R

Ravintolakolmion Heimo Keskinen luotti numeroihin ja sijoitti osaavaan henkilökuntaan

Ravintolakolmio-konsernin perustaja Heimo Keskinen menehtyi sairauden murtamana Terho-kodissa Helsingissä lauantaina 7. marraskuuta. Keskinen oli syntynyt Kuhmoisissa 1949. Keskinen muistetaan ravintola-alan herrasmiehenä, pitkän linjan perheyrittäjänä sekä arvostettuna esimiehenä ja yhtiökumppanina.

Heimo ”Hemppa” Keskinen antoi vahvan panoksensa suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämiselle 50 vuoden ajan. Perheyrityksen rakentamisen ohella ravintola-alan koulutus, tiedon jakaminen ja numeroista huolehtiminen olivat hänen sydäntään lähellä.

Hän aloitti ravintolauransa armeijan jälkeen synnyinkuntansa Kuhmoisten motellissa tarjoilijana uudenvuodenpäivänä 1969. Ala vei nuoren miehen mukanaan. Jo samana vuonna hän hakeutui opiskelijaksi ravintolakoulu Perhoon Helsinkiin ja sieltä töihin tanssiravintola Vanhaan Maestroon, jota Keskinen kutsui omaksi ravintolamaailman korkeakoulukseen.

Vanhassa Maestrossa kului seitsemän vuotta. Työskennelleessään ravintolapäällikkönä hän ryhtyi sanojensa mukaan kouluttamaan nissetytöistä ja -pojista tarjoilijoita. Hän opetti alaisilleen mm. alkoholilainsäädäntöä ja tarjoilutekniikkaa.

”Myöhemmin olen kouluttanut kaikille Ravintolakolmion esimiehille laskentatointa. Minun mielestäni ei riitä, että ylin johto ymmärtää lukuja, vaan koko henkilökunnalla pitää olla idea siitä, millainen tekeminen on kannattavaa”, Keskinen kertoi Kespron haastattelussa 2017.

Ennen oman yrityksen perustamista Keskinen työskenteli 1970-luvun lopulla pari vuotta Lahden Kaupunginhotellin johtajana. Ravintolakolmio sai alkunsa vuonna 1979 Valkeakoskella, kun hän osti tanssiravintola Hopealinjan ja pubi Mallasrannan. Seuraavana vuonna hän hankki Tampereelta tanssi- ja ruokaravintola Maximin.

Vuonna 1983 Keskinen myi nämä ravintolat pois ja osti tilalle Helmi Grillin Kontulasta, Helsingistä. Seuraavana vuonna vuorossa oli Kaaren baari, jonka Keskinen muutti Weeruskaksi. Ravintola toimii edelleen samalla paikalla ja samalla nimellä tarjoten tukevaa ruokaa kohtuuhinnalla. ”Reilua ruokaa Alppilassa” on Weeruskan slogan.

Heimo Keskinen on nimitetty Haaga-Helian kunniarestonomiksi, jonka tunnuksena hän sai juhlakäädyt.

Heimo Keskinen loi persoonallisista osakokonaisuuksista koostuvan ravintolaimperiumin Helsinkiin. Tänä päivänä Ravintolakolmio-konserniin kuuluu 12 yksilöllistä ravintolaa. Vuonna 2019 liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa ja työntekijöitä lähes 200.

Ryppääseen kuuluvat Helsingin keskustassa Ravintola Lasipalatsi, Cafè Lasipalatsi, Lasipalatsin Bio Rex ja Lasipalatsin Lounge, Hakaniemessä Meripaviljonki, Graniittilinna, Juttutupa, Paasiravintola ja Paasin Kellari, Casa Mare Lauttasaaressa, Weeruska Alppilassa sekä Ravintola Suomenlinnan Panimo ja Viaporin Deli & Café.

Keskustan Lasipalatsin kokonaisuuden ohella Hakaniemessä Eläintarhanlahdelle ankkuroitu Ravintola Meripaviljonki oli Hempan silmäterä. Hurjasta visiosta syntyi 15 vuoden suunnittelun tuloksena merenlahden päällä kelluva ravintola, joka avasi ovensa 2015. Meripaviljonki kuvastaa Keskisen luovuutta ja pitkäjänteisyyttä viedä mahdottomiltakin kuulostavat hankkeet loppuun saakka.

Keskisen luoma perheyritys tunnetaan vakituisista työsuhteista, hyvistä henkilökuntaeduista ja määrätietoisista kouluttamis- ja kehittämisohjelmista. Kasvu ei ole liiketoiminnan ainoa tavoite. Tuloksellisuus ja henkilökunnan hyvinvointi ovat olleet aina toimipaikoissa etusijalla.

Liiketoiminnassa yhteistyö alan oppilaitosten kanssa on ollut tiivistä, mikä on mahdollistanut vuosittain jopa yli sadalle alan opiskelijalle työssäoppimisjakson opiskelun ohessa.

Viime vuosina ravintolaveteraani jäi pois operatiivisesta toiminnasta ja siirtyi perheyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Hempan lapset Jenni Keskinen ja Joonas Keskinen vastaavat käytännön liiketoiminnasta. Ravintolakokonaisuudessa myös yrityksen avainhenkilöillä on osakkuudet yhtiökumppaneina.

Keskinen oli aktiivinen ravintola-alan edunvalvonnassa. Hän toimi vuosia Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan sekä sen edeltäjien luottamustehtävissä, mm. liiton tutkimusvaliokunnan pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Keskiselle myönnettiin MaRan kunniakrouvarin arvonimi vuonna 2015 tunnustuksena hänen ansioistaan matkailu- ja ravintolaelinkeinon hyväksi. Hänet on myös nimetty Haaga-Helian kunniarestonomiksi. Vuonna 2011 Keskinen julkaisi pitkäaikaisen liikekumppaninsa Martti Tyynismaan kanssa kirjan Kaksi talousnakkia – Tarinoita yrittäjyydestä ja johtamisesta.

”Kun on tehnyt 40 vuotta töitä vuorotta, ei siitä luopuminen tapahdu hetkessä. Olen pyrkinyt opettamaan kaiken, millä tulosta tehdään. Kun näkee, että lapset tekevät oikeita ratkaisuja, on aika luovuttaa”, Heimo Keskinen sanoi Valtakunnallisen yrittäjän päivän juhlassa kaksi vuotta sitten.

Kuvat: Mika Levälampi.

CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments