellen tulevaisuususkoon palaamista, aikaan ennen pandemian riehaantumista. Uusia ravintoloita aukeaa kaikissa suurissa kaupungeissa. Osa ravintola-avauksista on päätetty jo ennen koronaa, osa perustamispäätöksistä on syntynyt ja kypsynyt pandemian aikana. Myös ammattilaiset liikkuvat liukkaasti uusien unelmiensa perässä.

Aloitetaan korona-ajan pohdintojen tuottamista ammattilaisten irtiotoista, kemioiden ja elämän tilanteen erilaisuuden aiheuttamista liikehdinnästä – tai kuten parisuhteissa usein sanotaan: ”kasvoimme erilleen, eikä asiaan liity mitään dramatiikkaa ja olemme yhä ystäviä”:

Bona Fide -pop up, Helsinki

Johan Borgar irtautui Inarista, jonka komeettamaiseen Michelin-tähden nappaamiseen hän osallistui – aiemmin Kim Mikkolan keittiöstä poistui jo Evelyn Kim – ja luvassa on projekti Bona Fide, joka pop upoi Restaurant Pleinin tiloissa Helsingin Vallilassa 8.7-2.8.

Bona Fidessä ovat mukana Johan Borgarin lisäksi Ilpo Vainonen ja Eeli Kaasinen. Kaikilla on taustaa Chef & Sommelierissa. Kaasinen on työskennellyt myös Grönissä. Sekä Kaasinen että Vainonen olivat Köpiksessä vuoden verran, Eeli Amassissa ja Ilpo ILUKAssa. Kuva Iiris Riihimäki.

Tarjolla on à la carte -annoksia (10-24 €) sekä neljän ruokalajin menu (39 €). Bona Fide -pop up on avoinna ke-pe klo16 lähtien ja sunnuntaisin on luvassa spesiaalilounas klo 13-18. Tarkoitus on ilmaantua pop upina vielä syksylläkin jossakin, ja tähtäimessä on lopulta ravintola avaaminen.

Bona Fide -pop up
Varaukset
Suvannontie 18, 00530 Helsinki

LABB – kokeellinen pop up, Helsinki

LABBin takana ovat maaliskuussa toimintansa lopettaneesta Maannos-ravintolasta tutut Elmo Luoma-aho ja Timo Meriläinen sekä pitkän linjan juoma-alan ammattilainen Jari Mellin. Ryhmää tukee pääkaupunkisedulla toimiva pubi- ja kortteliravintolaketju Onniravintolat (mm. Viisi Penniä)

Sesongin kasvikset ja paikalliset raaka-aineet ovat pääosassa, vaikka raaka-aineita tulee myös muualta maailmasta. Annokset suosivat sekä sekasyöjiä että vegaaneja. Juomien punaisen langan muodostavat modernit, biodynaamiset viinit sekä sesongin yrteillä ryyditetyt cocktailit.

Pop up -ravintola LABB avaa ovensa 2. heinäkuuta kuudeksi päiväksi 11.7. asti perinteisen Karl Johanin tiloissa Helsingin keskustassa. Tavoitteena on löytää myöhemmin oma tila.

LABB
Yrjönkatu 21, 00100 Helsinki
Varaukset täältä

Tomi Björck avaa Helsinkiin

Tomi Björck lähti BW-Restaurantsin ruokatuotteen kehittäjän piisistä samalla, kun Matti Wikbergin ja Tomin keskinäinen sopimus yhtiöön liittyvistä kaupoista täyttyi. Tomihan jäi kasvoksi ravintoloille senkin jälkeen, kun hän myi valtaosan osakkeistaan Vikbergille ja muutti perheineen Australiaan ja perusti sinne Blanca Bar & Dining -ravintolansa Sydneyn Bondi Beachille vuoden 2017 alussa.

Saman tien Björck ilmoitti perustavansa uuden ravintolan Helsinkiin. Tiedossa on jälleen modernia Aasiaa, mutta Australian oppien suodattamana. Lupaus on, että keittiö ei mene päällekkäin BW-Restaurantsin Farangin tai Gaijinin kanssa. Ravintola avautuu maantieteellisesti Brondan ja Gaijinin väliin, sulkeutuneen Pastor-ravintolan tiloihin Erottajanmäkeen.

