K

Kala- ja äyriäisravintola Bassi on Turun lahja Helsingille – näyttävät äyriäisvadit pääosassa

Juuri avautunut kala- ja äyriäisravintola Bassi on Turun lahja Helsingille. Turun Aurajokirannassa sijaitseva Bassi on hyvässä liidossa, joten toisen ravintolan avaaminen Helsinkiin on looginen veto. Ikuisen hämmästelyn aihe onkin ollut merenrantakaupunkiemme kalaravintoloiden olematon määrä.

Varsinaiseksi kilpailuksi ei voi kuvata tilannetta, jossa Kampin keskuksen Korttelissa on Fisken på Disken, Hangon kuulu saaristolaisravintola På Kroken avautui viime vuonna entisen Salven tilaan, ja kalatiskiravintola Tukkutorin Kala tarjoaa pelkkää lounasta. Ja onhan vielä Merimakasiinikin.

Bassi muistuttaa Tukholman kävijöitä Östermalmin kauppahallin Lisa Elmqvist -kala- ja äyriäisravintolasta sekä Stureplanilla sijaitsevan Sturehofin äyriäisvadeista.

Pietariin uskaltautujat ovat vierailleet jo 20 vuotta La Perlassa. Mutta suomalaisille varsinainen äyriäisvatien pioneeri ovat olleet Silja Linen laivojen Happy Lobster-ravintolat 1990-luvun alusta lähtien.

Bassin takana on Turussa levittäytynyt ravintola-alan monialayritys Manu Events. Yhtiön taustalla ovat toimitusjohtaja Santtu Kiili ja ravintolatoimenjohtaja Kimmo Nurmi. Helsingin Bassin ravintolapäällikkö on Outi Saarela ja Bar Manager on Ari Savunen.

Keittiöstä vastaa Lari Vilén. Ravintola-alalla tunnetuin lienee kuitenkin yhtiön viestintäjohtaja Heli Nieminen, joka tunnetaan alalla aiemmin Turun alueen ravintoloista kirjoittavana Turun Sanomien toimittajana.

Bassi toimii Helsingissä Eteläesplanadilla, Erottajan aukion kupeessa tilassa, jossa aiemmin toimivat ravintola Vespa sekä Restamaxin Tampereelta tuoma, lyhytikäiseksi jäänyt Aasia-fuusio Masu. Bassilla on mainiot näkymät täyttää pääkaupungin ravintolatarjonnan aukkoa.

Bassin takana on Manu Events -yhtiö, jonka toimitusjohtajana on Santtu Kiili.

Syy kala- ja äyriäisravintoiden vähyydelle on se, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jolla ei ole luontaista yhteyttä Atlantille ja siten sen tarjoamiin mereneläviin. Tämä lienee myös suurin Suomea erottava tekijä skandinaavisesta keittiöstä.

Suomeen kuulumattomat äyriäiset ja simpukat tarkoittavat tietenkin hieman pidempää logistiikkaketjua Helsinkiin ja Turkuun kuin Tukholmaan, mutta ei ole enää este.

Bassi on konseptoinut äyriäisvatinsa hinnoittelun ja yhdessä syömisen kokemuksen kautta. 3-4 hengelle tarkoitettu vati maksaa 48 euroa per asiakas. Turku on hionut käytännön, ja parhaina päivinä vateja on kannettu pöytiin 50 kappaletta. Viikkomyynti on sadan vadin paikkeilla, joten Helsingin suhteen odotukset ovat näitä lukuja korkeammalla.

Vatien suosiota puoltaa myös se, että ne ovat someen sopivia, Instagram-ystävällisiä, näyttäviä kokonaisuuksia. Näin jokainen asiakas on samalla myös äyriäis-ambassadööri.

Bassin vateja on kahta päätasoa: yhdeksän lajitelmassa on Jäämeren katkarapuja, taskuravun sakset, merirapuja, kypsennettyjä sini- ja venussimpukoita, Bassin skagenia, tuoreita ostereita sekä happamalla, ceviche-tyyliin raakakypsennetyjä kampasimpukoita.

Toisessa versiossa on mukana juhlava, puolikas hummeri. Oheen kuuluu dippikastikkeita (miso- ja sitruunamajoneesi sekä sipulivinegraitte) sekä vaaleaa, maultaan neutraalia paahtoleipää.

Turun Bassissa aiemmin kokannut Lari Vilén vastaa Helsingin Bassin keittiöstä.

Manu Eventsin kaikki ravintolat ovat sitoutuneet eettisiin periaatteisiin ja siksi myös Bassin kalat, äyriäiset ja simpukat ovat sertifioituja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Ravut tulevat Norjasta, sinisimpukat Tanskasta, osterit Ranskasta, taskurapu Irlannista ja mm. hummeri tuodaan Kanadasta.

Bassi ei ole kuitenkaan vain äyriäisvateja tarjoava ravintola. Tarjolla on myös kalaa, ja kolmen ruokalajin kalamenu. Siinä missä Bassin yläkerta on kalamenuita ja vateja, katutason ravintola tarjoaa piipahdukseen sopivia annoksia, skandibistroa kuten skagenleipiä ja fish & chipsiä. Tarjolla on myös lounasta ja Espalla on avoinna terassi.

Teksti ja kuvat: Eeropekka Rislakki

Kalaravintola Bassi
Eteläesplanadi 22, 00100 Helsinki
Verkossa
Facebook
Instagram 

CategoriesYleinen

Facebook Comments