M

Moskovan ensimmäisessä Michelin-oppaassa on seitsemän yhden tähden ja kaksi kahden tähden ravintolaa

Michelin Guide Moscow on julkistettu ensimmäistä kertaa. Moskovan tähtisade jäi hieman odotuksia niukemmaksi. Kaksi ravintolaa ylsi kahteen tähteen, ja seitsemän ravintolaa sai yhden tähden. Ensimmäisessä Michelin Guide Moscow 2022 -oppaassa on kaikkiaan 69 moskovalaisravintolaa.

Michelin Guide Moscow 2022 paikkaa maailmalla tietoaukon, millä tasolla Venäjän ravintoloiden parhaimmisto on, tai mihin ravintoloihin vaativat kansainväliset asiakkaat voivat Moskovan metropolissa suunnata.

Gwendal PoullennecMichelinin kansainvälisten oppaiden johtaja hehkutti korulausein opasuutisen julkistuksessa Moskovassa viime keväänä:

”Olemme erityisen innostuneita esittelemään Moskovan maailman foodieille. Tämä mystinen ja ajaton kaupunki on kulinaristinen jalokivi, joka ei näytä vain paikallisia venäläisiä annoksia ja raaka-aineita, mutta myös maailman keittiöiden moninaisuuden.”

Michelinin kansainvälisten oppaiden johtaja Gwendal Poullennec veti Moskovan tilaisuuden tähtien jaon.

Koska lennot toimivat, ja normaalioloissa juna vie helposti Helsingistä Moskovaan, Michelin Guide Moscow 2022 on monille suomalaisillekin tarpeeseen. Positiivista on myös oppaan runsaslukuinen bib gourmand– sekä suositusosio.

Koska huhujen mukaan Pietarin opas saattaa käynnistyä jo ensi tai seuraavana vuonna, se laskee kynnystä uskoa, että naapurissa on osaamista korkeimmalla gastronomisella tasolla.

Moskovan Michelin-oppaan ainoa naistähti on Biologie-ravintolan keittiöpäällikkö Jekaterina Aliokhina.

White Rabbit lienee kansainvälisesti tunnetuin moskovalaisravintola, sillä sen keulahahmo Vladimir Mukhin on tuttu kaikista kansainvälisistä kokkitapahtumista sekä monena vuonna mm. The World´s 50 Best Restaurants -listalta. Mukhin ei edes yrittänyt pidätellä pettymystään julkistustilaisuudessa, kun Micheliniltä irtosi vain yksi tähti.

Suomen näkökulmasta kiinnostava tähditys on ravintola Savva, sillä sen keittiöpäällikkö on tallinnalainen Andrei Shmakov. Shmakovilla on Tallinnassa kaksi ravintolaa TAR TAR köök+bar sekä Love Mussels, joihin on Moskovan matkaa helpompi matkata – vaikka nämä eivät tavoittelekaan tähtiä.

Pyysimme Viiden Tähden Venäjän yhteistyökumppaniltamme, St. Petersburg Antenna Daily -ravintola- ja life style-verkkolehden päätoimittajalta Stanislav Smirnovilta kommenttia tuoreista tähdistä.

”On varmaa, että Michelin muuttaa ravintolakenttää Venäjällä. Tulokset olivat melko ennustettavia: Twins Garden, Artest, Savva, White Rabbit – ne ovat kaikki olleet tutkassamme”, Smirnov kertoo.

Venäjän kokkitähtikaksoset Ivan ja Sergei Berezutski toteuttavat Twins Garden -ravintolassaan ns. lokavorizmia samassa lähiruokahengessä kuin kotoinen MTK  ymmärtää lähiruoan – nationalistisena projektina. Mutta Venäjä sattuu olemaan jättivaltio, jossa on 11 aikavyöhykettä ja meriä, uskontoja sekä lämpövyöhykkeitä joka lähtöön.

”Michelin on eräänlainen vertailuväline kaikkien huippuravintoloiden kesken, kun tarkastelemme niiden tekniikkaa, menetelmiä ja tasoa. Nyt meillä on kansainvälinen väline vertailuun”, Stanislav Smirnov huomauttaa.