Björckin tiimin muodostavat keittiössä Serko Rantanen ja Mika Ranin ja salissa Vuoden tarjoilijaksi vuonna 2017 valittu Ronny Malmberg ja äitiyslomalta työelämään palaava vaimo Minka Björck.

Avajaispäivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon.
Erottajankatu 4, 00120 Helsinki

Jari Vesivalon hyppy

Ravintola Olon keittiön luova johtaja Jari Vesivalo punnitsi tilanteensa Michelin-tähditetyn ravintolan jatkokuvioissa, koska ruokatuotetta puristetaan koronan seurausten takia simppelimmäksi. Mies otti ja lähti. Etätulkinta on se, että turistien määrän romahdettua pitkäksikin aikaa, kaikkien tähtiravintoloiden on löydettävä paikalliset asiakkaat uudestaan ja pienemmällä hinnalla kuin aikana ennen koronaa.

Ravintoloitsija Pekka Terävän sanoin ”Olon ruoassa on nyt enemmän rock’n’rollia”. Se ei tarkoita, ettei Olo pyrkisi pitämään tähtensä, mutta kahden tähden haku rahan voimin on nyt tauolla. Kuusi vuotta Olon keittiössä ollut Tuomas Vierelä vastaa nyt keittiöpäällikkönä Olon kehittämisestä.

Jari Vesivalon yllätysveto vei hänet Bistro O Mat Tapiolan keittiön vetäjäksi. Perästä kuuluu. Kuva Bistro O Mat Facebook -sivut.

Vesivalo ei ole rockmiehiä kolmen soinnun uhossa, lavalla haara-asennossa. Sen sijaan sofistikoituneet ja pienillä harmonisilla nyansseilla toimivat nykymusiikin sävellykset ovat hänen erikoisalaansa lautasilla – nyt Jari Vesivalo on ottanut Marko ja Päivi Palovaaran Kirkkonummen Bistro O Mat -Espoon Tapiolan filiaalin vastuulleen. Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja oivaltaakseen, että tarkoituksena on houkutella Michelin-ukko visiitille Helsingin ulkopuolelle – Espooseen.

Madonna on Ville Relanderin ja NoHon yhteinen hanke Helsingin Kalliossa. Kuva Madonnan Facebook-sivut.

Korona-ajan suuria päätöksiä, tai ainakin pohdintojen kypsymisen tuloksia on myös yli viisi vuotta yhteistyötä tehneiden Ville Relanderin ja Richard McCormickin lähteminen omille teilleen, joka on emoyhtiössä NoHo Partnersissakin hyväksytty ja ratkottu parhain päin.

Kesäkuun aikana Richard on ottanut vastuun Katajanokan Holidaysta sekä yhdessä Alex Niemisen kanssa kasvisruokaravintola Yes Yes Yes:istä. Ville puolestaan vastaa The Cock -ravintolasta sekä Kallion kaupunginosan valloittajasta, tuoreesta ravintola Madonnasta. Huomioitavaa on sekin, että kumpikaan ei enää ole Sandron ketjun kanssa tekemisissä.

Madonna

Haapaniemenkatu 5 B, 00530 Helsinki

Espan vastuu Palacen tiimille
Niin ikään NoHon alla toimivan Finacier Groupin ravintola Espa siirtyy Palacen ja Eero Vottosen tiimin vastuulle. Nudesta, BasBasin viinibaarin ja Palacen kautta Espaan siirtynyt Kalle Tanner vastaa keittiön toteutuksesta. Espa on määritellyt konseptinsa siten, ettei sillä ole konseptia muilta osin kuin pyörittäjiensä Vottosen, Saku Tuomisen, Jyrki Sukulan ja Savoyn keittiöpäällikön Helena Puolakan lempiannosten summana. Varmaan Kalle Tannerillakin on lempparinsa.

