K

Kotkan ravintolakenttä on suuressa murroksessa – kotimainen kala näkyy hyvin lautasella

Kotkan ravintolatarjonta paranee pienin, mutta määrätietoisin askelin. Keisarinsataman myynti Restelille kiristää kilpailua, mutta Ravintola Tori, Kotkan klubi, Wanha Fiskari sekä kaupungin ulkopuolella olevat Vaakku ja Villa Munkholma lupaavat vastata haasteeseen. Kotka on yksi maan mielenkiintoisimmista kotimaista kalaa tarjoavista ravintolakaupungeista.

Vielä pari kolme vuotta sitten Kotkan ravintolatarjontaa voitiin kuvailla sanalla mielenkiinnoton – jopa tylsä. Koronapandemia vei Kotkasta venäläiset ja muut ulkomaiset vieraat, mutta samalla monet eteläsuomalaiset ja kauempaakin tulevat kotimaiset turistit ovat kansoittaneet ruokapaikat. Tällä hetkellä Kotka elää ruokatarjonnassaan uutta tulemista.

Yksi Kotkan näkyvimmistä ravintolahahmoista on lappilaissyntyinen yrittäjä Niina Utter, jonka persoonallinen kädenjälki ja räväkkä ote näkyy vastikään torille avatussa Ravintola Torissa sekä lounasaikaan ja tilauksesta avoinna olevalla Kotkan klubilla.

Utterin ja miehensä Niko Löyttysen kahdeksassa vuodessa rakentamaan ravintolaryppääseen kuuluu myös historiallisen Varissaaren ravintola Vaakku, joka vetää kesällä väkeä läheltä ja kaukaa. Värikäs pariskunta palkittiin viime vuonna Kotkan Nuori yrittäjä -palkinnolla.

Ravintola Tori sijaitsee keskellä Kotkan kauppatoria. Kuva: Krista Ylinen / Cursor.

Ravintola Torissa Utter ja Löyttynen huomasivat palvelun ja mutkattoman ruokatarjonnan kokoisen aukon aivan Kotkansaaren ytimessä keskellä Kauppatoria. Lasiakvaariota muistuttavan Torin keittiö on pieni, eikä taivu monimutkaisiin ruokalistoihin.

Kekseliäisyys sekä Välimeren ja kotimaisten makujen yhdistäminen on nostanut Torin muutamassa kuukaudessa kaupungin tämän hetken innovatiivisimmaksi ravintolaksi.

”Meillä oli suuri haaste avata uusi paikka keskellä korona-aikaan. Ensimmäinen puoli vuotta on osoittanut, että riskin ottaminen kannatti. Asiakaspalaute on ollut todella positiivista. Nyt jopa suunnittelemme konseptin laajentamista ja uusien Tori-ravintoloiden avaamista muissa samankokoisissa kaupungeissa”, Utter kertoo.

Italialaissävytteisen iltamenun ohella Ravintola Tori tarjoaa annoslounaita ja pizzaa. Utter on ylpeä innovatiivisesta viinilistastaan. Paistetun kuhan kylkeen hän tarjoaa mielellään itävaltalaista Grüner Veltineriä.

”Haen listalle mielelläni kokeilevia viinejä, joita ei välttämättä tavallisista ravintoloista saa. Ravintola Torista olemme kehittäneet myös viiniystävien pistäytymispaikan, jossa voi viipyä lasillisella tai parilla”, Utter kertoo.

Niina Utter tunnetaan Kotkassa persoonallisista ravintolaideoistaan. Kuva: Heikki Kähkönen.

Ravintola Wanha Fiskari elää kalastusperinteestä.

Kotka on legendaarinen satamakaupunki, jossa paikallisesta kalasta on osattu olla ylpeitä jo satoja vuosia. Ravintola Wanha Fiskari on elävä ja maukas muistomerkki niistä ajoista, jolloin valkoiset pöytäliinat, merihenkinen sisutus ja asiakasta arvostava palvelu loivat ravintolassakäynnistä liki elämää suuremman kokemuksen.

Koko Wanhan Fiskarin olemus rakentuu omistajapariskunta Riitta ja Matti Horton antaumuksellisen työn ja pitkän yrittäjäkokemuksen ympärille. Maretariumin vieressä Sapokassa toimivan Wanhan Fiskarin liikeidea perustuu vasta pyydettyyn kalaan ja erityisesti itse savustettuun loheen sekä lähituottajien raaka-aineisiin.

”Kala on ollut päätuotteemme koko toimintamme ajan. Nykyisin jopa 90 prosenttia annoksistamme on kalaa. Tuoreen lähikalan saatavuus kuitenkin vaihtelee. Tarjoamme kuitenkin jatkuvasti ahventa, kuhaa, ja silakkaa sekä merilohta saatavuuden mukaan”, Riitta Horto luettelee.

Ahvenfilee on yksi Wanhan Fiskarin signatuuriannoksista. Kuva: Hekki Kähkönen.

Matti Horto työskenteli ennen ravintoloitsijaksi ryhtymistään kalastajana. Pariskunnalla on yhteistä yrittäjätaivalta yli 40 vuotta. Riitta Horto kertoo, että vuodet alkavat tehdä tehtävänsä ja he ovat pikkuhiljaa jäämässä eläkkeelle.

