Koronakriisi näkyy suoraan tuhansien ravintoloiden juomalaskuissa. Ovensa sulkevilla ravintoloilla juomavarastot ovat täynnä. Panimot pyrkivät joustamaan kassakriisin ajautuneiden yritysten laskujen maksujen kanssa, mutta ravintolamyynnin hiipuminen vaikeuttaa myös panimoiden omaan liiketoimintaa.
Käytännössä kaikki Suomen ravintolat menevät viimeistään viikonlopun jälkeen väliaikaisesti kiinni. Varsinkin juomamyyntiin bisneksensä perustavissa ravintoloissa kaapit ja varastot ovat täynnä juomia. Hanaoluita joudutaan laskemaan viemäriin jopa satoja tuhansia litroja. Pelkästään hävikkiä syntyy miljoonien eurojen arvosta.
Panimoalan yritykset ovat tulleet ravintola-asiakkaitaan vastaan tarjoamalla hanalaite- ja kalustovuokrista vapaita kuukausia sekä joustamaan juomatilauksissa ja niiden maksuehdoissa. Sinebrychoffin myyntihenkilökunta kertoo käyneensä lukuisia keskusteluja asiakkaiden kanssa ymmärtääkseen, minkälaisesta avusta olisi nyt eniten hyötyä.
”Palautteen perusteella olemme tehneet muutoksia maksuehtoihimme ja laitevuokriimme. Pyrimme muutenkin mahdollisuuksiemme rajoissa auttamaan aina, kun se on mahdollista. Näin ollen olemme pidentäneet maksuehtoja, emmekä peri laitevuokria tietyltä ajalta”, kertoo viestintäpäällikkö Timo Mikkola.
Hartwallilta kerrotaan, että kun ravintoloita laitetaan koronan takia kiinni, laitteita voidaan myös sulkea ja pestä sekä huoltosopimukset laittaa tauolle.
”Korona-epidemia on suurin vastoinkäyminen koko horeca-yrityskentälle kautta aikain. Olemme johtavana alan toimija myös itse myrskyn silmässä yhdessä asiakkaittemme kanssa. Ponnistelemme yhdessä eteenpäin ja pyrimme ratkaisemaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat haasteet, joita tämä ennen kokematon kriisi tuo”, myyntijohtaja Seppo Salkoharju sanoo.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas käy toimitusjohtaja Rami Aarikan mukaan läpi jokaisen asiakkaan kanssa tilanteen erikseen läpi, jos pyyntöjä tulee. Mitään kaavamaista käytäntöä ei ole. Nokian Panimon toimitusjohtaja Matti Heikkilä kertoo, että ongelmia ravintolatilausten ja -maksujen suhteen yhtiöllä ei ole, koska tilaukset loppuivat kuin seinään kaksi viikkoa sitten.
Pyynikin Brewing Company on pyytänyt asiakkaitaan ottamaan yhteyttä, mikäli ongelmia tulee maksujen kanssa. Viesti on jo osalle asiakkaita lähtenyt ja loput saavat tiedon vielä tällä viikolla.
”Annamme maksuaikaa 2-3 kuukautta. Joidenkin kanssa on jo keritty asia hoitamaan ja antamaan lisää maksuaikaa. Hana- ja kylmäkaappivuokria emme peri tältä korona-ajalta.”, panimon osaomistaja Tuomas Pere lupaa.
Panimot kertovat olevansa maksuaikojen osalta samassa tilanteessa kuin muut suomalaiset yritykset. Korona vaikeuttaa liiketoimintaa.
Hartwall toivoo valtiovallalta valmisteverojen lykkäystä tai maksuaikoihin helpotuksia. Ne ovat helposti jopa puolet laskutuksesta.
”Emme ole tässä poikkeustilanteessa ajamassa ketään suin päin perintään tai konkurssiin, vaan katsomme seuraavien viikkojen aikana luottotapaukset yksilöllisesti ja ratkaisukeskeisesti läpi. Kaikissa luottopäätöksissämme selvitämme normaaliaikanakin taustat, maksuhäiriöt ja luottotiedot varsin tarkasti” Seppo Salkoharju perustelee.
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla on jatkuva asiakkaiden maksukyvyn seuranta ja yritysten taustat tarkistetaan.
”Jokaisen asiakkaan kanssa tilanne käydään läpi tapauskohtaisesti. Pyrimme olemaan joustavia, mutta täytyy myös muistaa, että tässä kurimuksessa ovat kaikki”, Rami Aarikka tähdentää.
Nokian Panimolla ei ole mitään päätöstä ravintoloiden luottotietojen selvittämisestä.
”Katsomme tilanteen, jos joku alkaa kysellä. Yleensä olemme toimineet siten, että kolmatta tilausta ei toimiteta, jos kaksi edellistä on maksamatta. Tämä vastaa yleensä 14 vuorokauden maksuaikaa”, Matti Heikkilä kommentoi.
Pyynikin Brewing Company pyrkii joustoihin mahdollisimman pitkälle.
”Kaikki asiakkaat ovat meille tärkeitä. Ja itseasiassa tukea tarvitsevat ennemminkin ne, jotka ovat maksuvalmiudessa heikommassa tilanteessa”, Tuomas Pere sanoo.
Facebook Comments