Muru Viinibaari, Helsinki

Ravintola Murun sommelierin ja ravintoloitsijan Samuil Angelovin haave muuttui todeksi, kun Murun viinibaari avautui kesäkuun puolivälissä. Osoite on sama, jossa samppanjan ystävät kokivat pop up -kuplat vuonna 2019, eli Murusta katsottuna kulman takana Lönkalla. Remonttia pusattiin koronakuukausina. Himmailuna voikin pitää sitä, ettei ravintolaryhmässä ole vielä ollut viinibaaria, sillä talossa on kiistatta Suomen johtavaa viiniosaamista.

Muru Viinibaari on avautunut emoravintola Murun kulman taakse Lönnrotinkadulle. Kuva Muru Viinibaarin Facebook -sivut.

Muru Viinibaarissa on laseittain päivittäin vaihtuva valikoima viinejä. Lisäksi viinilistalta löytyy yli 500 viinin valikoima. Viinibaari tarjoaa myös leikkeleitä, juustoja, risottoa ja Murun keittiön pikkuannoksia.

Muru Viinibaari
Lönnrotinkatu 14, 00100 Helsinki

Viinibaari Apotek, Helsinki

Helsinkiläisiä viinin ystäviä hemmotellaan myös toisella uudella viinibaarilla, kun Apotek-viinibaari aukesi 9.6 historialliseen Joutsen apteekin tilaan Lapinlahdenkadulla Kampissa. Suomen viimeisen jugend-apteekin sisustus vuodelta 1912 säilytettiin lähes sellaisenaan, vain lääkityksen muoto muuttui. Kaikkiaan Apotek-viinibaarin remontti kesti museoviraston valvonnassa suunnittelusta toteutukseen – ja viimein koronarajoitusten hellittämisen jälkeiseen avaukseen – kaksi vuotta.

Apotek Viinibaarin ruoka-annoksia. Kuva Apotek Viinibaarin Facebook -sivut.

Viinit ovat kokonaan omaa Carelia Wines -yhtiön maahantuontia ja keittiöstä nousee pientä safkaa kylkeen. Apotek on samalla hyppäys uudelle pelikentälle, sillä ravintoloitsija Asta Nurmilaukas tunnetaan Töölön kuningattarena (Tin Tin Tango, Kuu, Kuu kuu, Carelia).

Apotek onkin lähinnä toisen polven ravintoloitsijan Tio Tikan voimannäyttö. Joutsen apteekin viimeisen apteekkarin Bengt Mattilan mukaan ennen historiallista apteekkia tilassa toimi 1900-luvun alussa viinikauppa. Siten viinibaariksi muuttumisen myötä tila palaa takaisin juurilleen.

Viinibaari Apotek
Eerikinkadun ja Lapinlahdenkadun kulma

Hello Gorgeous tarjoaa Triplan ravintolatarjonnan kiinnostavinta ruokaa. Kuva Hello Gorgeous Facebook -sivut.

Hello Gorgeous, Helsinki
Hello Stranger -ravintolan sisarravintola Hello Gorgeous
avautui viime perjantaina Triplan kauppakeskuksessa. Kesää ajatellen vahvuutena on myös terassibaari ja livemusisointi sekä DJ:t.

Hello Gorgeous
Kauppakeskus Tripla, Keski-Pasila

Viiskulma, Helsinki

Helsingin Viiskulmassa sijainnut oluttemppeli BrewDog pani lapun luukulle ja ovet säppiin. Kansainvälisen pörssiketjun kassa ei kestänyt koronan kuritusta ja kipurajan ylittäneet pisteet suljettiin muuallakin kuin Suomessa.

Saman tien lokaatioon avautui ravintola Viiskulma, joka sekin askeltaa olutkulttuurin jalanjäljillä. Siinä, missä BrewDog tarjosi tuonti- ja pienpanimoerikoisuuksia, Viiskulma laskeutuu sekä hinnoiltaan että oluttyyleiltään lähemmäs perustasoa. 18 hanasta 10 on panimosopimuksen mukaisesti Sinebrychoffia, Carlsbergia ja Brooklynia. Loput kahdeksan hanaa laskevat vaihtuvan valikoiman pienpanimoiden vaahtoja.