”Odotamme, että Michelin tulee myös Pietariin, sillä moni ravintola kestää vertailun Moskovan tähditettyjen kanssa. Samoin kuin kokemukseni mukaan myös Helsingin ja mm. Tukholman tähtien kanssa”, päätoimittaja Smirnov vertailee ravintoloiden tasoa.

”En ole varma, jos Pietarin kaupunginhallituksella ja paikallisella matkailuorganisaatiolla on asemaa ja rahaa vastata Michelinin vaatimuksia samalla tavalla kuin Moskovan kaupungilla, mutta jos näin tapahtuu, opas tuo varmasti enemmän huomiota ja vieraita kaupungin gastronomiselle näyttämölle”, Smirnov uskoo.

Päätoimittaja Stanislav Smirnov ja Pietarin kirkko.

Swissamin kansainvälisen yliopiston hospitality- ja kehitysjohtaja Artem Klykov puolestaan kertoo, että Moskovan tähtivalinnat eivät olleet ​​yllätys, sillä suuret ennakkosuosikit toteutuivat eri kategorioissa: bib gourmandit, nuoren kokin palkinto, palvelupalkinto, vihreät kestävän gastronomian tähdet ja lopuksi kirkkaimmat tähdet.

Artem Klykov on Swissamin kansainvälisen yliopiston hospitality- ja kehitysjohtaja.

”Oppaaseen nostetuista 69 ravintolasta vain seitsemän ravintolaa sai yhden tähden ja vain kaksi ravintolaa 2 tähteä. Tämä on samalla myös Pietarin tulevaisuuden näkymä ehkä jo vuosina 2022-2023. Monet Pietarin ravintolat kuten Eclipse odottavat opasta, koska käsityksemme mukaan Pietari on yksi Euroopan kirkkaimmista gastronomisista kohteista”, Artem Klykov kertoo.

Kahden tähden ravintola Artest on huima gastronomian, teatraalisuuden ja persoonallisuuden onnellinen törmäytys. Ravintolaa johtavat keittiön kautta Artem Estafiev sekä ravintoloitsija Arkadi Novikov, joka vastaanotti julkistustilaisuudessa kunnianosoituksen. Estafiev oli keittiössä töissä.
Artem Estafievin taidonnäyte ja Artestin jälkiruoka: katkarapuja, retiisiä, mansikkaa, raparperia, Karjalan taimenen kaviaaria, ruusuvettä, mansikkaviinietikkaa, viinirypäleensiemenöljyä.

 

Kaksi Michelin-tähteä
Artest — Chef’s Table, keittiömestari Artem Estafiev
Twins Garden, keittiömestarikaksoset Ivan ja Sergey Berezutskie

Yksi Michelin-tähti
Selfie
Beluga
Grand Cru
White Rabbit
Biologie
Sahalin (Сахалин)
Savva

Young Chef -palkinto
Keittiömestari Nikita Paderyagin, ravintola Bjorn

Parhaan palvelun Service Award
Vitaly Filonov, ravintola Twins Garden

Michelin Green Star
Biologie
Twins Garden
Bjorn

Bib Gourmand
Bjorn
Cevicheria
Delicatessen
Hibiki
Severyan (Северяне)
Erwin.RekaMoreOkean (Эрвин.РекаМореОкеан)
Eva
Flor
Heraldin (Жеральдин)
Kazbek (Казбек)
Lucky Izakaya
Riptorg (Рыбторг)
Tilda
Ugolek (Уголёк)
Uilliam’s

White Rabbit -ravintolan Vladimir Mukhin on kansallinen supertähti ja kansainvälisesti kenties tunnetuin moskovalainen keittiömestari. White Rabbit sai yhden Michelin-tähden. Kuva Eeropekka Rislakki.

 

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvakaappaukset Michelin Guide Moscow 2022 -verkkolähetyksestä , henkilöiden Facebook-sivut.

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments