P

Porvoo on loppukesän kiinnostavin ravintolakaupunki

Porvoolaiset ravintolat kipuavat koko ajan lähemmäksi maan ehdotonta kärkeä niin laadun kuin makujenkin mittareilla mitattuina. Porvoo on yksi loppukesän mielenkiintoisimmista ravintolakaupungeista koko maassa. Sitä paitsi Porvoo on lähellä.
Satokauden huippu lähestyy kovaa vauhtia. Lähiruoka ja kotimaiset raaka-aineet ovat kaikkien huulilla, sillä niiden maut ovat juuri nyt parhaimmillaan.
Itäinen Uusimaa tunnetaan monista laadukkaista lähiruoan kasvattajista ja jalostajista. Porvoolaiset ravintolat luottavat paikallisiin raaka-aineisiin. Uuden sadon tuoreimmat herkut maistuvat paikkakunnan ravintoloiden lautasilla.

Moon River ry:n Laura Pulkkinen ja Kari Hirvonen toivottavat kaikki hyvän ruoan ystävät Porvoon SMAKU-tapahtumaan 14.-26. elokuuta.

”Kun puhumme lähiruoasta, me tarkoitamme sillä joko oman kaupungin tai naapuripitäjien raaka-aineita. Ravintolat saavat ne todella tuoreina, koska meillä ei ole logistisia ongelmia lyhyiden kuljetusmatkojen vuoksi”, summaa Porvoon keskustan kehittämisyhdistyksen Moon River ry:n puheenjohtaja Kari Hirvonen.
Oman maakunnan raaka-aineet ja jalosteet sekä niitä käyttävät moni-ilmeiset ravintolat luovat Porvoosta ehdottomasti yhden loppukesän ja alkavan syksyn mielenkiintoisimmista ravintolakaupungeista.

Vanhan Porvoon nähtyvyydet, Porvoonjoki ja ravintolat muodostavat elämyksellisen kokonaisuuden.

Porvoo elää matkailusta. Vanhaa Porvoota ja sen idyllistä miljöötä käyvät ihastelemassa sadat tuhannet vieraat vuodessa. Pääsesonki on luonnollisesti keskikesän lomakausi, mutta vieraita riittää pitkälle syksyyn saakka ennen joulukauden alkua.
”Porvoon ravintolamaailmaan tutustuminen on helppoa, sillä kaikki paikat sijaitsevat lyhyen kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Luulenpa, että muualla Suomessa ei ole yhtä montaa erilaisia makuja tarjoavaa ja laadukasta ravintolaa näin pienellä alueella”, Hirvonen kehuu.

Vanhan Porvoon jäätelötehtaan herkut ovat tuttuja monille Porvoon-kävijöille.

Pahaimmillaan ravintolat ovat melkeinpä toistensa seinänaapureina. Taidetehtaalla sijaitsevasta Bistro Sinnestä tulee kävelymatkaa Vuorikadun Wanhaan Laamanniin ja Kirkkotorin Sicapelleen vain kilometrin verran. Välille mahtuu parisenkymmentä maukasta ravintolaa ja kahvilaa.
”Vanha Porvoo on näkemisen arvoinen kokonaisuus, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Ravintoloista muodostuu oma juttunsa jo pelkästään siksi, että lähes kaikki paikat ovat yrittäjävetoisia”, pohtii Bistro Gustafin ravintoloitsija Mika Gehör.

Yhteishenki ja omaleimaiset ravintolat muodostavat mieliinpainuvan kokonaisuuden.

Mika Gehör on tuttu kaveri monille pääkaupungin ravintolamaailmaa tunteville. Helsingin ja Porvoon välissä Kulloossa asuvan Gehörin työhistoriaan kuuluvat muun muassa Ravintolakolmoiden helsinkiläisravintolat Graniittilinna ja Lasipalatsi.
Gehör avasi Porvoon keskustaan ranskalaistyylisen Bistro Gustafin keväällä yhdessä Kyprokselta kotoisin olevan keittiömestari Toumazos Demetrioun ja ravintoloitsija Asta Husun kanssa. Vanhassa arvotalossa sijaitsevan Bistro Gustafin menu ja ilme perustuvat perinteiseen ranskalaiseen keittiöön.

Mika Gehör avasi kesäällä Porvoon keskustassa ranskalaisen keittiön makuja tarjoavan Bistro Gustafin.

”Aitoja ranskalaisia makuja tarjoava bistro puuttui Porvoon laajasta tarjonnasta. Listallamme on ranskalaisen maalaiskeittiön klassikoita yhdistettyinä tämän päivän makuihin. Päiväsaikaan Bistro Gustaf toimii kahvilana, jossa on helppo pistäytyä kupillisella tai lasillisella”, Gehör esittelee.

Porvoo on lähellä – ja Porvoossa kaikki on kävelymatkan päässä.

Kaiken lisäksi Porvoo on lähellä. Helsingin Kampista pääsee bussilla Porvooseen 50 minuutissa ja välipysäkiltä vieläkin nopeammin. Autolla on perillä jo puolessa tunnissa. Bussivuoroja on Helsingin ja Porvoon välillä parhaimmillaan useita tunnissa, ja illalla bussit kulkevat takaisin pääkaupunkiin aina pikkutunneille asti.
Sekä Kari Hirvonen ja että Mika Gehör arvostavat Porvoon ravintoloitsijoiden yhteishenkeä. Yhdessä tekeminen muodostaa enemmän kuin kokonaisuuksien summan.
Porvoolaisen ravintolayhteistyön tuloksena on syntynyt maanantaina 14. elokuuta käyntiin pyörähtävä SMAKU-tapahtuma. SMAKUssa on mahdollisuus maistella huippuravintoloiden annoksia 5 euron hintaan.
SMAKU huipentuu yhteiseen koko kaupungin ravintolatapahtumaan sekä ruokajuhlaan Kulttuuritalo Grandissa lauantaina 26. elokuuta. Samana päivänä järjestetään myös Moon River Porvoo -kaupunkitapahtuma.
Porvoon ravintolat ja kahvilat on esitelty Visit Porvoon verkkosivuilla.

SMAKU-tapahtuma huipentuu lauantaina 26. elokuuta Kulttuurikeskus Grandissa järjestettävään ruokajuhlaan.

Yhteistyössä Visit Porvoo ja Viisi Tähteä Media. Kuvat: Heikki Kähkönen. 

CategoriesMatkalla

Facebook Comments