Viiskulma
Laivurinkadun ja Tarkk’ampujankadun kulma.

Muikea Muikku, Helsinki

Momentin Restaurants avaa heinäkuussa Helsingin Verkkosaareen, Kalasataman naapuriin uuden ravintolan nimeltään Muikea Muikku. Ravintola on osa Teemu Lehdon Kalaravintolat-ketjua, ja on sen ensimmäinen ruokaravintola.

Havainnekuvat Muikea Muikun sijainnista Verkkosaaren uudella alueella sekä salikuva. Kuva Muikea Muikku / Kalaravintolat.

Muikean Muikun ruokalista pohjautuu Kalaravintoloiden liikeidean mukaisesti Belgiaan, tällä erää merelliseen ruokamaailmaan. Annosten jakaminen ja rento yhdessä syöminen on ollut myös ruokalistan rakentamisen perustana. Belgia-kiteytystä on avittanut Aki Wahlman.

Belgialainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita naapurimaidensa Ranskan, Saksan ja Hollannin keittiöistä. Annoksia saa monessa koossa, joten kohderyhmänä ovat myös perheet.

Kalaravintoloille tuttuun tapaan juomavalikoima on iso osa Muikeata Muikkua. Oluthanoja Muikkuun tulee seitsemäntoista, joita täydentää laaja pullovalikoima, unohtamatta viinejä.

Muikea Muikku avataan 8.7. Asiakaspaikkoja on 120, kesäisin ulkona palvelee terassi, jossa asiakaspaikkoja on 86. Keittiö palvelee päivisin lounaalta myöhäiseen iltaan.

Muikea Muikku
Capellanranta 3,

Kuva Eeropekka Rislakki.

 

W30, Helsinki

Kristian Vuojärven KV Restaurants Oy:n imperiumiin kuuluu ennestään Kokkikoulu Espa Helsingissä, Billnäsin Ruukin ravintola Raaseporissa, Ravintola Ölvin ja Degeri Sport Pub & Dine Loviisassa sekä catering-palveluja. Uusin avaus on Restaurant W30, joka toteuttaa ranskalaisskandinaavista linjaa keittiössä. Salissa saa nauttia valkoisista pöytäliinoista, jotka ovat linjassa rakennuksen arvokkuuden kanssa.

W30
Unioninkatu 30, 00100 Helsinki

The Other One Thai Kitchen, Helsinki

Kluuvin kauppakeskuksen uudessa, toisen kerroksen ravintolamaailmassa Kluuvi Kitchenissä on avautunut aiemmin Tikkurilasta tutun The One Thai Kitchenin viritetty versio The Other One Thai Kitchen. Ravintola lupaa modernia thairuokaa viineineen sekä kekseliäitä cocktaileja. Ravintolakeskittymässä ovat NoHon tutut Hanko Sushi ja Pizzarium. Muita ovat Vegoshi, Eat Your Greens, ja uusina SpeakEasy Chicken Wings ja More Tea.

Gastrogrill Muré, Helsinki

Muré on ravintola, joka ei koskaan kerennyt aueta ennen ravintoloiden sulkutoimia, vaikka se oli täysin valmis henkilökuntaa myöten. Nyt ovet ovat auki ja lupaus maailman parhaasta lihasta lunastetaan joka päivä.

Kyse on Atrian lihatalon omistamasta näyteikkunaravintolasta, joka on keskittynyt lihan ystävien iloksi lihoihin. Mutta ei mihin tahansa lihaan: keittiöpäällikkö Teemu Bomanin keittiöstä tarjoillaan mm. World Steak Challenge -kilpailun kahdesti voittanutta, marmoroitunutta unelmaa, joka haastaa mennen tullen wagyun maineen.

Teemu Boman ja Murén henkilökunta. Kuva Gastrogrill Murén Facebook -sivut.

Murén periaatteet ovat käsityö ja parhaat raaka-aineet, mutta lihan pisteytysjärjestelmä, jossa huomioidaan kolmiyhteys: mureus, marmoroituminen ja maun voimakkuus.
Tummaksi sävytetyn salin syleilyssä myös viinit on valittu lihalle sopiviksi.

