R

Ravintolat suunnittelevat supistuksia aukioloaikoihin koronaviruksen vuoksi – yrittäjät tähdentävät, että ravintoloissa on yhä turvallista käydä

Koronavirus on saanut matkailu- ja ravintolayitykset harkitsemaan toimipaikkojen sulkemisia määräajaksi. Yrittäjät kertovat, että iltaravintoloiden varaukset ovat vähentyneet merkittävästi. Asiakaskato on kohdannut myös lounaspaikkoja ja baareja. Ravintoloitsijat muistuttavat, että ravintoloissa on turvallista käydä, kun asiakkaat ja henkilökunta yhdessä huolehtivat hygieniasta ja kaikkien turvallisuudesta.

Koronavirus iskee rajusti matkailu- ja ravintola-aloille tällä hetkellä. Ravintolayrittäjät kertovat, että peruutukset näkyvät sekä lounasruokailussa että iltasyömisessä. Lähes kaikki ryhmävaraukset on peruttu tai siirretty tulevaisuuteen.

”Peruutuksia tulee paljon, mutta myös varauksia. Tilanne elää ja muuttuu koko ajan. Vaikea ennustaa. Melkein kaikki isot ryhmät ovat peruuneet”, kirjoittaa ravintoloitsija Alexander Gullichsen sunnuntaina avatussa Ravintoloiden koronakriisi –Facebook-ryhmässä.

”Aika tyhjää on. Jos homma jatkuu, ovet kiinni joksikin aikaa ja jengi lomille. Se on halvempaa. Mutta kyllä me kaikki tästä selvitään, vaikka mikä olisi”, kirjoittaa palkitun Grön-ravintolan ravintoloitsija Toni Kostian.

Ravintoloiden henkiläkuntaa on ohjeistetttu huolehtimaan hygieniasta ja kaikkien turvallisuudesta. Oran ravintoloitsija Sasu Laukkonen muistuttaa, että ravintoloissa voi yhä käydä turvallisesti ja että asiakkaiden ei tarvitse turhaan  pelätä.

Ravintoloden lounas- ja noutopöytien asiakasmärät ovat vähentyneet koronaviruksen vuoksi. Kuva: Andres Teiss.

Suomen keittiömestarit ry muistuttaa, että koko ravintola-ala haluaa huolehtia asiakkaiden ja palveluita tarjoavan henkilökunnan hyvinvoinnista ja turvallisuudesta myös poikkeustilanteissa.

Työterveyslaitos on laatinut ohjeet palvelualoille koronavirustartunnan ehkäisemiseksi, joita noudattamalla ravintolapalveluiden käyttäminen on turvallista”, keittiömestariyhdistys tähdentää.

Työterveyslaitoksen ohjeistus palvelualoille on luettavissa tämän linkin takaa.

BW-Restaurantsin ravintoloitsija Tomi Björck valaa uskoa alalle koronakriisin keskellä. Björckin mukaan kriisinajan toimet tulevat vahvistamaan koko ravintolayhteisöä, kun alalla toimitaan oikein.

”Nyt on aika neuvotella pankkien, vuokranantajien ja muiden tahojen kanssa. Jos keskustelu pidetään avoimena ja positiivisena vaikeina aikoina ja ymmärrystä riittää, todennäköisesti on myös tulevaisuus. Jos joustavuutta ei ympäriltä löydy, hankalat ajat ovat edessä. Todella paljon voimia kaikille ja jeesatkaa yrittäjiä ylämäessä”, Björck kirjoittaa.

Kuva: Pixabay.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n hallituksen jäsen, NoHo Partnersin toimistusjohtaja Aku Vikström kehottaa ravintolayrittäjiä neuvottelemaan vuokranantajien kanssa vuokravapaista kuukausista. Myös ennakkoveroihin kannattaa hakea heti muutosta ja pyytää maksettuihin ennakkoveroihin palautuksia. Alvien maksuaikatauluistakin voi neuvotella tässä tilanteessa ilman konkurssiuhkaa.

”Suurin huoleni kohdistuu henkilökuntaan. On selvää, ettei tästä selvitä ilman lomautuksia ja konkursseja alalta. Olemme MaRa:n edustajien johdolla tavanneet valtiovarainministeri Katri Kulmunin perjantaina. Hän suhtautui asiaan hyvin ja pyysi esitystä alan tukipakettiin. Tänään se esitellään elinkeinoministeri Mika Lintilälle”, Vikström perustelee.

CategoriesKansi

Facebook Comments