A

Alkoholilain joustamattomuus koronakriisissä ja monopolin suojelu tappavat nyt viinimaahantuojat

”Viimeistään Covid-19-kriisi on osoittanut, että vaikka Alkolla on loistava myymäläketju sekä henkilökunta, itse järjestelmä ei ole enää tätä päivää. Virkamiesten manipuloima ja valvoma järjestelmä osoittaa joustamattomuuden, joka tuhoaa sekä viinimarkkinat että -yrittäjät. Monopolin suojelulla on nyt kallis hinta, koska viinin ulosmyynti ravintoloista, verkkokauppa ja kotiinkuljetus on estetty”, sommelier Petri Pellinen kirjoittaa.

Kun alkoholilakia uudistettiin, väännettiin kättä myös alkoholin verkkokaupasta. Monet olisivat halunneet purkaa monopolin, vapauttaa markkinat ja sallia jo nyt ulkomailta tapahtuvan laillisen verkkokaupan täysin.

Lopputuloksena saimme 5,5-prosenttiset juomat ruokakauppoihin, mutta alkoholin verkkokauppa ja ennen kaikkea alkoholin kotiin toimitusta koskevat yksityiskohdat jätettiin ratkomatta.

Ruokakauppa ja ravintolat toivoivat maahantuojien tapaan, että ne olisivat saaneet toimittaa oluita ja viinejä koteihin, kuten varmaan epävirallisesti Alkokin.

Pullonkaulaksi nousi ikärajojen sekä ostajan kunnon tarkistuksen epävarmuus. Tätä viestiä toki THL voimisti hatusta vedetyillä luvuilla ja voimakkaalla pelottelulla. Toisaalta mikäli Alkolle olisi sallittu alkoholin kotiintoimitus, olisi avattu myös ulkomaisille kaupoille sama mahdollisuus. Asian pöydälle jättäminen oli siis taktinen päätös.

Näin ollen vaikka Alko uljaasti julkaisi ns. verkkokaupan, muuttui se uudistuksen myötä vain tilausjärjestelmäksi, jossa maksat juomasi ennakkoon ja odotat seitsemän päivää noutaaksesi tilauksesi myymälästä.

Suojeltaessa Alkon asemaa ulkomaiselta verkkokaupan kilpailulta, se jäi samalla väliinputoajan ansaan ilman kotiintoimituksen mahdollisuutta. Samaan kuoppaan putosivat kaikki muutkin alkoholeja maahantuovat ja tuottavat yritykset.

Virus tappaa myös viinikaupan

Alkon listausmenettelyjen kankeus sekä ostotoiminnan problematiikka edesauttavat maahantuojien ongelmia. Alkon tilausvalikoima/verkkokauppa ei ole todellinen kauppapaikka, koska viinit maksavat reaalihintoja enemmän korkeiden logistiikkakustannusten takia. Pienille maahantuojille on käytännössä jäänyt jäljelle vain ravintolakanava.

Erikoistuessaan ravintolakentän viinien maahantuontiin ja myyntiin, viiniyrityksen liikevaihto muodostuu 80-100-prosenttisesti ravintolamarkkinoista. Covid-19-viruksen myötä ravintolat olivat ensin tyhjiä ja nyt kiinni. Asiakaskato on ollut totaalinen.

Verkkokauppa olisi toiminut pelastajana

Ravintolat voivat halutessaan tekohengittää toimintaansa ruoan ulosmyynnillä ja ne, joilla on vähittäismyyntilupa voivat jopa myydä 5,5-prosenttista olutta ulos. Sen sijaan viinipulloa ravintolat eivät myy sulkemisen takia. Toki on hyvä, jos ruoan ulosmyynti auttaa ravintoloita selviytymään kriisin yli, mutta se ei tuo kassavirtaa viineistä ravintolalle eikä maahantuojille.

Monen viiniyrityksen tileille ei ole tullut kriisin alettua enää euroakaan ja parhaassakin tapauksessa kuudesosa normaalista. Vain maahantuojilla, joilla on listauksia Alkoon, on toivoa. Etenkin kun Alko nopeutti laskujen maksamista maahantuojille.

Mikäli tilanne jatkuu kuukausia, valtaosa maamme viinien maahantuojista menee nurin.

Samalla suuri osa valikoiman diversiteetistä on kadonnut. Tämä heijastuu myös Alkoon, josta konkurssiaallon myötä katoaa vähäinenkin valikoiman kirjo.

Koska alkoholilain uudistuksessa jätettiin verkkokauppa-asia pöydälle, hotelli- ja ravintola-alan olennainen liitännäisala – viinikauppa – tuhoutuu. Mikäli verkkokauppa ja kotiintoimitus olisi määritelty laissa järkevästi, nyt voitaisiin poikkeusluvalla sallia ravintoloille viinien ulosmyynti ja kotiintoimitus.

Nopeita ratkaisuja ei ole, vaikka keskustan Mikko Kärnä ja kokoomuksen Elina Lepomäki niitä kriisipakettiin esittivätkin.

Jos haluttaisiin sallia alkoholin ulosmyynti ravintoloille, maan sisäinen nettimyynti sekä kotiinkuljetus esimerkiksi maksimissaan 16 prosenttia vahvoille alkoholijuomille, pitäisi näihin liittyvät pykälät ensin saattaa alkoholilakiin. Poliittisesti ja lakiteknisesti asia on hankala, sillä monessa puolueessa on alkoholivastaisia kantoja.

Monopolijärjestelmä tuhoaa viiniyrittäjät

Logistiikkarintamalta on jo nyt kuultu, että rekka- ja laivaliikenteessä on kankeutta, katkoja ja hidastuksia.

Viinintuottajat toimivat minimimiehityksillä – jos enää edes toimivat. On selvää, että jossain vaiheessa tavara hupenee Alkon hyllyistä, eikä täydennyksiä saada.

Maahantuojilta on kohta rahat loppu. Alkon tilausvalikoimaan voi jotain laittaa, mutta riittävää myyntivolyymiä ei sitä kautta synny. Samaan aikaan varastoissa makaa ravintolakenttään tarkoitettuja viinejä ilman myyntimahdollisuutta.

Viimeistään Covid-19-kriisi on osoittanut, että vaikka Alkolla on loistava myymäläketju sekä henkilökunta, itse järjestelmä ei ole enää tätä päivää. Virkamiesten manipuloima ja valvoma järjestelmä osoittaa joustamattomuuden, joka tuhoaa sekä alkoholimarkkinat että yrittäjät.

Kun alkoholin maahantuojia hakeutuu konkurssiin, monella konkurssipesällä on iso ongelma; mihin realisoida varastot, koska ravintolat ovat kiinni eivätkä kilpailijatkaan voi täyttää seisovia varastojaan? Joutuuko tulli tuhoamaan arvoviinejä, jotka muuten olisivat menneet ravintoloiden asiakkaille?

Teksti ja kuva Petri Pellinen
Kannen kuva Pixabay /MasterTux

 

CategoriesKoronavirus Viini

Facebook Comments