Gastrogrill Muré
Korkeavuorenkatu 4, 00150 Helsinki

Rivoli Yard, Helsinki

Hotelli Rivoli Jardin on avannut sisäpihalle kesäterassin nimeltään Rivoli Yardin, jossa on terasseille tyypillinen juomakattaus, mutta myös DJ-vetoista menoa. Sisäpiha itsessään Helsingin keskustan pihakuiluna luo urbaania tunnelmaa. Terassi oli suunnitelmissa jo alkuvuodesta, mutta korona lykkäsi avaamisen kesäkuulle. Asiakaspaikkoja Rivoli Yardinissa on 110 ja se on avoinna klo 11-23.

Rivoli Yard
Kasarmikatu 40, 00100 Helsinki

Kansallismuseon Puutarhaterassi, Helsinki

Yksi Helsingin keskustan harvoista puistossa sijaitsevista terasseista aukeaa 1.7. Kansallismuseon Kesäpihalla. Kansallismuseon museokahvilasta ja Puutarhaterassista vastaa Kanresta.

Omenapuiden katveessa toimiva 30-paikkainen Puutarhaterassi tarjoaa juomia virvokkeista samppanjaan ja erikoisoluisiin. Myös museon sisältä Museokahvilasta ostetut tuotteet voi nauttia pihapuiston paviljongissa.

Kuva Kanresta.

Tavoite on tarjota salaisen puutarhan omainen hetki vastapainona katujen vilinälle. Terassi on avoinna alkusyksyyn asti säiden ja kysynnän mukaan. Pihalla on kesän aikana useita tapahtumia. Esimerkiksi 7.7.2020 Kesäpihalla ja Kansallismuseota ympäröivillä muureilla aukeaa kansainvälisen juryn kuratoima Helsinki Photo -valokuvafestivaali. Terassi on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 14-20 säävarauksella.

Fat Lizard Biergarten

Espoossa sijaitseva Fat Lizard -panimo on avannut koronan kuristaman jakelun laskun takia oman Fat Lizard Biergartenin. Kysymys on puhdashenkisestä panimon yhteydessä olevasta tap-roomista, joka saadaan auki lähitulevaisuudessa, mutta aloitukseen kuuluu terassi, joka on saatu jo auki. Konseptiin kuuluu ajoittain livemusa sekä food truck -toiminta.

Luvassa on oluen kanssa yhteensopivaa livemusaa. Kuva Fat Lizard Biergarten Facebook -sivut.

Fat Lizard Biergarten
Lämpömiehenkuja 3, 02150 Espoo

The Glass, Helsinki

The Glass on ravintola Juuresta tutun Jarkko Myllymäen ja alan moniottelijan Yrjänä Raitasen pohjolabistro-baari-kahvila, joka avataan elokuussa Valokuvataiteen museon keskustan pisteen yhteyteen Kämp Gallerian kellarikerrokseen, mutta omalla sisäänkäynnillä kauppakeskusreitin lisäksi. Itse museo sijaitsee Kaapelitehtaalla, joten sillä on tarve näkyä projektilla myös Helsingin keskustassa.

The Glass
Kämp Galleria
www.theglass.fi

Senaatintorilla tavataan, Helsinki

Tänään 1.7. aukeaa Senaatintorin suuri kesäterassialue, jossa haetaan urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Kyseessä on kaupungin organisoima kokeilu, josta toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen. Kait pieni ajatus on suotu myös ravintoloiden toipumiselle rajoitusten jälkeisessä ajassa.

Onnea kokeiluun! Torilla tavataan!

Senaatintorin kesäterassin muodostavat 16 helsinkiläistä laaturavintolaa, jotka tarjoavat monipuolisia makuelämyksiä paikallisille ja kaupungissa vieraileville. Kattaukseen kuuluu aamiaisia, lounaita, pizzaa, silakkaa, tapaksia, fine diningia, premiumhodareita, cocktaileja ja paikallisia pienpanimo-oluita.

