P

Päivällisen hinta riippuu ostoajankohdasta – Mitä aikaisemmin maksat, sitä edullisemman menun saat

Liikennevälineistä ja hotelleista tuttu dynaaminen hinnoittelu on tullut ravintoloihin Helsingissä. Mitä aikaisemmin varaus tehdään Book & Order -palvelussa, sitä enemmän asiakas saa etua, koska hinta muuttuu varauspäivän mukaan.

Neljä helsinkiläistä ravintolaa on ryhtynyt tarjoamaan uutta Book & Order -palvelua, jossa ravintolatuotteen hinta vaihtelee varausajankohdan mukaan. Asiakas voi varata pöydän, menun ja juomat etukäteen netissä koko seurueelle tai osalle porukkaa.

Kyse on dynaamisesta hinnoittelusta, jossa kokonaisuuden hinta on edullisempi, mitä aikaisemmin varaus tehdään.  Book & Order -palvelun perustaja Henry Johansson on ihmetellyt vuosia, miksi suomalaiseen ravintolamaailmaan ei ole tuotu dynaamista hinnoittelua.

”Malli on kaikille tuttu muun muassa lentojen ja hotellien nettivaraamisesta. Ravintoloissa Book & Order mahdollistaa erilaisen hinnoittelun eri päivinä, jolloin kysyntään voidaan reagoida paremmin jo etukäteen eikä viime hetken kampanjoilla”, Johansson sanoo.

Book & Order -palvelun klehittäjällä Henry Johanssonilla on pitkä kokemus ravintola- ja juolma-aloilta. Kuva: Heikki Kähkönen.

Järjestelmän perusideana on sekä paremman ravintolaelämyksen tarjoaminen asiakkaille että ravintolan toiminnan sujuvoittaminen. Hyvissä ajoin tehtävien varausten ansiosta ravintola pystyy valmistautumaan asiakkaan palvelemiseen nykyistä paremmin.

”Palvelu on nopeampaa ja parempaa. Ruokatuote on tasalaatuisempi, kun asiakkaan tarpeet ovat tiedossa jo hyvissä ajoin etukäteen. Esimerkiksi erilaiset ruoka-aineallergiat voidaan ottaa paremmin huomioon, kun tilaus on tiedossa jo ennen työvuoron alkua.”

Kassavirtaan tulee rahaa jo ennenkuin asiakas on saapunut ravintolaan.

Johannson vakuuttaa, että pelkästään yksittäisen ravintolan toiminnan kannalta Book & Order on mullistava palvelu. Hotelli- ja matkailubisneksessä muuttuva hinnoittelu on parantanut yritysten liiketoiminnan kannattavuutta.

”Ravintolan raaka-ainetilaukset, ruokahävikin vähentäminen, henkilökunnan vuorolistojen suunnittelu ja ravintolan muu logistiikka helpottuu huomattavasti ennakkotilausten ansiosta. Tämä mahdollistaa ravintoloitsijalle sen, että etukäteen varanneille ja maksaville asiakkaille voidaan tarjota muita edullisempia hintoja”, Johansson luettelee.

Ravintola Carelian illallismenun saa ennakkoon tilaamalla jopa 20 euroa edullisemmin kuin paikan päällä maksettuna. Kuva: Andres Teiss

Book & Orderissa on mukana neljä helsinkiläistä ravintolaa, jotka ovat Töölön klassikkoravintola Lehtovaara, ranskalaistyyppinen bistro Carelia, moderni aasialaisravintola Kungfu Kitchen sekä Suomenlinnassa toimiva Susisaaren Ruokala.

Edullisimmillaan ennakkoon maksetun menun saa jopa lähes puolet halvemmalla kuin paikan päällä maksamalla.

Hintahaitari vaihtelee ravintoloittain ja eri menukokonaisuuksien mukaan. Kungfu Kitchenin päivällismenun saa edullisimmillaan viiden viikon ennakkotilauksessa 48 eurolla, kun päivän hinta on 68 euroa.

Carelian hintahaitari on 29-49 euroa, Lehtovaaran 38-58 euroa ja Susisaaren ruokalan 38,50-55 euroa. Varauksen yhteydessä voi tilata myös viinipaketin.

Lehtovaara on yksi neljästä palvelussa mukana olevasta ravintolasta. Kuva: Andres Teiss.

Johansson sanoo, että Book & Order on otettu yllättävän hyvin vastaan. Uusia ravintoloita varausjärjestelmään tulee lähiaikoina lisää.

”Eniten minua on yllättänyt, kuinka vahvasti kuluttajat näkevät palvelun järkevänä tapana tilata ravintolaruokaa. On myös tilaajan kannalta reilua kertoa etukäteen ravintolalle, mitä aikoo syödä ja juoda, jotta tilaukseen vodaan varautua vain tarvittavilla resursseilla.”

CategoriesYleinen

Facebook Comments