Toivottavasti ravintola jatkaa samalla nimellä ja tulee jatkossakin tarjoamaan tuoretta kalaa sekä lounaalla että päivällisellä. Suunnannäyttäjiä ja perinteiden vaalijoita tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Keisarinsatama on ison muutoksen edessä.

Kerroimme muutama viikko sitten Viidessä Tähdessä, että Kotkan vanhalla Höyrypanimolla Metsolassa toimivan Keisarinsataman liiketoiminta siirtyy Restelille vuoden 2022 alusta. Liikekokonaisuus sisältää yhden kaupungin suosituimmista ruokaravintoloista kokous- ja juhlatiloineen.

Yrittäjäpariskunta Anne ja Juha Savosen luotsaama Keisarinsatama on tarjonnut jo vuodesta 2001 saakka konstailematonta ruokaa historiallisessa ja merellisessä miljöössä. Ruoanvalmistuksen kantava ajatus on kotimaisuudessa, jota höystetään italialaisen keittiön teemoilla.

Keisarinsatamaa 20 viime vuotta luotsannut Anne Savonen on tyytyväinen toteutuneeseen ravintolakauppaan. Hän uskoo, että Restel vie ravintolan kansainvälistä ideaa eteenpäin Höyrypanimon historiaa kunnioittaen. Kuva: Heikki Kähkönen.

Restelin Food&Events Tapahtumaravintolat lupasi tiedotteessaan jatkaa Keisarinsataman toimintaa pääosin ennallaan, mitä se sitten tarkoittakaan. Silti hieman väsähtäneen Keisarinsataman menu ja ilme kaipaavat päivittämistä lähemmäksi 2020-lukua.

Keisarinsataman suuri Kymijoen suun äärellä oleva merenrantaterassi antaa mahdollisuudet luoda paikasta todellisen vetonaulan. Terassille mahtuu 100 henkilöä ja sen yhteydessä on ravintolan asiakkaille vierasvenelaituri. Rakennuksessa toimii tänä vuonna Suomen Paras Olut -kilpailussa palkintoja kerännyt Kotka Steam Brewery.

Villa Munkholman signatuuriannos on tomaattinen lohikeitto.

Kymijoki on eteläisen Suomen merkittävin lohijoki. Tuhannet kalastajat käyvät vuosittain kalastamassa jokeen nousevia lohia. Paras ajankohta lohen kalastukselle on elo-syyskuu. Muuna aikana voi kalastaa mm. kuhaa tai haukea.

Kotkan kaupunki on kunnostanut joen rannalle Siikakoskelle kalastuspuiston, jonka yhteydessä toimiva Villa Munkholma toimii kalastajien ja puistossa liikkuvien keitaana. Villa Munkholma tunnettiin aiemmin nimellä Munkkisaaren Maja. Itse rakennus on peräisin Venäjän vallan ajalta 1900-luvun alusta.

Paikalla toimi ennen nykyistä rakennusta vanha ortodoksiluostari, jonka munkit kalastivat lohta ja siikaa myyntiin. Luostarirakennus purettiin vuonna 1901. Tilalle rakennettiin kaksi vuotta myöhemmin nykyinen rakennus, joka toimii kahvila-ravintolana.

Satu Yrjölä on luonut Villa Munkholmasta viihtyisän käyntikohteen. Kuva: Heikki Kähkönen.

Yrittäjä Satu Yrjölä hankki Villa Munkholman arvorakennuksen omistukseensa kuusi vuotta sitten. Yrjölä kunnosti kahvila-ravintolan perinteitä vaalien. Hän vastaa yksin niin ruokien kuin suussa sulavien kakkujenkin kehittelystä ja valmistamisesta. Ravintola on avoinna sesonkiaikaan viikon jokaisena päivänä ja sesongin ulkopuolella viiitenä päivänä viikossa.

”Tarjoan asiakkailleni kahvileipää ja pientä purtavaa sekä ruoka-annoksia. Suosituin annoksemme on tomaattinen lohikeitto, joka maistuu varsinkin koskella viihtyville kalastajille ja retkeilijöille”, Yrjölä kertoo.

Virkistyskalastus on noussut merkittävään rooliin Kotkan alueen matkailussa.Kuva: Harri Tarvainen / Cursor.

 

Ravintola Tori
Kauppatori, Kirkkokatu 5, p. 0413144739
www.ravintolatorikotka.com

Ravintola Vaakku
Varissaari, p. 044 986 4925
www.varissaari.com

Kotkan Klubi
Kirkkokatu 2, p. 044 751 2786
www.kotkanklubi.com

Wanha Fiskari
Juha Vainion katu 2, p. 05 2186 585
www.wanhafiskari.fi

Keisarinsatama
Metsontie 41, p. 05 219 0333
www.keisarinsatama.com

Villa Munkholma
Munkholmantie 101, p. 020 7307440
Facebook.com/villamunkholma/

Etusivun kuva: Krista Ylinen / Cursor,

CategoriesKansi Matkalla Ruoka

Facebook Comments