Torialueen suunnittelussa on huomioitu koronaan liittyvät turvallisuustekijät. Pohja muistuttaa ruutukaavaa, jonka tehtävänä on kaupunkihistoriassa estää tulipalon leviäminen sekä järjestyksen ylläpitäminen. Äkäisimmät toriterassin arvostelijat huomauttavat, että torin normaali ylittäminen diagonaalisti on nyt suljettu läpikulkijoilta. Kaikkea ei voi saada pikapäätöksissä.

Ravintoloiden muodostamia palstoja on rajaamassa noin 200 viljelylaatikkoa, joihin on istutettu kukkia ja hyötykasveja. Kohokasvipenkit muodostavat alueelle kulkuväylät ja ne ohjaavat turvallista asiakaskiertoa. Istutusten avulla pöytäryhmät saadaan rajattua asiallisin turvavälein viihtyisästi.

Mukana Senaatintorin kesäterassilla ovat:
Bites Burgers
Bricco Wine Bar
Bryggeri Helsinki
Bakery-Eatery Levain
Ravintola Loop
Muru & Pastis
Paisano
Bar Runar
Ravintola Sea Horse
Skiffer x Seksico Tacos
Sofia Helsinki
Ravintola Sunn
Dogs & Bubbles by Valkoinen Sali
Pizzeria Via Tribunali & SALAKAPAKKA by Son of a Punch
W30
Yes Yes Yes

Turun Tuomiokirkkopuisto ja torialue muuttuvat kesäterassiksi

Tuomiokirkon terassi avautuu tänään 1.7. Alueen operoinnista vastaa Turku Food & Wine Fest Oy, joka järjestää tapahtumia kuten Turku Food & Wine, Turku Craft Beer ja Helsinki Natural Wine.

Turun Tuomiokirkon terassi on auki seitsemän päivää viikossa ja kaikki alueen ravintolat ja baarit vähintään kuutena päivänä viikossa.

Alue aukeaa jo kahdeksalta aamulla, jolloin tarjolla on vastajauhettua kahvia ja aamupalaa. Aamupalan alueella tarjoilee turkulainen Bagel House.

Lounasaika terassilla alkaa kello 12 ja myös samaan aikaan juomatoimijat availevat tiskejään janoiselle lomaväelle. Tiistaista lauantaihin ravintolat pysyvät auki aina kello kymmeneen ja mikäli asiakkaita riittää, aukioloaikoja jatketaan tunnilla. Aukioloajat ovat alueen nettisivuilla.

Ravintolat
Karu Izakaya, japanilainen ruoka
Kuori, kasvisruoka
Tiirikkala, anniskelukahvila
Kakola Brewing Company, pienpanimo-oluet
The Cow, cocktailit
Vinho, viinit
Bagel House, aamupala

Tavoitteena on luoda kaupungin turvallisin terassi. Alue on iso, joten asiakkaat pystyvät olemaan terassilla sekä puistossa turvallisen välimatkan päässä toisistaan. Lisäksi alueella on käsienpesupisteitä ja toistakymmentä automaattista käsidesipistettä.

Alueella järjestetään monenlaista ohjelmaa. Luvassa on myös teemaviikkoja, joista työn alla ovat jo Kakola Brewingin Craft Beer Week ja The Cow’n TIKI Cocktail Week -nimiset erikoisviikot. Keskiviikkoihin sijoittuvan kuusiosaisen Cathedral Park Jazz -sarjan tuottaa muusikko ja Jazz City Turku ry:n toiminnanjohtaja Jussi Fredriksson. Lisäksi alueelle suunnitellaan stand up -komediaa sekä keikkailtoja, joissa paikalliset bändit soittavat lyhyitä keikkoja.

Kokka Bistro & Bar, Lahti

Kokka Bistro & Bar on ravintola Rouxista tutun Kati Onnelan sekä kumppaneiden Sami Häkkisen ja Antti Hietasen uusi rennoksi ilmoittautuva ruoka- ja seurusteluravintola Lahden satamassa, Sibeliustalon vieressä.
Avatussa ravintolassa on olohuonemainen baari, ruokailijoille sali, jossa on isollekin seurueelle soveltuvia pöytiä sekä terassi.

Kuva Kokka Bistro & Bar Facebook -sivut.

Makuja maailmalta on tarjolla rennossa bistrotunnelmassa. Ruokalistalla on mm. omassa Dry Ager -kaapissa raakakypsytettyä lihaa, pöytäseurueen kesken jaettavia annoksia ja artesaanipizzoja. Lounas tarjoillaan klo 11: 00-15: 00. Juomavalikoima palvelee niin oluen kuin viininystävää.

Kokka Bistro & Bar
Borupinraitti 4, 15140 Lahti

Finlayson Café Katto -taidekahvila, Tampere

Tampereen keskustan uusin kattoterassi, Finlaysonin Café Katto avautui juhannukseksi. Taidekahvila panostaa nimensä lupauksen mukaisesti visuaalisuuteen, mutta myös lähialueen tuotteisiin sekä luomuun. Tarjolla on salaatteja, keittoja ja pieniä kahvilasyötäviä.

Käytännössä taidekahvilaa pyörittävät Tamkin Proakatemian opiskelijat sekä osuuskunta Evision.

Lisänä ovat n. 100 000 italialaista tarhamehiläistä, joiden pesät sijaitsevat katolla, ja yhtä pesää voi seurata ikkunaluukun takaa.

Kahvilan tapetit on suunnitellut Klaus Haapaniemi, lisäksi kesä tuo Finlayson Art Arean taiteilijoiden kasviteoksia mukaan.

Tilana on entinen tilaussauna sekä siihen liittyvä terassi. Asiakaspaikkoja on sisällä 30 ja terassilla 50.

Sorella, Tampere

Sasorin skandihenkisen ravintolan ravintoloitsija Sari Sorri on avannut välimerellisen Sorellan Sorin aukiolle Tampereella. Asetelmaa voi kutsua sanaleikiksi, mutta muutoin ote on vakaa ja Sorella vannoo Italian ja Espanjan makuihin viinejä myöten.

Kuva Sorella Facebook -sivut.

Sorella on mainio lisä Tampereen makupalettiin ja sopii tyylikkään rentoa ympäristöä, mutta aitoja makuja hakevalle. Ideana on se, että pelkällä viinilläkin voi piipahtaa. Oluiden osalta vannotaan kotimaisten käsityöläispanimoiden osaamiseen.

1920-luvun rakennuksen kellaritilaan syntyy cocktaileille, elävälle musiikille ja seurustelulle käypä tila.

Sorella Dining & Cellar Club
Vuolteenkatu 20, 33100 Tampere

Hella ja Huone, Tampere, uusi osoite

Hella ja Huone ehti toimia Sorsapuiston laidalla 20 vuotta, mutta se on muuttanut Aleksanterinkadulle Kyttälään, jota kutsutaan Tampereen kulinaariseksi kaupunginosaksi.

Keittiömestari Ilmari Saarikosken ja sommelier Humberto Pulido Garcésin fining dining -linja pitää, mutta uusi terassi antaa mahdollisuuden pienemmälle otteelle lasillisen rinnalle. Muutto on tehnyt ilmeisen hyvää, sillä Aamulehti ehti jo antaa muuttaneelle ravintolalle täydet viisi tähteä.

Hella ja Huone
Aleksanterinkatu 31, 33100 Tampere

Oulussakin tapahtuu

Oulu (tai Kemi) saa hetimiten uuden ravintolan, kun 50 Parasta Ravintolaa -listalla vuosikaudet keikkuneen Ostroferian Jussi Kurkela löytää tilan liharavintolalle, joka tarjoaa paikallisten tuottajien karjaa – myös ikäännytettynä ja riiputettuna. Jussiin saa ja pitää olla yhteydessä tila-asiassa!

Johnny’s Heist Pizza & BBQ, kohta Oulussa
Johnny’s Heist Pizza on koronatarina Kokkolasta, Kaanaanmaantie 12:sta.

Antaa ravintoloitsija Johannes Ylisen itse puhua, miten pizza tuli ja ohitti bed and breakfast -tyyppisen majoitustoiminnan, joka pysähtyi koronapandemiaan kuin seinään. Kotileipomosta lähti selvä menestystuote käyntiin.

Korona sai Johannes Ylisen muuttamaan ammattiaan ja liiketoimintaansa. Hän on tuonut Valorianin pizzauuneja maahan jo pitkään, ja pizzan tekoakin hän on harrastanut italialaisessa opissa. Mutta vasta yhteiskunnan sulkeutuminen toi hänet pizzayrittäjäksi. Syntyi Johnny´s Heist Pizza. Kuva Johnny´s Heist Pizza Facebook -sivut.

”OULU!!! KOHTA AUKEAA JOHNNY’S HEIST PIZZA & BBQ Ravintola!!!”

”Sain inspiraationi aikanaan Italian Toscanan kukkuloilta, jossa sijaitsee pieni Pietrapianan kylä. Nuorena 17-vuotiaana isäni kanssa työmatkalla Firenzessä tutustuin Mario nimiseen ystävääni. Hänen tuhatvuotinen perhesukunsa aloitti pienessä kylässä Regellossa ensimmäisen teollisuuteen käytettävän oliiviöljypuristinlaitteen, saman puristimen oliiviöljyä Pasquinia (paras ikinä) käytämme kaikessa, mitä teemme.”

”Samaisen suvun omistama on myös VALORIANI, joka on pizzauunien A&O. Kymmeniä perättäisiä kesiä vieraillessani tehtaalla Marion kanssa alkoi rakkauteni Pizzaan vain kasvaa, oikeastaan uuni oli sai minut lumotuksi, keitin kotonani omaa soosiani vuosia ja kerran Italiassa tapasin vanhemman, aivan ihanan italialaisen perheen isoäidin samasta Pietrapianan kylästä, joka antoi 400v vanhan reseptin salaisuutena minulle, johon lisäsin muutaman oman jutun.”

Kuva Johnny´s Heist Pizza Facebook -sivut.

Halusin oppia pizzan teon ja sain tilaisuuden Viola Valorianin ja Massimo Valorianin kautta tavata italian Napoletana pizza maestron Giovanni Santarpian, jonka oppiin pääsin ja kenelle olen ikuisesti kiitollinen. Muutaman kk Napolin ja Ischian pizzakierroksen ja koulutuksen jälkeen jatkoin tekemällä pizzaa perheelle ja ystäville, jota olin tehnyt jo 3 vuotta.”

”Samaan aikaan tutustuin myös paremmin tulevaan vaimooni Laraan (Heist) (siitä Johnny’s Heist) ja hänen Isäänsä ja Veljeensä, kotoisin PA US ja heidän aivan älyttömiin slow smoked lihoihin ja kaloihin. Sen jälkeen tänä keväänä, kun korona iski pieneen hotelliimme Kuusamossa ja Villa Iglu meni täysin tyhjäksi, aloin heti myymään kotoa pizzaa kokkolalaisille ja olen saanut tehdä pizzaa, mitä rakastan tehdä ja mikä on intohimoni.”

”Kiitos! Avaamme 4-5 Uutta Johnny’s Heist Ravintolaa 2020-21.
Miksi kirjoitin tämän? Just siksi, että haluan myös yrityksen perusperiaatteen pysyvän aina samana.

1: PIZZA EELLÄ
2. NIIN HYVÄÄ RUOKAA ETTÄ JENGILLÄ PÄÄ RÄJÄHTÄÄ LAADUSTA TINKIMÄTTÄ
3. TEHDÄÄN PÄIVÄSTÄ paras päivä ikinä.
Ps.
Kohta myymme myös BRISKETTIÄ, RIBSEJÄ, PULLED PORK, BURNED ENDS ,WHOLE SMOKED CHICKEN ja nyt jo WINGS!!!!!”

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat ravintoloiden Facebook- ja Instagram-sivut
Kansikuva Johnny´s Heist Pizza

CategoriesKansi

Facebook Comments